Geniet och sidekicken

Läser om Studio Totals nallebombning i DI Weekend. “Det var en lyckosam dag för Tomas Mazetti när han lyfte från flygplatsen Pociunai i södra Litauen i sitt ganska nyinköpta tresitsiga Jodelplan i sällskap av 22-åriga Hanna Frey och 879 nallar” börjar artikeln.

Man skulle kunna skriva “Det var en lyckosam dag för Tomas Mazetti och Hanna Frey…”. Man skulle kunna skriva “det var en lyckosam dag för Tomas Mazetti och kollegan Hanna Frey” eller “Det var en lyckosam dag för Hanna Frey när hon lyfte från flygplatsen Pociunai i södra Litauen i sitt ganska nyinköpta tresitsiga Jodelplan i sällskap av XX-åriga Tomas Mazetti och 879 nallar” Man skulle kunna skriva på en massa olika sätt om två kollegor som ger sig upp i ett jaktplan för att göra något som kommer att få politiska konsekvenser för hela EU. Ändå väljer journalisten att skriva så här. Varför?

Jag hickade till för det är ändå rätt ovanligt att man gör ett sånt typexempel på könsstereotyp skildring av karaktärer i en affärstidning. Tomas: drivande, aktiv, beskriven av sina handlingar. Hanna: sällskap (nämnd tillsammans med 879 nallar), definierad av sin ålder, och senare i bildtexten, av sin roll som Tomas respektive. Trots att de gjorde allt tillsammans. Trots att vi inte har någon aning om vems idén var, eller hur de hamnade i det där planet.

Just här hakade jag dock upp mig extra mycket på faktumet att man nämner kvinnans ålder, men inte mannens. Tycker, utan att veta exakt, att det är himla vanligt? Vad vi ska läsa in i faktumet att Hanna är 22 år är lite oklart, men ändå finns det där. Oavsett om en kvinna är 14 eller 67 anses hennes ålder på något vis säga något om hennes karaktär. Medan en snubbe alltid är en snubbe.

Anna Laestadius Larsson skriver i sin senaste krönika att de män som kallar folk jävla fitta för att de skriver om jämställdhet inte är ett hot, de är patriarkatets sista suck. Gud vad jag önskar att jag kunde hålla med om det. Men när till och med kvinnliga affärsjournalister faller för myten om det manliga geniet och den kvinnliga sidekicken, då känns tyvärr patriarkatet alldeles för livskraftigt.

 • TT

  Älskar att du orkar. Känner att jag tagit diskussionen för mycket, orkar liksom inte längre. Särskilt med andra kvinnor. Jävla backlash.

 • Pallmall

  Fortsätt påpeka! Det är enda sättet. Tror att vi är många som mår bra av den här hjälpen även om vi alla självklart måste bli bättre på att uppmärksamma de trötta mönstren.

  • Nina Åkestam

   Ja, det är nog sant. I de allra flesta fall är det ju helt omedvetet. Gör säkert själv liknande fel 50 gånger om dagen utan att tänka på det.

 • Karin

  Det är väl lite som när svenskan i söndags hade en rätt stor artikel om Rebekah Brooks i näringslivsdelen där de ägnade en oproportionerligt stor del åt att skriva om hennes “röda hårsvall” i varierande ordalag. Hittar tyvärr ingen länk.

 • elin

  Well put – som vanligt! Nu till något helt annat. När ska du ändra din beskrivning nu när du är tillbaka på hemmaplan?

  • Nina Åkestam

   Bra fråga. glömmer hela tiden. tack för påminnelsen!

 • Poor Man’s Choice

  Om det varit låt säga Carlina Kluft som gjort samma sak med sin 22-åriga pojkvän hade det nog kunnat stå likadant (men med henne i huvudrollen).

  Tycker journalisterna borde kolla upp Studio Totals nallebombning mer. Här är ett gäng som brukar “skoja”, det är deras affärside, och plötsligt är de demokratins yttersta försvarare. Snygg PR-kampanj för sig själva. Det enda vi vet är att nallarna fanns på vitrysk jord och att landet är en fruktansvärd diktatur, där två piloter som tar sig in på vitryskt territorium riskerar att dömas till långa fängelsestraff eller få sitt plan nedskjutet.

  Jag tror att Studio Total såg till att fotledes placera ut lite nallar i Vitryssland och fotade dem. Sedan tog man några bilder typ i Sverige av piloterna bakom sina maskar. Kanske är jag bara övercynisk? Vem vågar flyga in i en diktaturs luftrum och riskera sitt liv?

  Till saken är motbevisad: Studio Total.

 • Poor Man’s Choice

  Jag har sett filmerna. Visst är delar från Vitryssland, men det betyder inte att nallarna kastades ut över det landet av de två Studio Total- anställda. Det kan ha varit ett annat inhemskt flygplan (det måste finnas vitryska hobbypiloter i små lätta plan) som fått tillstånd och vid ett helt annat tillfälle fällde nallarna på en trygg plätt. Vilka alltså även skulle kunna ha dumpats i ett annat land, typ Litauen. Intrycket är att det sker över Vitryssland. Flygplanet kan även ha infogats digitalt på vitrysslandsfilmen. Möjligheterna till typiskt Studio Total-fixeri är många.

  Hur som, tror jag, är filmen ett hopklipp av många olika filmer som tillsammans får oss att se att Studio Totals anställda plötsligt blivit kämpar för vitrysk yttrandefrihet.

  Även om det är fixeri kan det vara positivt för demokratiseringen. Ändamålet…

 • Henrik

  Väl skrivet. Andra liknande fenomen jag stör mig på, företrädesvis i dagspress: kvinnor benämns som “flickor” i betydligt högre ålder än “pojkar”. Den 18-årige mannen vs. Den 19-åriga flickan.

  Och så det här med att om det är en kvinna som figurerar tycks det ofta behöva understrykas. Härom veckan blev en snut biten i benet (?) vid nåt förortstumult. Då kände sig nån av de stora tidningarna tvungna att skriva “en kvinnling polis blev biten…”

  • Nina Åkestam

   Ja, fattar inte varför kvinnor har så svårt att kalla sig själva för just det? Även tjej tycker jag används av och om kvinnor jättehögt upp i åldrarna. Antar att det handlar om att man vill känns sig ungdomlig, men det blir konstigt när männen är män och kvinnorna tjejer.

 • Alexander

  Nina, Jag har inte läst artikeln i fråga men, utifrån det du “saxat” var det enda jag tänkte – Shit, en 22-åring som är med i det sammanhanget, fan vad coolt att personen i fråga har tagits sig så pass långt. Då de flesta i den åldern pluggar fortfarande eller är ute på den klassiska “hitta-mig-själv-i-asien-resan”.

  Hur som haver….endast min tolkning.

  • Nina Åkestam

   Helt sant att det är coolt. Men det snackades liksom inte mer hennes ålder sen, knappt om henne alls faktiskt, vilket gjorde att det blev lite malplacé.

 • dingdong

  Riktig bra artikel, haaller helt med. Inte reflekterat saa vaerst mycket oever det, men laeste naan blogg av naan som skrev om genusperspektiv inom fotografi och det oeppnade oegonen en del.

 • Dong

  Detta inlägg blir logiskt om en tycker att könsstereotypen i DI:s text är det märkligaste med att ett gäng malmöpajasar stängt den svenska ambassaden i vitryssland (en livlina för vitryska oppositionen).

  • Nina Åkestam

   Nej, det är naturligtvis inte det märkligaste. Men det har skrivits så mycket om själva sakfrågan att jag inte har så mycket mer att tillägga. Det här slog mig när jag läste, men det hade kunnat vara en artikel om vad som helst.

 • Erik

  Tjejer har en stark symbolisk kraft i svenskt jämställdhetskämpande. Tjejer (vi måste höja våra röster) med Susanne Osten är kampsången nr 1 för den tidens queers. Om tjej för dig är en fjortis är tjej för Osten och hennes genkamrater något som för kvinnor samman i kamp. Det är ett stridsrop. Ungefär som Kamrat är för kommunister, som hoppas på ett klasslöst samhälle.

 • ANDREA

  Vem var journalisten? Jag vill uppmärksamma henne och DI på ditt inlägg genom att maila en länk till din blogg.

 • Barba

  Äh, kom igen nu “tjejer”. Åldersbeskrivningar är ju bara basic dramaturgi när något ska ruskifieras eller hetsas i största allmänhet. Hade en 35-årig kvinna suttit i planet hade det varit mer ointressant. Men jag håller med om att det är synd att killar uppfattas så generiskt att det inte blir spännande att berätta förrän han blivit, typ, 72.

 • Axel

  Bra skrivet!

 • Linda Karlsson

  Tusen år sedan du skrev detta Nina, men trillade på det nu. Så många artiklar som skrivits på samma sätt i just detta, bra påpekat. Tack för att du är med och uppmärksammar / Linda Karlsson, Studio Total

  lokalpressen stoltserar med dessa exempel:

  http://markbladet.se/?artikel=201208150840443565

  samt: http://bit.ly/QPNcZ5