Frågestund!

Känner att det har trillat in så mycket frågor till mig på mailen, twitter, instagram och i kommentarsfältet här på senaste tiden att mitt väldigt slumpmässiga svarande inte riktigt duger. Så jag tänker att vi gör så här:

FRÅGA PRECIS VAD NI VILL SÅ SVARAR JAG. Så gott jag kan då. Skriv frågeriet antingen här eller i ett mail med ämnet FRÅGESTUND. Det får vara precis så högt och lågt som det brukar vara. Vi hörs!

Om frågan var hur jag ser ut när jag jobbar och försöker se vänlig och inbjudande ut men mest är i stort behov av en hårborste ser ni svaret här ovanför. 

 • Kikki

  Nät du och Sandra ble v headhuntade som copys till WK – hur mycket jobb fick ni göra och blev det kampanjer av det hela? Hur var det att jobba på WK?

 • Amanda

  Hej Nina! Jag tycker din blogg är helt fantastisk – du skriver så lättillgängligt och självklart om svåra men viktiga frågor. Jag letar efter fler bloggar som påminner om din, och undrar därför vad du själv brukar läsa för bloggar (och liknande)?

  • Kajsa

   Här är en till med samma fråga! Tack för en bra blogg!

 • Lo

  Blev väldigt pepp i veckan för att fick reda på att du ska till Umeå! Via Marknadsföreningen tror jag det hette. Men på infon stod det att “Nina Åkestam tycker till om allt möjligt” eller något liknande. Så undrar om det går att säga mer specifikt vad det ska handla om? :-)

 • Anna

  När är du lycklig?

  Vilka är dina favorit tv-serier?

  Vill du ha barn en dag? I så fall: Hur många?

  Har du några beroenden?

 • Maria

  Tips på bra böcker om feminism?

 • Filippa

  Har du lust och möjlighet att ögna igenom en portfolio? Tänker söka copy på Berghs men vet inte om jag är “rätt” för det… Tacksam för hjälp.

 • Marie

  Hej!

  Du verkar ju resa mycket, hur tänker du kring ditt resande och miljöpåverkan? Du säger också att du är modeintresserad. Hur tänker du kring mode och miljöpåverkan?

  Tack på förhand och tack för en fantastiskt bra och läsvärd blogg.

 • Ina

  Är du socialist och om inte, varför inte?

  Vad hette den där boken om Olof Palme som du skrev om för länge sedan?

  Vilken politiker i Sverige tycker du är vettigast?

  Hur kommer det sig att du inte röstar på F! (vad jag vet i alla fall)?<

  Vad är du rädd för?

  Vad är dina bästa och sämsta sidor?

  Okej så krånglig fråga, men om du har tid: Vad är din vision om hur samhället borde se ut?

  Sorry för en miljard frågor!

 • Nicklas

  Har klurat ut några frågor:

  Vilka forskare/författare är dina största influenser/inspirationskällor/förebilder akademiskt?

  Funderar själv på att söka forskarutbildningen (dock först om ett par år då jag är hyfsat nyexad och vill göra något annat ett tag först), så är det gött att vara forksarstuderande/doktorrand?

  Hur har det varit att vara verksam i en bransch där din far är framstående? Upplever du att det öppnat dörrar eller skapat massa press/förväntningar?

  Håller på med en spellista till en fest i helgen och är helt tom i huvudet, har du något tips på en bra låt som alltid funkar på fester?

  Vilken Seinfeldkaraktär, inklusive återkommande bikaraktärer, skulle du säga att du är mest lik? Varför?

  Vad är det festligaste du hört/sett/läst/gjort i dag? (i dag=dagen du svarar)

  Eftersom det är den tiden på året: Hur går det i Stanley Cup-finalen?

  Hur ställer du dig i diskussionen om semikolon?

  Du verkar vara skärpt, du verkar ha vettiga åsikter, och av bilden att döma har du fantastiska ögon. Vill du gifta dig med mig? :)

 • Julia

  Tips på bra poscasts?

  Hur bestämde du vilket parti du skulle rösta på? Någon särskild fråga som påverkade extra?

  Tips på bra böcker om feminism?

 • Perry

  Du har ju forskat ett litet tag nu. Som forskare ska man ju försöka att med hjälp av en korrekt metodik försöka nå fram till någon sorts objektiv kunskap. Om ett resultat strider mot ens personliga värderingar kan det inte hjälpas – det är resultatet av forskningen som gäller. Ens värderingar får dessutom absolut inte påverka resultatet av ens undersökningar.

  Så till själva frågorna:

  Har din forskning, så här långt, rubbat några av dina tidigare värderingar eller åsikter? Och i så fall vilka?

  Fattar att det kan vara en nästan omöjlig fråga plus att du är i början av din forskning.

 • Julia

  Juste! Vore intressant också att veta vad du tycker om underbaraclara/rumpgate ifall du har hängt med i det? Hur tycker du överlag att modeintresse går ihop med feminism?

 • Bella

  Hej Nina!

  Jag undrar hur det var på W+K? Hur dagarna var, hur mycket inflytande ni hade, vad ni gjorde helt enkelt. Det verkar som att varken du eller Sandra trivdes?

  Sen undrar jag om din relationsstatus. Förstår att det kanske är privat, men du vet hur det är med bloggar. Man får veta lite grann ibland och blir så nyfiken. För ett tag sen skrev du att du hade blivit ihop med världens bästa och sen skrev du om en tuff period och odefinierade jobbigheter???

  Kram kram!

 • a

  Hur går det med ätstörningsbehandlingen?

  Vad motiverar dig till att bli “frisk”?

  Är boken du skriver på skönlitterär? Vad handlar den om?

  Tror du på gud?

  Har funderat på feminism som ett “kravmoment” och undrar hur du ställer dig till det? exempelvis att det blir moraliskt svårt att raka sig under armarna men att en(av olika, säkert yttre påverkan och strukturer) vill göra det. Får feminismen bli ytterligare ett krav eller ska det endast förskingra andra krav? Kanske går det inte att förändra en struktur utan att detta blir jobbigt för oss?

  ps. älskar dina boktips!

  • a

   exempel 2) på sätt och vis tänker jag liksom att ätstörningar, förutom att vara en konfliktsjukdom i sig, för en feministiskt medveten kvinna blir en moralisk konflikt. Det är jobbigt att gå runt i linne om en har komplex för sina armar men fullständigt nödvändigt o viktigt osv osv. Tankar kring detta alltså…?

 • S

  – Vad har du för inställning till alkohol? Är systembolaget rätt? Hur mycket/ofta har du druckit när du börjar känna att det har blivit lite väl mycket? Är alkohol en stor/viktig del i ditt sociala umgänge/ bland dig och dina vänner?

  – Vilka personlighetsdrag är övervägande bland dina vänner? (vilka typer av kompisar dras du till liksom?)

  – Vilka fördomar kommer du på dig själv att du faktiskt har om människor / situationer ibland?

  – Vad lägger du mest pengar på i månaden? (minus typ hyra & telefonräkning)

  – Vilken person får alldeles för mycket utrymme i media i Sverige? och vem förtjänar mer?

 • Annika

  Skulle inte egentligen det bästa man kan göra för miljön vara typ självmord? För är inte allt det vi nu gör för “miljön” grejer vi gör för att MÄNNISKAN ska kunna existera här på jorden så länge som möjligt? Jorden skulle ju klara sig himla bra utan oss.

 • Lisa

  Om du skulle förklara enkelt som till ett barn, hur beskriver du dåm hur kvinnor är strukturellt underlägsna män i vårt samhälle?

  Vad tänker du kring öppna förhållanden? Alltså typ att man är tillsammans med någon långt bort men ligger med andra under tiden. Kan man älska någon lika mycket fastän man tycker om en annan samtidigt?

  Hur kändes det att leva i USA? Jag menar det skiljer ju sig från Sverige på så himla många sätt. Det finns ingen allemanrsätt och ens människovärde (iaf skolgång, sjukvård och säkert en massa mer) bedöms av hur mycket pengar man själv/ens föräldrar har. Hur var det?

  Vissa människor väljer ju att uttrycka sig helt könlöst. Vad tycker du kring det? Är det en bra väg att få bort fokus från kön?

 • Lilly

  Hej Nina!

  Jag är också doktorand och kämpar med känslan av att vara minst intelligent på min arbetsplats. Du verkar ha ett stort självförtroende och inte tveka att ge dig på olika saker, hur sjutton gör du för att mota bort känslan av att kanske inte vara kompetent nog? Hur lägger man av med att nedvärdera det man själv gör så förbaskat hela tiden?

 • Sofia

  Vad tycker du Fredrik Reinfeldt ska fokusera på på jobbet imorgon?

 • Jennie

  Hej Nina! Jag hade velat höra hur du ser på att skaffa biologiska barn, ur ett samhälls-/miljöperspektiv typ. Jag har funderat mycket på det där, om det överhuvudtaget är rätt att göra, när det finns så många som redan är utan föräldrar. Det känns ju jävligt ego att sätta ett nytt barn till världen när vi är rätt säkra på att det kommer att gå åt helvete till slut. Hur ser du på saken?

 • Anna

  Hej Nina! Tack för en jättebra blogg! Mina frågor…

  Jag är för närvarande mitt i ett karriärbyte – från att jobba inom min utbildning till att starta eget/frilansa inom något mer kreativt. Jag har startat upp flera gånger under den senaste tiden… men… har svårt att hålla motivationen uppe och faktiskt fortsätta/avsluta det hela… och tror att det beror på att jag har flera olika ideer/områden att välja på… och är kanske rädd att välja fel och förlora (ännu) mer tid – man blir ju inte yngre… Har du några bra tips om hur man väljer, hur man vågar välja, hur man sätter igång, men framförallt fortsätter på sin utvalda väg och håller motivationen uppe? Bor utomlands, vilket kunde vara en fördel… men saknar bollplank osv för detta… Tack på förhand!