Efterlysning!

När jag är ute och föreläser om reklam och ansvar får jag ibland frågor från publiken om det finns byråer som jobbar aktivt med de här frågorna. Alltså: finns det företag inom reklam, PR, varumärken och design (etc.) som har det som en del av själva arbetsprocessen att reflektera kring makt och ansvar, som jobbar normkritiskt, eller väljer kunder på vissa premisser som har med exempelvis mångfald att göra?

Det finns några som spontant brukar dyka upp i mitt huvud, men jag misstänker att det är många fler som jag inte riktigt har koll på. Därför tänkte jag göra en efterlysning.

Du som är jobbar på en byrå där frågor som etik, mångfald, ansvar, hållbarhet eller så är en del av arbetsprocessen kan väl kommentera på det här inlägget, eller maila mig, och berätta vad ni heter och på vilket sätt ni arbetar, så sätter jag ihop det till ett inlägg som studenter och andra intresserade kan utgå ifrån. Som Rättis tänker jag att jag inte faktagranskar det som sägs, utan fungerar som en samlingsplats. Man får såklart även tipsa om en arbetsplats där man inte själv jobbar. Och förhoppningsvis kan listan även bli en inspirationskälla för företag som är nyfikna på hur andra jobbar med de här frågorna.

Förväntar mig att omedelbart höra från exempelvis Volontaire, Åkestam.Holst och Garbergs som jag vet håller på med det här på olika sätt. Ni andra: hit med infon så fixar jag!

 • AOKI

  Hej!

  Jag, Camilla Blomgren och min kollega Helena Svärd driver en reklam- och designbyrå i Göteborg som arbetar aktivt med att ge uppdrag till kvinnliga kreatörer. Exempelvis regissörer, fotografer, programmerare, ljustekniker och illustratörer.

  Vi är dessutom två kvinnor som äger och driver byrån vilket också är en viktig del i arbetet med att bidra till att förändra fördelningen av makten i reklamvärlden.

  Hör gärna av dig om du vill veta mer!

 • Emelie med C

  Rabatt i Göteborg är en liten byrå som jobbar aktivt för jämställdhet och bättre miljö och väljer kunder därefter. Jobbar inte där själv men har deltagit på ett av deras frukostseminarium. http://rabash.se/om

  • Emelie med C

   Och telefonen ändrade såklart Rabash till Rabatt -.-

 • Jerker

  Hej! Du pratar om oss!

  Futerra är en kommunikationsbyrå som bara jobbar med uppdrag som vi ser leder mot hållbar utveckling. Vi är helt värderingsdrivna. Går igång på beteendeförändring. Målet är att göra hållbar utveckling så lockande att alla vill vara en del av den. Vi är fullservice, sitter i Stockholm och är i dagsläget 15 medarbetare. Med tre år på nacken i Sverige, en moder i London och en lillebror i New York är vi en hel liten familj.

  futerra.se / futerra.co.uk

  Vi skriver ett fint brev till dig också. Hoppas vi hörs!

 • Kaj Török

  Hej Nina,

  Vi följer din spalt och gläds för vi tycker att du tänker lite som oss. Som Jerker skrev nedan så är Futerra en kommunikationsbyrå som helt pysslar med hållbar utveckling. Vi gör inget annat. Vi jobbar med varumärken som WWF, KRAV, HM, MAX och Unilever från vårt kontor i Gamla Stan. Globalt har våra kontor i London och New York andra kunder också.

  Vårt uppdrag, att göra hållbar utveckling så lockande att alla blir en del av den. är lättare sagt än gjort men ett välkommet avbrott från alla hot vi hör. Men också, när vi har det som allra roligast, ett avbrott från tunn grön fernissa på samma gamla trötta affärsmodeller.

  Vi vet att vi vinner affärer från flera av de stora spelarna i branschen idag för vi är specialister på det vi gör, för att vi brinner för hållbar utveckling och för att vi har kul medan vi håller på. Kom och hälsa på oss Nina vi längtar efter att lära känna dig och alla andra av Resumés läsare som tröttnat på att sälja samma gamla schampoo i en nya flaskor. Frukost eller lunch?

  Kram

  Kaj

  Futerra

 • Evelina K Bergström

  Hej Nina,

  Tack för din inspirerande blogg! Vi på Rabash kommunikationsbyrå arbetar med kunder som förändrar världen. Vi är specialiserade på framåttänkande företag, kampanjer och organisationer och arbetar bland annat med Djurens Rätt, Läkare Utan Gränser och Sverige för UNHCR.

  Vi arbetar med kunder som delar vår värdegrund kring feminism, hållbar utveckling och tillgänglighet och väljer bort de som på något sätt bidrar till dåliga arbetsförhållanden, miljöförstöring eller gör världen till en fattigare plats. Dessutom arbetar vi med “open source” för att bidra till ett mer demokratiskt internet och drivs kooperativt på så vis att vi som medarbetare styr och äger verksamheten med lika lön, ansvar och inflytande.

  Jag skickar ett mejl med kontaktuppgifter och ser fram emot mer värdefull läsning från dig.

  /Evelina K Bergström

  http://rabash.se