Fragment (consider revising)

När man skriver i på engelska i Word dyker det ibland upp en sån där förbannat störig grammatikhjälp som påpekar att formuleringen är indirekt och föreslår att man gör om. Den finns vad jag vet inte i svenska versionen av programmet. Kanske är det därför vi varje dag kan läsa i svenska medier om barn som utnyttjas sexuellt, om en 33-årig man som sköts av polis och om flyktingar som utvisas.

För precis så skriver och pratar vi. Den som utsätts för något mot sin vilja blir subjektet i texten. Det skulle ju kunna vara något fint, att man personifierar objektet. Men det går inte att göra utan att samtidigt avpersonifiera subjektet, den som utför handlingen. Så försvinner snabbt 51-åringen som utnyttjade barnen, polisen som sköt och tjänstepersonen på Migrationsverket som genomförde utvisningen. Ingen frågar vad de tänker. Ingen frågar varför de gjorde som de gjorde.

Det här är inget nytt egentligen. De senaste dagarna har jag exempelvis länkat till Elinor Ahlborn och Jackson Katz som pratar om samma saker, och det är bra. För hur irriterande jag än tycker att grammatikhjälpen i Word är, så har den onekligen en poäng. En förbannat viktig poäng. Det är omöjligt att skriva indirekt utan att skifta fokus från den som gör något till den som blir utsatt för någon. Och det är omöjligt att genomföra den processen utan att rikta följdfrågorna till den som utsatts. Det är där vi börjar leta orsaker och förklaringar. Trots att det onekligen är så att det kvittar vad mannen i Husby hade gjort innan om polisen inte hade varit där och skjutit honom. Utan subjekt blir det ingen action alls.

Det här handlar inte om vem som gör rätt eller fel. Det handlar om att systematiskt använda språket för att bara söka förklaringar på ena sidan. Och det kan aldrig, aldrig vara en bra lösning.

 • Sandra

  Nina, hoppas du inte tar illa upp av min kommentar, men det är inte riktigt det fragment betyder. Fragment innebär att meningen saknar ett finit verb (http://sv.wikipedia.org/wiki/Finit_verb).

  Du har delvis rätt, för det saknas ett finit verb om du skriver om en person som ett objekt, t.ex. “Artikeln gillas av hen” (gillas är ett infinit verb http://sv.wikipedia.org/wiki/Infinita_verb), men fragment-varningen kommer du få även om du skriver en mening som helt saknar verb t.ex. “En helt vanlig eftermiddag” (vilket är vanligt i rubriker, och för effekt m.m. men det är meningsfragment eftersom de saknar ett finit verb).

  Känner att jag inte var så grym på att förklara vad finit/infinit är för något så jag länkar helt enkelt till wiki så kan du läsa på lite kortfattat om du vill.

  Däremot så instämmer jag helt med din tes för språket påverkar hur vi tänker och när vi så ofta pratar och skriver om saker som händer oss utan att lyfta fram de aktiva handlingarna bakom så får vi känslan att det inte finns några syndabockar. Precis som Jackson Katz tog upp i sin föreläsning är det stor skillnad på att skriva “X slog Y” jämfört med “Y blev slagen” eftersom den första meningen pekar ut en förövare, den andra ett passivt offer.

  • Nina Åkestam

   Haha, nej jag vet att det inte betyder det. Var bara ett stilistiskt grepp för när en mening är fragmenterad säger word så och jag har alltid gillar dem formuleringen. Ber om ursäkt för formuleringen.

 • Perry

  Kanske jag är sent ute med att tipsa om denna. Men SVTs “Öppet arkiv” har en dokumentär, Reklamfolk, från 1967 om arbetet på en annonsbyrå i Stockholm. Om någon inte har sett den så tänker jag att det kan vara kul att jämföra med den tiden för den som vet hur det går till idag och hur det resoneras kring arbetet nu.

  http://www.oppetarkiv.se/video/1114144/reklamfolk

 • e

  Ett himla klokt och bra svar… Jag önskar också jag kunde göra “mer”. Alltid. Jag har nu slutat raka mig under armarna (vet dock inte om jag kommer våga hela sommaren, en annan grej under vintern) men i gengäld har jag märkt att jag börjat sminka mig mer! Och sen tar jag ju bort håret i ansiktet (noppar ögonbryn osv) så helt skippar jag inte kroppshåret heller. Aaah det är så svårt detta dilemma!

 • pormuttistarp

  I have never felt more humbled and proud at the same time as I did during that race. sanitary ware,auto parts, summer and fall are still in.?

  [url=http://www.earthframe.com/]http://www.earthframe.com/[/url]

  answer the following questions: If you’ll be attending Wicked, the origin recognition complex (ORC),!