En historisk geggamoja

Jag har som ni säkert har märkt funderat ganska mycket på integration, främlingsfientlighet och mångkultur på senaste tiden. Det är ett känsligt ämne. Många av oss blir supernojiga om det bara kommer på tal, dels för att vi kanske känner att vi inte riktigt har koll på läget, på fakta och så, dels för att vi är rädda att missuppfattas. Kan man prata om etnicitet utan att vara rasist? Kan man prata om rasifiering som vit? Kan man egentligen göra någonting utom att tydligt ta avstånd från de man INTE håller med, som exempelvis SD?

Jag tycker det. Jag håller med om att det är svårt, men jag tror att det går att förenkla, och steg ett är att definiera problemet. För det ser jag som det största bekymret: att vi alldeles för ofta låter främlingsfientliga krafter definiera vad som är “problemet”. Alltså: att folk som kommer till Sverige (eller Europa) har svårt att anpassa sig till oss. Att Sverige (eller Europa) inte tål hur mycket invandring som helst. Att vi måste bli bättre på att integrera de invandrare som kommer.

Det är inte alls problemet, som jag ser det. Problemet är att vi har tappat halva begreppet integration på vägen. Enligt Wikipedia betyder integration “sammanställning av sinsemellan olika delar till en komplexare helhet”. När något integreras är det alltså inte en enhet som BLIR som en annan enhet (det heter assimilation). Det är två eller flera enheter som blandas ihop till en helt ny helhet.

Om vi vill lyckas med integration, måste vi alltså släppa idén om att det finns ett vi och ett dom, och att dom gärna får vara med om dom bara blir som vi. Det funkar inte så. Vi, svenskar, svenskheten, eller vad man vill, är ett föränderligt begrepp. Vårt land har funnits i några hundra år. Vad som är typiskt svenskt varierat mellan landsdelar, tidsåldrar, samhällsklasser och individer. På 1700-talet var det jättesvenskt att ha en fransktalande hov och svältande bönder. På 1800-talet var det typiskt svenskt att dricka sig stupfull på brännvin, att vara jättereligiös eller att utvandra till Amerika. På 50-talet var det svenskt att bygga folkhem. På 2000-talet var det svenskt att kolla på Melodifestivalen och käka thai-takeout. Etc. Ni fattar.

Sedan 1970-talet, och än mer så sedan början på 90-talet, har det dykt upp en till grej som är typisk svensk: att det finns en massa svenskar som är inflyttade från andra länder. Det finns också folk som inte har svensk nationalitet som bor här, en kortare eller längre tid. Det ställer så klart nya krav på samhället. De kraven kan vara enkla och praktiska, som att vi ska kunna hantera att det talas fler språk, eller komplexa och luddiga, som att svenskar har växt upp under helt olika förutsättningar, och att vi därför kan ha svårt att förstå varandra. Själva grundproblemet är i och för sig är knappast något nytt. Fråga en skånsk adelsman på 1600-talet hur mycket gemensamt han hade med en bondkvinna från Dalarna så är svaret nog betydligt mindre än de olikheter vi har idag.

Men: vi lät inte det stoppa oss.

Kanske är det faktiskt själva grundbulten: att Sverige har överlevt som land är för att vi är flexibla. Medan andra länder har fastnat i exempelvis klassamhällen och regionala konflikter som är mycket värre än våra, har vi försökt jobba för att få det att funka ändå. Men det bygger på en viktig insikt: att det inte är EN person, eller grupp, som ska anpassa sig. ALLA ska anpassa sig, oavsett vad det står i passet eller vilket språk som talas vid köksbordet. Det kan handla om små ordval och stora politiska reformer. Om vardaglig interaktion och strukturell förändring.

Världen är en global plats. Det tycker jag är fantastiskt. Men även om man inte tycker det, är det bara att deala med det som är. Det kan vara jobbigt och det kan vara svårt. Men det är ett måste. Och jag är övertygad om att när vi väl börjar lösa det här, när vi väl har fattat att det inte finns något dom som hotar oss, utan att att jag och du bygger ett nytt och intressant vi, kommer allt att bli bättre. Precis som det har blivit så många gånger i historien.

 • Torbern

  Insiktsfull historisk analys. Märks att du har läst på.

 • Lisa

  Jag älskar dig.

 • Therese

  Det var en intressant läsning, och jag håller med om det mesta du skrev :) Självklart är det av båda parternas skyldighet att anpassa sig när det gäller att integrera i ett land och acceptera varandras kulturer osv. Men, det problem Sverige står inför idag är att vi har en allt för hög siffra av människor från andra länder som vi jättegärna vill hjälpa. MEN vi har inte de resurser som krävs, för att kunna hjälpa alla som ska försöka anpassa sig till vårt samhälle. Vi har blivit överbelastade av de krav människor kräver som ska leva här. Som tex. bara i den konstanta arbetsfrågan. (Har ingen exakt siffra) men bara arbetlösheten har ökat de senaste 5 åren. Jag har själv bott utomlands i USA, Spanien och Australien i 5 år, och har följt Sverige genom medierna. Jag står för jämställdhet o allt det fina och bra Sverige står för etc etc. Jag har kompisar ifrån andra länder, så nej ingen rasist här inte. Men genom att se Sverige utifrån ett utomstående perspektiv, (har nu i år flyttat hem till Sverige igen), ser man en skrämmande dålig förändring. Vi kan vi inte blunda för problemet att det har blivit värre för Sverige, när det gäller både arbetslöshet och brottslighet som har ökat, samt den absurda våldtäckslagen man inte har sett någon förbättring på heller (sedan jag flyttade ifrån Sverige). Vi i Sverige måste säga nej! stopp! vi kan inte ta hand om fler, och tänka på Sveriges framtid, när det gäller just arbetslöshet och utanförskap. Jag undrar lite nu, hur det kommer att se ut om ytterligare 5 år i vårt allt för snälla och naiva Svearike..?

  Ps. Jag rekommenderar att du (och hela Sverige) läser “Två Soldater” av Roslund & Hellström. En absolut bra och detaljerad beskrivning om utanförskap och kriminalitet i en Stockholms förort. Boken skildrar upploppen och bilbränderna som hände, fast boken har en annan story. Författaren har själv levt ett sådant liv, och hans detaljerade beskrivningar får en att vakna upp när det gäller just den frågan.

  • Andreas

   Svårt att ta dig seriöst när du anger indoktrinerade “fakta” (såsom ökad kriminalitet kopplat till ökad invandring, vilket förresten är ganska rasistiskt), utan att hänvisa till några som helst källor.

   Men ok. Vi antar att du (som många andra) inte vet hur man får fram fakta från opartiska, legitima källor, och stannar vid det klassiska exemplet “Sverige kan inte ta hand om mer, tänk på de våra bla bla bla” etc.

   Då vill jag bara säga såhär: Är inte alla människor lika värda och har samma rätt att få leva? Är inte världen en global plats? Det är en väldigt vrickad och inhuman syn att neka de som behöver hjälp, endast för att det har uppstått missförstånd om hur det står ställt i vårt eget land, för “svenskarna”

  • Jennie

   Det är den här typen av resonemang är riktigt skrämmande, och börjar bli så himla vanlig. “Jag har kompisar från andra länder, så nej ingen rasist här inte”, samtidigt som du tydligt uttrycker att vissa har större rätt att vistas i Sverige än andra. Vad har du åstadkommit för att förtjäna att bo i ett tryggt land som Sverige, mer än att du råkade födas här? Varför skulle människor som råkat födas i ett otryggt land inte ha samma rättigheter som du? Hur hade du resonerat om t.ex vår regering hade tagit beslut som gjorde att vår ekonomi och sociala stöd totalkraschade, och som kanske ledde till utbrytande av ett inbördeskrig? Hade du fått skylla dig själv då, som en gång föddes i det här landet?

   Jag skulle som Andreas gärna vilja se legitima källor på att ökad invandring leder till ökad kriminalitet. Och blanda helst inte ihop klass med etnicitet tack.

 • Marie

  Du är så BRA Nina!!! Du borde bli politiker. Snällarå :)

  • Nina Åkestam

   Tack! Men jag är inte alls lagd åt politikerhållet tror jag, gillar inte långa möten och är sämst på att förhandla :/ Så håller mig till att försöka lyfta upp frågor och peppra med argument som folk som är bättre lämpade kan ha användning av!

 • Sofia

  Tack för ännu en jättebra text! Du lyckas alltid formulera saker och ting på ett så enkelt och tydligt sätt.