En tankeväckande fråga

Igår fick jag en kommentar av den alltid lika insiktsfulle och välformulerade signaturen Tom Croker.

Trycker du din bok i Tyskland? Vad har du emot svenska tryckeriarbetare? Tjänar de för mycket tycker du?

Hej Tom! Din fråga sätter som vanligt fingret på en rad viktiga saker. För det första visar att du vet hur bokbranschen fungerar. Givetvis har jag som författare, framför allt debutant, fullt inflytande över hela processen från idé till färdig produkt. Förlag? Redaktörer? Lektörer? Formgivare? Originalare? Bokhandlare? Glöm det. Och att någon av dem, exempelvis förläggaren eller formgivaren, skulle välja var boken trycks är ju helt befängt, som du förtydligade när min förläggare Simon svarade på din fråga i kommentarsfältet.

Men att författaren bestämmer allt är ju inte mer än rätt, med tanke på var pengarna finns. Som du vet finns det en tumregel att den som vill tjäna pengar ska jobba i närheten av pengar. Alltså är bokbranschen ett självklart val, näst efter hedgefonder. Men eftersom jag är ekonom och alltså inte kan jobba med pengar, fick det bli det enklare valet för mig: böcker. Jag skulle vilja säga att alla som ens är i närheten av böcker skär guld med smörkniv. För debutantförfattare är det extra förmånligt. En bra debut säljer i ungefär 2000 ex, vilket ger författaren 50 000 kronor på faktura. Det ger en timpenning på i runda slängar 24 kronor. Take that, ni 16-åringar som sommarjobbar i kommunens regi. Nähä, ni tjänar minst 56 kronor? Jaja. Pengar var det här, hur som helst.

Och: med pengar kommer makt och ansvar. Därför har jag passat på att genom hela den här penningstinna processen jag har full kontroll över verkligen följa mina värderingar. Som alla som läser den här bloggen vet är just jämlika löner något jag vänder mig starkt emot. Det är en personlig vendetta, skulle man kunna säga. Om du som arbetare tjänar okej hatar jag inte bara systemet, jag har DIG personligen. Alltså låter jag inte de starka ekonomiska krafter som fått mig att skriva en bok styra det här valet, utan här går jag på känsla. INGET SKA DE HA, tryckeriarbetarjävlarna. Att olika typer av tryckerier trycker olika typer av böcker och att man väljer tryckeri baserat på vilka som är bäst på de tjänster man behöver, är inget vi väger in i just det här fallet.

Driven av mitt hat mot svenska arbetare väljer jag således att dumpa min bok i det välkända låglönelandet Tyskland. Där är de förvisso inte alls kända för att ha varit bäst på boktryck i alla tider (det var ju inte inte så att du uppfann skiten eller nåt), men vad är man inte beredd att offra i jakten på kronor och ören och att få trycka till någon man ogillar? Skönt också att inte Tyskland är i någon slags ekonomisk union med Sverige och delar marknad och skattepengar. Jag vill ju inte att pengarna ska komma de svenska tryckeriarbetarna jag avskyr så mycket till godo på något sätt, genom exempelvis EU-medel till deras barns högre utbildning. Nej fy.

Så tack för din fråga, Tom. Känner som vanligt att du har fått mig att se saker i ett nytt, givande ljus. Fortsätt gärna kommentera!

 • Emma

  Hahaha you go girl!!

 • Tom Croker

  Volante Förlag är ju verkligen kända för sin big business, omsatte 6 mille och hade 28k i vinst 2012 enligt allabolag.se

  Så man förstår att du varit helt i denna förlagsdrakes händer.

  På Proff.se kan du se 100 svenska tryckerier som kunde behöva din business.

  http://www.proff.se/s%C3%B6k-p%C3%A5-bransch/tryckerier/I:10007841/?q=Tryckerier

  …men som inte fick den -> mindre omsättning -> mindre jobb -> mindre källskatt och mindre arbetsgivaravgifter -> mindre till vårdskolaomsorg.

  De miljöpartister jag umgås med är uttalat för småskalighet och när/små/egen-företagande och jag inser att det inte är något som faller dig på läppen.

  Trist tycker jag och säkert många små tryckerier som kanske var snäppet dyrare än er tyska leverantör men som hade bidragit till Sverige.

  Tack för ett kul ironi-svar, jag trodde du kände mer för Sveriges näringsliv än så?

  Hoppas du väljer Tryckpartners i Nybro AB till din nästa bok, they desperately need your cash to stay afloat – för att inte tal om Nybrokommun.

  Cheers et Dixi

 • Jennie

  Skönt med människor som står på barrikaderna…i kommentarsfälten..

  • Tom Croker

   Q.E.D.

   :-) // TC

 • Näthataren Light

  Här raljeras och ironiseras det hej vilt! Inlägget verkar i stort handla om att du som författare får för lite betalt och vill gnälla lite över det. Sannolikt är de som kommenterar din blog även en aning korkade. Om man får raljera tillbaks lite så, vill du ha en riktig lön? hölstra rödvinsflaskan, klipp dig och skaffa ett riktigt jobb.

  Att Tyskarna uppfann böktryckingskonsten är en väldigt västerländsk tolkning. Hur EU blev indaget i inlägget övergår mitt förstånd. När du använder din författartalang till att läxa upp stackars Tom Croker, som trots sin ringa förståelse av att du inte personligen bestämmer var boken trycks, uppenbarligen bara agerat utifrån sin stora kärlek till de svenska industriarbetarna, verkar det bortkastat.

  • Tom Croker

   :-)

   Hon får väl förhandla med sin förläggare om vad som helst? Hon gjorde den bästa dealen och det kan man väl isig inte klandra henne för?

   Eller så kan man det om man tycker att företag har ett samhällsansvar och att man bör gynna de företag som bygger sin del i den samhällsväv i vilken man ingår och delvis lever av.

   Jag är förvånad över den uppenbara raljansen och verkligt tydliga ointresset för svensk industri som genererar de skatter som finansierar 20% av den prestige- och förtjänstfulla handelshögskola hon doktorerar vid.

   I korthet saknar jag en etisk koherens av en person som i många andra stycken inte drar sig för att vara väldigt mästrande och verkligt fördömande om man inte håller ”rätt” etisk kompasskurs.

   Jag tror att ordet hyckleri funkar för att beskriva fenomenet.

 • L

  Du är allra oftast så vettig, men den här texten får blir jag inte klok på. Tonen är raljerande och nedlåtande, och det är inte så du vanligtvis brukar bemöta kritiska eller ens elaka kommentarer. Du brukar vara bättre än så.

  Det finns så många människor som försöker överbrygga oenigheter genom att göra avstånden större, men du brukar inte vara en av dem. Nej, det här tyckte jag inte om. Alls.

  • Jennie

   Ibland måste det få vara okej att bita tillbaks för bloggare som utsätts för tjafsande viktigpettrar, de är trots allt människor.

  • S

   Håller med. Löjligt svarat. Har inte läst Toms tidigare kommentarer men i det här fallet har han en poäng, speciellt när det gäller storleken på förlaget. Har själv jobbat på förlag av samma storlek och vet hur det funkar, författaren kan påverka långt mycket mer än hos de stora jättarna. Det kunde du ha utnyttjat i det här fallet. Men å andra sidan, om du inte bryr dig tillräckligt mycket om sakfrågan, bara säg det. I stället för att skriva det här pinsamma inlägget.

  • Emma

   oh no svarar hon med satir. usch och fy för folk som kan vara humoristiska!

 • Sanna Lovisa

  Klockrent! Som vanligt.

 • Micke Strix

  Jag förstår ju inte riktigt konflikten i dethär. Känns som det blivit en höna av en fjäder. Men det onekligen underhållande när en skicklig skribent som du Nina är en smula affekterad. Klädsamt, välformulerat och sylvasst.

 • Karin

  Fantastiskt roligt! Skrattade så jag grät. Mer satir åt folket tycker jag, utmärkt grepp att bemöta arrogans och översitteri på.

 • Katarina

  Du är fantastisk på så många plan, Nina. Befriande bitskt!

 • Ivana

  hahahahah

 • Sofia

  Heja Nina! Jag tycker du gör helt rätt som biter ifrån. Snyggt skrivet, som vanligt 😉 :)

  Trevlig helg på dig!

 • Emma

  hahahah mitt i prick!

 • Jennifer

  du är underbar

 • Pauline

  Älskare!!

 • Pingback: snk.to/DOgj()