En fråga bara

till er som kommenterade på mitt förra inlägg att det visst finns en massa smarta och empatiska republikaner: Vilka är dom? Var har ni träffat dom? Och hur motiverade dom (på ett smart och empatiskt sätt) att de röstar på ett parti som är mot abort, jämställda löner, sexualundervisning i skolan, homosexuellas grundläggande rättigheter och separation av stat och religion?

Jag vet att det är himla korrekt att säga att det finns flera sidor och allt är inte svart eller vitt. Men i det här fallet ÄR det svart eller vitt. Mänskliga rättigheter är alltid viktigare än allt annat. Med det inte sagt att demokraterna alltid har rätt i allt och republikanerna alltid fel. Men det är en himla skillnad på att öppet kunna diskutera och ompröva sakfrågor och att faktiskt rösta på ett parti som står för de sakerna jag beskriver här uppe. Och frågan om jag inte har kompisar som röstar på  andra partier i Sverige är helt irrelevant. KLART att jag har. Alla riksdagspartier utom SD. Det är ju ganska liten skillnad här, i alla fall i de riktigt viktiga frågorna. Har aldrig träffat exempelvis en moderat som hävdar att homosexuella ska behandlas för sin sjukdom eller en kristdemokrat som kallar en 23-årig student för äcklig slampa för att hon tycker att det borde finnas preventivmedel tillgängliga för alla. Så tycker jag att vi ska försöka behålla det.

Om 11,5 timmar vet vi om USA håller med.

 • Mikael Blomkvist

  Nej, jag har personligen inte träffat någon vettig republikan. Jag må vara naiv men jag tror att det bland den majoritet (i vissa delstater) av människor som röstar på republikanerna inte bara finns känslomässigt störda och totalt ointelligenta människor. Det är lite att göra det väl lätt för sig att påstå det, och ganska olikt dig. Men i ett samhälle där vissa åsikter är totalt dominerande (och norm) så är det svårt att se att många av åsikterna är helt galna (tänk bara hur det ser ut med jämställdheten i vårt samhälle). Går du i en skola där du som liten lär dig att det är ett faktum att gud skapade världen så har du en något annan utgångspunkt när abortfrågan kommer upp än vad vi som vuxit upp i ett sekulariserat land har.

  Håller alla dagar i veckan med om att de idéer som republikanerna står för är idiotiska och empatilösa. Men inte att det automatiskt gör alla som röstar på dem till idioter och känslokalla monster. Däremot vill jag kalla dem okunniga. Skulle hälften av alla människor vara känslolösa idioter så kan vi ge upp allt hopp på en gång. Tror vi att det istället handlar om okunskap så kan vi arbeta för att fler ska få kunskap och på så sätt kan vi göra världen bättre. Men som sagt jag kanske är naiv.

 • Ture Sventon

  Om man som du sysslar med politik måste man samarbeta. Lyssna gärna på Bill clintons tal på demokratiska konventet. Hans ord är inspirerande. Dina är det inte.

  • Nina Åkestam

   1. Jag är inte politiker, jag är skribent. Jag behöver faktiskt inte samarbeta, rent teoretiskt 2. Jag kommer aldrig att kompromissa när det gäller mänskligt rättigheter. Som jag skrev, vissa sakfrågor är förhandlingsbara, andra är det inte. 3. Ledsen att jag inte är lika inspirerande som en av världens bästa politiker med några är världens bästa talskrivare. Man gör vad man kan.

 • John

  Man måste väl försöka se bortom sin egen horisont ibland. Du kanske skulle försöka närma dig en republikan någon gång även om du helst bara umgås med dem som tycker som du. Det är ju så klyftor överbryggas.

  • A

   Hmmm. Meeen. Hur långt ska man se? Om du nu tycker att vi ska se ända bort till lagstadgat kvinnoförtryck, extrem homofobi/diskriminering, förnekelse av vetenskapen osv… Varför i så fall inte ända bort till låt oss säga… rasteori? Eller, njae… nånstans drar säkert även du gränsen? Vad sägs om apartheid, är det ett system som du hade kunnat tänka dig att “överbrygga klyftor” med? Se bortom din egen horisont ända bort till lite nazism rentav? Låta alla tycka vad de vill om mänskligt värde kopplat till hudfärg? Jag drar definitivt min gräns vid folk som skriker “syndare” till varannan kvinna o varje gayperson. Men vad du gör är upp till dig.

  • L

   ..det blir så uppenbart att du inte ens läste vad hon skrev att jag skäms för dig. Dumt av mig. Man ska inte skämmas å andras vägnar.

 • R

  “Mänskliga rättigheter är alltid viktigare..” SÅ sant.

 • Sara

  I valet 2008 röstade 66% av de registrerade väljarna i NYC demokratiskt. Menar du (1) att upp emot 44% av stadens befolkning därmed är osmarta och oempatiska och (2) att du rörde dig i så otroligt snäva cirklar när du bodde här att du aldrig träffade på några republikanerna? Om svaret/svaren är “ja” är det bara att beklaga. Om jag själv kunde rösta i det amerikanska valet skulle jag absolut rösta för demokraterna, men det betyder inte att jag inte tycker att du har en väldigt inskränkt och trist attityd.

  • Josefine

   Såsom jag förstod det var uttalandet om 1% vs. 99% medvetet överdrivet, för att påvisa att det demokratiska stödet är väldigt mycket högre i NYC jämfört med andra stater i USA. Och hur vet du att de resterande 44 % röstade på Republikanerna? En stor del av dessa kan lika gärna ha röstat på andra partier.

   Och som sagt; det hör väl knappast till ovanligheten att man främst hänger med personer som man är lik, som delar ens intressen? Jag skulle, med största sannolikhet, inte kunna umgås med människor som är mot abort, jämställda löner och homosexuellas grundläggande rättigheter, då vi förutom detta förmodligen skulle vara olika på många andra plan.

   • Nina Åkestam

    Tack. Exakt så menar jag.

  • Julia

   Sara, kan du inte berätta om din kompisar/bekanta som är smarta och empatiska republikaner? Jag tillhör nämligen gruppen som inte tror att de existerar, men du får gärna motbevisa detta.

 • m

  Vill GÄRNA läsa en intervju med en person som står för alla de där sakerna du just radade upp att Romney står för.

 • Mister M

  Om det var något West wing lärde oss så var det väl att det aldrig är svart eller vitt, speciellt inte när det handlar om amerikansk politik? De flesta skulle väl kalla republikaner som Ainsley Hayes och Arnold Vinick både smarta och empatiska … sympatiska, rentav? Nog skulle det kunna finnas någon Ainsley i verkligheten? Och nog skulle man kunna vara vän med henne?

 • Json

  Jag håller med Mister m, allt är inte svart eller vitt. “jag kompromissar aldrig med mänskliga rättigheter” skriver nina i ett svar. Men det är väl det du gör när du stödjer en president som är för dödsstraff? De mänskliga rättigheterna gäller väl även de i Pakistan som dödas av drönarattacker som Obama gett order om? Sen har han goda sidor som kanske överväger de negativa, men det kanske även gäller för de som röstar på republikanerna. som sagt allt är inte svart eller vitt.

 • Anna

  Jag har bott ett år på Kaliforniens ärkekonservativa landsbygd och bor nu i en stad med 52-48-fördelning mellan demokrater och republikaner. Bland många unga republikaner saknas knappast empati eller intelligens – däremot kunskap. Man lär sig att hjälpa samhällets utsatta genom välgörenhet/volontärarbete, till exempel, men har helt enkelt aldrig fått lära sig kopplingen mellan utsatta i samhället och en viss sorts socialpolitik. Just USA:s konservativa verkar vara särdeles bra på att skydda sina barn från andra världsåskådningar, och därför är det tyvärr många som av ren ignorans behåller sin republikanska övertygelse fastän de är helt fantastiska människor på alla andra vis. Jag skrev en lite längre grej om ‘et, här: http://annahornell.wordpress.com/2012/11/09/om-republikaner-och-empati/

  Sedan, en annan lite viktig grej: det är svårt att generalisera i fråga om amerikanska partier, eftersom de inte alls är lika enhetliga som svenska. Kandidater har mycket större frihet att bygga en egen politisk plattform, så att en person säger något vidrigt betyder inte att hela partiet – eller dess väljare – per automatik står bakom det. Alla republikaner är inte mot abort till exempel.

  • Mikael Blomkvist

   Precis min mening.