Fuck.

Skulle precis skriva ett i mitt eget tycke genialt inlägg om Sonja Abrahamssons @Sweden-vitsande bara för att upptäcka att Johan Wirfält redan har skrivit det. FYI: Det här är skitstort i hela amerikanska mediavärlden. Alla pratar om det, ej skämt.

Att Johan redan har skrivit mitt inlägg är bra eftersom nu slipper jag leta upp alla länkar till artiklar jag har läst (hatar det. sämsta sidan med bloggandet, som någon frågade efter i en kommentar häromdagen). Det är dåligt eftersom det här bara kan bero på två saker:

1. Vi lever i en Matrix/Prometheus-värld där Johan Wirfält bestämmer och därför kan läsa mina tankar och/eller drömmar

2. Jag är inte så unik i mitt tänkande som jag gärna vill tro. Och dessutom är jag långsam.

Hur som helst, läs inlägget, för det är jättebra. Och så lägger jag till en liten bonus:

Oavsett vad man tycker om Sonjas tweets, skadar det absolut inte Curators of Sweden-kampanjen eller Sverige. För helt plötsligt vet alla, ALLA, om att kampanjen pågår, och människor som aldrig har pratat om Sverige förut gör det på kafferasten, och tyvärr är vi människor inte mer sofistikerade än att vi om några veckor helt kommer att ha glömt vad debaclet handlade om och istället bara ha lagt till en liten extra del till Sverigepusslet som hittills bara har bestått av IKEA och the Swedish Chef i Mupparna.

 • Mikael Blomkvist

  Nu vet du hur det känns. Anledningen till att jag inte bloggar överhuvudtaget är att sådana som du och Wirfält ofta redan sagt det jag vill säga. Och vad gäller det här om @Sweden så håller jag med (igen). Det här är ju storheten med kampanjen. Stort WORD till Wirfält. Att Sverige tillåter Sonja att vara Sonja säger ALLT om vad vi vill vara för slags samhälle. I stället för att på något “kul” sätt säga vad landet vill stå för så visas det genom handling. De som är “experter” på marknadsföring och missar poängen här har nog missat en hel del av det som händer i omvärlden. Fan, nu gick jag igång lite kände jag. Och svor visst också, förlåt. 😉

 • Sanna

  Hennes ofta äckliga tweets som bara syftar till att matknadsföra henne själv gynnar bara henne själv i förhållande till den lilla perversa grupp som gillar det hon skriver. Att hon blivit uppmärksammad är inte samma sak som att det gynnar Sverigebilden. Hennes tweetande om jews lär på sikt få ledningarna på de ansvariga org att gå. Hoppas Colbert får tweets en vecka, det vore verklig öppenhet. Tror denna kampanj är mer för svenskar, titta vad öppna vi är, än utlänningar. De blir nog bara häpna, chockade och äcklade. Åtminstone att döma av många svar. En oberoende utvärdering borde göras av UD.

  • Mikael Blomkvist

   Jag anser att du har fel, Sanna. Inte i vad du och många tycker om Sonjas tweets (som jag också tycker är måttligt intelligenta) utan om vad diskussionen som följer runt om i världen faktiskt säger om hur Sverige vill uppfattas. De som liksom du hakar upp sig på just Sonjas tweets missar poängen. Och vad gäller Colbert så vet jag inte hur det skulle främja Sverige att låta en proppmätt amerikansk komiker representera landet. Vad säger det om öppenhet?

  • Nina Åkestam

   Gud vad trott jag blir pa sana har kommentarer. Inte i sak, du ar inte ensam om att inte gilla Sonjas tweets. Det har ju varit alla “experters” asikt senaste veckan. Men att pasta att Visit Swedens ledning ska fa ga och att UD borde gora en utredning… Vad bygger du det pa? Det ar ju bara reklam. Att UD skulle anvanda resurser till att utreda nagot sadant ar inte sarskilt troligt.

 • Annah Friedmann

  Inte omöjligt alls att ledningen för Visit Sweden får gå. I USA har flera stora tidningar och i Europa BBC chockats över hur aningslös denna kampanj blev när den trodde sig kunna raljera kring judar på det mest plumpa och fördomsfullt skumma sättet. Jag tycker det är djuriskt äckligt, ännu värre att Carl Bildt inte har sagt ifrån.

  De som släppte igenom Sonjas tweets måste vara dumma i huvudet eller något ännu värre. I dina ögon är det bara USA gone wild for @Sweden. “Alla snackar Sverige nu, jättekul.”

  Nina, du som är New York-bo vet hur känsligt det här är i USA. Att skriva på det här sättet är fullkomligt knäppt. Det är att skita på Sverige som varumärke, såvida man inte vill attrahera en undervegetation som det rycker i höger arm på. Synd att din gode vän på Volontaire inte tog ett snack med dig först.

  Lite underligt att du hyllar som du gör. Du reagerar med en hästspark om någon skriver tjejblogg eller har lite för smala modeller i sin reklam. Men judar är visst OK att raljera med. Om det ska göras ska det vara en Sarah Silverman som gör det. Inte en inavlad, så beskriver Sonja sin egen by, ung kvinna som bara söker uppmärksamhet till varje pris som helst — bokstavligen till vilket pris som helst.

  • Nina Åkestam

   Jag har inte forsvarat Sonjas tweets (dock skulle jag inte saga att de pa nagot satt driver med judar, dar laser du in saker som jag absolut inte gor). Men jag star fast vid att gor man en kampanj for att visa att man ar ett oppet land, ar det mycket positivt att fa uppmarksamhet for saker som ar pa gransen. Som retar upp vissa. Annars ar det ju helt ointressant. Ingen har vad jag vet kravt nagons avgang eller ens att kampanjen ska avbrytas. Man har bara tyckt att den gor ett daligt jobb. Och det ar inte pa nagot satt sa att alla i USA tycker det. Olika personer tycker olika saker. Det ar det som gor debatten intressant. Men jag tycker faktiskt att det ar overdrivet att krava inblandning av statsrad och manniskors avgang pa grund av en tweet som de sjalva inte ens har varit med och paverkat. Jag hoppas innerligt att Carl Bildt har viktigare saker for sig.

 • ANNAH FRIEDMANN

  Du är verkligen selektiv i dina observationer. Så länge de stödjer din hyopotes ser du dem. Läs Slate, BBC och NYT, för att bara nämna ett fåtal. Du är så vit man kan bli och befinner dig inte på den sida som tar illa vid sig av idioten Sonjas psykbryt (god tolkning) till tweets. Det där med penis, namnet Hitler, fuzz, etc har verkligen fått många särskilt judar att undra vad som händer i det borderline-främlingsfienliga landet Sverige som stödde Tyskland till 100% under kriget. Judarna kommer ihåg att Sverige stödde Tyskland fullt ut, tills krigslyckan vände. Om Sverige inte exporterat järn, stål och kullager till Tyskland hade kriget kunnat kortas med 1 år. Hur många hade inte kunnat räddas?

  När du skriver att det som är på gränsen måste tillåtas, visst, men ska en person som tycker att Sonjas skitsjuka tweets är OK få avgöra det. Har judiska, högutbildade vänner i NY. De blev både ledsna och arga. För deras bild är att Sverige är öppet, demokratiskt, tolerant, etc, men inte inte så öppet att en statlig organisation tillåter apkonstiga tweets om judiska penisar och att namnet Hitler var ett av världens vackraste namn före andra världskriget. På hemsidan står /stod det ‘Sonja “Hitler” Abrahamsson.’ Så Visit Sweden, som inte avbröt hennes tweets from hell, borde ha vetat bättre och stoppat henne. Vi talar om en folkgrupp där 6 miljoner dödades av nazisterna, där hela arabvärlden så gott som vill utrota dem och där många vanliga svenskar hyser fördomar mot denna grupp. Om du, Nina, inte förstår att Sonjas tweets är över gränsen och bara får personer på den yttersta högerkanten att känna att Sverige är ett land som passar för “ganz schön” semester, ja, då undrar jag varför du försvarar Sonja, Volontaire och Visit Sweden. Skitäckliga tweets som definitivt får återverkningar, om Sverige inte blivit fullt immun för dylika åsikter efter Sverigedemokraternas intåg och många judars situation i Malmö. I ett läge när fascismen fula tryne visar sig igen ligger denna sorts tweets i tiden. Hur faen tänkte ni? Att så många inte ser hur destruktiva de är är också ett tecken i tiden. För dem är de bara på gränsen.

  • Mikael Blomkvist

   Lugn och fin nu. Sonjas tweets handlade utan tvekan om motsatsen till hur du uppfattat det. “raljera om judar”? Hon raljerar ju snarare om det uppenbart korkade i antisemitism. Sedan att hon gör det lite kantigt må så vara men det gör henne inte till extremhöger eller rasist. Tyck vad du vill om hennes “humor” men läs inte in något som inte finns. Reaktioner som din och en del andras vid sådana här tillfällen får mig att tappa tron på mänskligheten. Varför vill man missförstå?

  • ANNAH FRIEDMANN

   Sonja “Hitler” Abrahamsson är alltså en stor satiriker? Och om man inte förstår det tappar Du tron på mänskligheten. Stackars Dig. Du måste tappa tron på mänskligheten cirka sju gånger varje dag.Ingen fattar vad hon har menat, bara att hon har använt jude i en rad perversa situationer. Du kallar det “humor”, det säger mycket om dig. Du vet om ingen skrattar så är det inte humor. Det enda hon har gjort är att såra väldigt många och elda på en farsot som inte bara numera finns i Grekland. Sverigedemokraterna är på väg att bli ett 15-procentsparti. Mark my word till nästa val. Jag behöver inte läsa in något, det står där tydligt för alla att läsa, svart mot vitt. Kanske inte du då, för du har nog haft något med denna havererade kampanj att göra.Att inte ha stoppat Sonja var nog tjänstefel av grövsta sort.Det finns inget att missförstå, såvida man inte leker dum för att man går andras syften. Eller i värsta fall kan det handla om högerextrema syften.

  • Mikael Blomkvist

   Ok, du vill inte förstå att hon INTE är mot judar utan snarare tvärtom. Och jag vill påstå att många visst förstått vad hon ville säga. Inte alla men många. Har du inte förstått det ännu så är det lika bra att vi släpper den frågan. Vad gäller hennes “humor” så sa jag inte att hon är en stor satiriker eller ens att jag tycker hon är kul (det tycker jag inte). Humor betyder inte automatiskt att alla tycker det är kul. Vad det säger dig om vem jag är det vet jag inte.

   Nej, jag är på inget sätt inblandad i kampanjen. Tyvärr, hade varit stolt om jag varit det. Hela kampanjen är mycket större än Sonjas taffliga tweets även om hennes bidrag är det som faktiskt pekar på det viktiga med iden. Nämligen att här få du vara som du vill och säga vad du vill. Du också, Annah.

   • Nina Åkestam

    Bra skrivet Mikael, haller helt med.

  • annah friedmann

   Om Mårten och Nina tycker att Sonjas tweets är sköj och en fantastisk marknadsföring av Sverige är något gravt fel. Att som Mårten försvarara dem tyder på att denna person borde rannsaka sin själ för att se vad som faktiskt döljer sig där. Tror du blir besviken. Du och dina knasmörka argument gör mig rädd, mycket rädd.

   Och Nina som naivt håller med föll som en sten från Empire State Building i mina ögon. Aldrig mer att jag litar på dina “rättrådiga” inlägg där du verkar tävla med Gandhi i godhet. Hur är man funtad om man tycker Sonjas tweets är OK? De som är fullkomligt ideologiskt övertygade är det meningslöst att diskutera med. En rekommendation: betrakta er själva länge i spegeln. Det kanske kan få er att se er själva.

   • Nina Åkestam

    Annah, din ton ar jattekonstig och stammer inte alls overens med den diskussion alla andra har forsoker fora. Nej, ingen ar antisemit, eller “knasmork” eller nagot annat. De tycker bara inte som du. Om det gor att du inte vill lasa min blogg, fine. Men anklaga inte manniskor for helt absurda saker i processen. Antingen skarper du till dig eller sa tar jag bort dina kommentarer. Valj sjalv.

 • hannah friedmann

  Ta bort dem. Jag vill inte ha dem i detta konstiga sammanhang. Min bild av Dig är raserad. Ras-erad. Har inte kallat någon för antisemit. Däremot tycker jag att den som försvarar tweets som chockat världen är mörka. Det finns inte ett gryn av humor i dem. Åtminstone inte om man är normalt funtad. Kolla Flashback där tokhyllas Sonja av idel högerextrema typer. Om du inte kan se detta är det allvarligt. Tweetsen är inte antisemitiska, men de är grumliga och fiskar i mörkt vatten för att uppmärksammas. Och om bara extremhögertyper skrattar så är det också konstigt och ett tecken på att något är fel. Att du sedan hotar med att ta bort mina inlägg gör Dig ännu halare och slemmigare. Du gör så med alla som inte hyllar dig. Men som sagt, ta bort dem. Ännu konstigare att Volontaire fick fina priset för detta. Men det är väl ännu ett tecken i tiden. Funderar på att översätta dina inlägg och Wirfälts tokhyllning av Judetweetsen och skicka till din chef. Så kan vi låta någon oberoende avgöra om det bara är kul och smart PR för Sverige. Med tanke på att du bara gjort en banner hittills så är Du nog inte byråns tyngsta spelare. På något plan verkar Du rätt korkad faktiskt. Enormt ego som anser sig kunna uttala sig om allt, vara världens samvete, men samtidigt fullständigt blind för Sonjas tweets som gjort så många chockade och ledsna världen över och gett dem en ny, elak bild av Sverige. För det är bara galna Sonja som folk kommer komma ihåg. Nu ska jag ner till stranden och ta ett morgondopp. När jag kommer tillbaka ska mina inlägg vara borta.

  • Calle

   Wow. Imponerande exempel på hur man uttrycker sig så att ingen tar till sig av det man har att säga utan istället börjar ogilla den som skriver.

  • Nina Åkestam

   Ja, om du översätter ett inlägg som handlar om att jag gillar en kampanj som just har fått Grand Prix i Cannes och skickar till min chef så kommer jag säkert att få sparken. Som vi alla vet består ju juryn där bara av högerextremister. Precis som jag. Och Johan Wirfält.

 • Mikael Blomkvist

  Jag försvarar inte några tweets jag försvarar yttrandefrihet utan censur. Curators of Sweden är bara reklam, men reklam som handlar om just det och då är det viktigt att inte backa när något inte känns riktigt som man själv kanske skulle önska. Av samma anledning hoppas jag att Nina låter dina kommentarer vara kvar, Annah. Om du nu inte själv vill att de tas bort.