Det är inte så poppis att vara man just nu.

När jag läste Aase Bergs artikel om män och kränkthet var det en sak som fastnade extra: ”Men den avgörande anledningen till att män är mer lättkränkta än kvinnor är att olika livsförväntningar planteras i pojkar respektive flickor. Män förväntar sig att äga världen. Kvinnor förväntar sig i bästa fall att äga en man.” (läs hela artikeln här)

Jag har nämligen gått och funderat på det rätt mycket. I och med den senaste tidens ökande intresse för jämställdhetsfrågor har det nämligen hänt att killar i min omgivning har sagt saker i stil med ”nu handlar verkligen allt om feminism” eller ”det är inte så poppis att vara man just nu”. Liknande saker dök upp under Pride förra veckan, när diverse människor kommenterade artiklar och inlägg med exempelvis ”jag har inget emot homosexuella, men måste ALLT handla om dem hela tiden?”.

Jag förstår den känslan. Som (straight) kille är man ju nämligen van vid att nästan allt handlar om en själv hela tiden. Det är liksom grejen med att vara en norm-människa. Det är bara att öppna en vanlig dagstidning och kolla själv. Huvuddelen är nästan alltid en kill-festival, men extra mycket så nu i sommar när världen har drabbats av så många fruktansvärda konflikter: Gaza, Irak, Ukraina. Killar killar killar.  Det finns tre bilagor. Sporten: av killar, om killar, för killar. Näringsliv: av killar, om killar, för killar. Kulturen: här början vi närma oss 50-50, och då känns det plötsligt vansinnigt kvinnligt.

För att utvidga undersökningsområdet kan man gå vidare och kolla på exempelvis film, eller tv-serier, eller musik, eller konst. Killar killar överallt. Det existerar naturligtvis tjejer i de här sammanhangen (till och med på sportsidorna), men i verkligheten existerar inte kvinnor i något enstaka exemplar här och där. Vi är 50% av ALLA. Lägger man till andra som ofta inte syns, som rasifierade och HBTQ-personer, är vi låååååångt över hälften. Om media reflekterade verkligheten skulle alltså den som är vit och straight man få vänja sig vid att bli adresserad eller berättad om någon gång ibland. Det skulle gå dagar eller veckor utan att man var representerad i nyhetsmedia. Man skulle kunna gå på bio och upptäcka att inte en enda film handlade om någon som liknade en själv. Precis som alla andra redan är vana vid.

Det som händer nu är alltså inte att kvinnor (eller bögar eller flator eller transpersoner eller folk med mörkt hår) håller på att ”ta över” och att ”allt” handlar om dem. Det är bara en trevande början på en justering av en djup orättvisa, där några få är vana att alltid får synas och höras, medan resten får nöja sig med att vara med när någon har kommit på att det är kul att ”blanda lite”. Och även om det känns lite ovant är det nödvändigt och helt oundvikligt.

 • Greta

  valid point. MEN, ordet “transa” är otroligt problematiskt för att beskriva transpersoner (eller egentligen att slänga sig med överhuvudtaget som cis) vilket jag antar var vad du ville. försökte leta upp länk kring detta, här är en om engelskans “tranny” som har samma innebörd: http://m.bilerico.com/bilerico/#!/entry/is-tranny-offensive,525c8fb7da27f5d9d0356971

  • Nina Åkestam

   Fixat nu, tack för påpekandet!

 • Paula

  Word!

 • Pingback: Bästkust! | En Lång Blondin()

 • nisse

  “Jag förstår den känslan. Som (straight) kille är man ju nämligen van vid att nästan allt handlar om en själv hela tiden. Det är liksom grejen med att vara en norm-människa”

  Jag är uppväxt på 90 talet. Sen barnsben har allt handlat om tjejer och kvinnors utsatthet. Du har fel om du tror at killar/män i min generation tror att allt ska hanlda om oss. Så är det inte. Vad vi däremot vill är att våra känslor, våra problem och alla hinder vi stöter på som idag inte diskuteras då debatten ägs av en lite grupp otroligt proviligerade kvinnor tas upp. Varför ska jag som ung student (och vit man, valde inte detta själv skall tilläggas) svara för vad Bengt 65 som sitter i styrelsen för ett börsbolag tycker och tänker om kvinnor och könsroller?

  Offertröjan är all utom den vita mannens. Vilket är ironiskt så F! med fler vill bli kvitt den machokultur som råder. Kanske kan man då börja med att inse att vi män också kan vara offer, må dåligt och förlora på grund av ett system.

  Männen jämstäldhetskamp är idag där kvinnornas var för 40 år sedan. Vänta några år Nina så kommer du se, livet är faktiskt ingen dans på roser bara för att man är vit och man.

  (Byt ut all vit till svart eller jude eller muslim så ser du snart hur dåligt det fungerar att sätta människor i kollektiv)

  • albin

   +1

  • M

   +2

  • S

   “Vad vi däremot vill är att våra känslor, våra problem och alla hinder vi stöter på som idag inte diskuteras då debatten ägs av en lite grupp otroligt proviligerade kvinnor tas upp”

   Kan du utveckla detta lite? Vilka är dessa otroligt privilegerade kvinnorna och vilket sätt har de privligerer som du som ung manlig student saknar?

   Och gärna förklara hur du kan tycka att männens jämställhedskamp är eftersatt, 40 år efter kvinnorna tror jag du skriver? På vilket sätt saknar män grudläggande rättigheter på ett sätt som kvinnor gjort i århundranden, och på många platser i världen fortfarande gör?

  • nisse

   Svar till “S”

   Dessa otroligt privilegierade kvinnor är Schyman +(resten av F! ledning), Åsa Romson samt många av kvinnorna man hittar i den yttersta kultureliten. Dessa kvinnor har en otrolig gräddfil i media, de har kapital både ekonomiskt och socialt genom de nätverk där Journalister, mediafolk och makthavare rör sig. De har också kunnat göra karriär på att utmåla sig som offer något som än en gång endast går om du är en kvinna.

   Min poäng är inte att berätta hur mycket jag ogillar Schyman och co. Poängen är bara att den här gruppen kvinnor står och pratar om vita män som om vi automatiskt är roten till alla problem i samhället. Hur kan man stå så långt upp i samhället och ändå komma undan med att sparka neråt? Vilken grupp i samhället dör oftast på sin arbetsplats? Vilka får sämst betyg? Vilka begår oftast självmord? Vilka är det som jobbar mest (timmar). Vilka blir oftast misshandlade? Vilka sitter mest i fängelset?

   Att dra in århundraden av orättvisor gör ju ingen skillnad i debatten. Vilka har offrat sina liv i krig för att skydda sina familjer? Vilka har offrat sin tid i lumpen? Vilken är den enda gruppen som inte har en lag som speciellt skyddar den? Vilken grupp är det historiskt som offrat sina liv på haven för att frakta varor och upptäcka nya kontinenter?Ja saker såg annorlunda ut förr, ska man tillskriva en grupp all skit som hände för två hundra år sedan får man väl tillskriva den all kredd för framgångarna också? Demokrati, el och datorer någon?

   Inte fan har det varit smärtfritt att leva bara för att man har är man. Sen har vi ju klassikern med vem som oftast får barnen efter skilsmässor, vilka som får längst fängelsestraff, mörkertalet på misshandel i förhållanden där kvinnan är förövare (ok med en örfil eller?).

   Vad resten av världen gör kan INTE jag som svensk i Sverige ta ansvar för. Jämställdhet är jag för ut i fingerspetsarna . Men inte fan tänker vara tyst och sluta prata om de orättvisor jag upplever bara för att andra vita män har och har haft det bra tidigare.

   Jämställdhetskampen för män är eftersatt på så sätt att många, främst kvinnor som Schyman och co hånar den precis som man skrattade åt feministerna på 70 talet.

   Min generation, ja kanske de flesta som är under 45 (?) som aktivt i vardagen jobbar för att alla ska bedömas som individer varför ska vi so unisont acceptera skit vi får stå ut med bara för att vi är män?

   Jag som sedan barnsben blivit matad av ALLA dagisfröknar, skolfröknar, skol-lärarinnor tjejkompisar min egen mamma osv osv med prat om hur nedtryckta kvinnor är VI HAR FATTAT. Att nu förneka oss rätten till våra känslor och upplevelser på grund av våra kön är dumt.

   Som sagt, vänta tio år så kommer “vi hatar dig du jävla man” och Åsa Romsons tal visas på tv medan folk skakar på huvudet och tänker “herregud” hur kom dem undan med allt. Läs sedan F! partiprogram och fråga dig om det verkligen är ett riktigt parti som tar ansvar.

   Japp min stavning haltar och jag är dålig på dem och de, försöker bättra mig.

  • Natalie

   Det är väl ingen som tror att livet är en dans på rosor för alla män men inlägget handlar representation.

   Och för att bemöta dina övriga argument:

   1. Killar HAR sämre betyg än kvinnor generellt sett och dör oftare i arbetsrelaterade olyckor men det är också en klassfråga. Det är inga VDar, jurister eller läkare som dör på sina jobb utan arbetarmän och det är absolut ett allvarligt problem.

   2. Dina exempel du tar upp, jag ser poängen i det men “vilka jobbar flest timmar?” Jo, det är männen, och kvinnorna tar i större utsträckning hand om det obetalda hushållsarbetet. “Vilka har dött i krig?” Män har även startat alla krig samt plundrat, kidnappat och våldtagit (kvinnor) i krig. “Vilka blir misshandlade?” Jo, männnen men det är också (generellt sett) män som slår män men även män som slår kvinnor. “Vilka får sämst betyg?” Mja. Vilka får bäst betyg? Kvinnor. Men vilka får högst lön? Män.

   Det är klart att det är problematiskt när du tolkar det som att vi pratar om en befolkning på över 9 miljoner människor som bara män eller kvinnor. Som att det inte finns fler faktorer som spelar roll för hur privilegierad/utsatt en person är (givetvis är jag som medelklasskvinna mer privilegierad än många män) men nu handlade inlägget om representation och du som man är mer representerad än flera andra grupper i samhället.

  • Natalie

   Sen måste jag tillägga att jag absolut tycker det är viktigt att mäns känslor tas på allvar. Det är jätteviktigt att vi ser alla unga män som mår dåligt och inte klarar av skolan. För deras och för samhällets skull.

  • Agnes

   +1000000000000 på Natalie

  • S

   Hej!

   Självklart har man rätt till sin upplevelser, och det var inte meningen att uppfattas som empatilös för Nisses situation, men jag hade lite svårt att förstå resonemanget kring hur kvinnor äger rollen som”utsatta” genom att Fi utger sig för att vara offer och hur det påvkerar mäns situation. Som Natalie skriver är det väldigt viktigt att män ha rätt att uttrycka sin känslor. Men att göra män till offer för att kvinnor som grupp äger “utsatthet” samtidigt som man uttrycker att man inte själv kan förväntas tas ansvar för vad män som grupp har för privilegier. Det rimmar inte i mina ögon. Modern jämlikhet strävar efter att skapa samma möjligheter för män och kvinnor, att traditionella könsroller och förttryckade förväningar på männskor ska försvinna, vilket kommer gynan både män och kvinnor.

  • Natalie

   “JÄMKA”

   Har du inget att säga om Ninas inlägg i stället? Det vore intressant att höra.

 • Wanda

  Intressant, “s”, att du inte ens erkänner den här killens rätt till sin egen upplevelse. Skulle tro att du har svaret på dina frågor i ditt eget empatilösa bemötande.

 • Billy Gårdh

  Vi män vann när kvinnor började med pole dancing som träning.

 • Kränkt vit man

  Snacka om att missa poängen…

 • J

  Svar till “Nisse”

  Allt det du skriver tas upp, behandlas och kämpas för inom feminismen. Det har aldrig handlat om att män inte ska ha det bra, och få andra grupper i samhället engagerar sig så i männens psykiska ohälsa, utanförskap i föräldrafrågan osv som feministerna. Tråkigt att du har uppfattat det annorlunda. (Det går att läsa/lära oändligt om detta, gör det och strunta i pådyvlingar från tjatiga dagisfröknar)

  Vad gäller Ninas inlägg handlar det om representation, precis som redan skrivits. Det vill säga – vad som anses norm och inte, och konsekvensen av att det visas upp en typ i film/tidning/bok/osv, när världen består av så många fler typer. Kan du på fullt allvar säga att männen inte står för betydligt mer än hälften av allt utrymme? Precis som du skriver finns det orättvisor för män likväl som kvinnor, men kan du på fullt allvar säga att de är lika fördelade? Tycker du att de problem män har ska fördelas lika mycket tid som de problem kvinnor har, oavsett deras frekvens? Tycker du att det är Ninas sak att lyfta dina hjärtefrågor, eller kan vi tänka oss att hon kan få skriva om sina hjärtefrågor i sin blogg, utan att du gör anspråk på utrymmet åt det du tycker är viktigt? Vill göra ett självklart men många gånger nödvändigt förtydligande – dina problem inte är triviala/oviktiga, men varför kan vi inte prata om “Ninas” problem, utan att också nämna dina? Tycker det är lustigt men föga förvånande hur ett inlägg om att männen är överrepresenterade genererar i en kommentar om hur det minsann är synd om männen också. Du är trött på att kvinnor tjatar om hur synd det är om och hur utsatta vi är. Jag är trött på hur män tjatar om att deras problem ska vara alla andras problem att lösa först, innan en får “rätt” att utan motstånd få lyfta några andra problem.

  • Jämka

   Vad du säger här “j” är med, inte så många ord: håll käften Nisse, vi vill inte ha någon som säger emot när vi lägger ut reglerna för hur saker och ting ligger till.

   Det är att ta gubbigt maktspråk till en helt ny nivå.

   Min tanke är att du är vilse i den feministdimma som tror att män är kollektivt ansvariga för varandra. På samma sätt som frälsningssoldaten Edit i Ludvika har med den belgiska pedofildrottningen att göra. Känns den jämförelsen relevant? Jag tror du måste tycka det. Skrämmande nog.

  • J

   Hej “jämka”!

   Om syftet med din kommentar är att förtydliga syftet med min kommentar, vill jag bara påpeka att det misslyckas. Du är ute och simmar i ditt försök att “förtydliga” mina ord, och gör ett ganska dåligt maskerat försök att överdriva och förvrida vad jag skrev. Att vidare skriva att jag använder gubbigt maktspråk för att sedan ta dig rätten att säga “sanningen” om vad jag menar – läs en gång till så märker du nog hur tokigt det blir.

   (Så du behöver alltså inte “bli skrämd” för min skull av din egen påhittade (och ytterst märkliga) jämförelse.)

  • Jämka

   Du ger dig inte, vilket var att förvänta sig. Utan fortsätter att topprida diskussionen så att bara din bild gäller. Icke effektivt på mig. Läs själv en gång till vad andra skriver så kanske du förstår bättre. Enligt många med mig är det grumligt tänk som ditt som är det verkliga problemet.

  • J

   Du är snabb att fördöma (vilket var att förvänta sig), och verkar mest intresserad av att peka finger (icke effektivt på mig). Jag försöker topprida den här diskussionen lika mycket som du försöker förklara din ståndpunkt/förtydliga detta grumliga synsätt/komma med något nytt/bidra med något i diskussionen. Det vill säga inte alls. Tack men nej tack, till dig och dina “många med mig”.

  • Jämka

   Fördöma? Ja, kanske lite. Men du förringar och ljuger. Politisk feminism idag bara polariserar och exkluderar. Det måste ju du känna till.

  • Natalie

   ”JÄMKA”

   Har du inget att säga om Ninas inlägg i stället? Det vore intressant att höra.

 • MIRANDA

  skit bra, läs båda… tips Vendela puss

 • Malle

  “Huvuddelen är nästan alltid en kill-festival, men extra mycket så nu i sommar när världen har drabbats av så många fruktansvärda konflikter: Gaza, Irak, Ukraina. Killar killar killar.”

  Kom igen, nivån är inte hög här… Utveckla det här tack.

 • Sara

  Du har så rätt även om jag tror att de killar som växer upp nu och kanske även de som växt upp precis nu känner annorlunda. Ibland undrar jag om det är genetiskt, att pojkar/män har något i generna som gör att de tror att om allt inte handlar om dem så är något fel.

  För länge sen gjordes en studie, som jag inte hittar igen tyvärr, redan när pojkar var 6 månader var de mer krävande och högljudda om deras önskemål inte tillgodosågs på en gång medan flickorna mer ‘sa till’ och sen väntade på sin tur.

 • Linnea

  Du är så bra, Nina!

 • Stina

  Nisse, vilka kontinenter har upptäckts av seglande män? Australien har varit befolkat i minst 40 000 år, så det är ett ganska vågat påstående att säga att Australien upptäckes av en seglande man, speciellt eftersom det kan ha varit så att människor tog sig till Australien landvägen eftersom havet var lägre då. Eller menar du Amerika? För där har det bott människor i över 20 000 år och även där kan människor ha tagit sig dit landvägen. Så vilka kontinenter har upptäckts av seglande (menar du vita?) män? Columbus och Janszoon upptäckte då inget nytt.

  Sen är det inte en förolämpning att tillhöra en privilegierad grupp. Det betyder bara att man inte utsätts för diskriminering på grund av t.ex. kön eller hudfärg, inte att man har fått allting serverat på silverfat.

 • Klara

  Tack Nina!

  Just precis detta är något jag gått och försökt formulera sen typ OS i Lillehammer, utan att lyckas så här väl.

  Precis på pricken, äntligen.

 • Pingback: Uppstart | Nina Åkestam()

 • Johan Schalin

  Det är lätt hänt att man argumenterar som författaren. Nu är det ju så att allt som handlar om killar inte alltid är intressant för killar, jag läser inte sporten, jag har inte fått inplanterat i mig att jag har större rätt att äga världen. Däremot använder många som företräder ovanstående åsikt exakt samma argument om och om igen. Jag var på festival förra helgen, Carl Craig legendarisk technoproducent och DJ hade “curerat” en scen. Det var 100% kvinnliga DJ’s. Min bankman är en kvinna. Min arbetskamrat som delar mina arbetsuppgifter är kvinna. De argument jag ofta får höra när jag säger när kvinnor är representerade i tex. media (om det inte är uttalat normkritiskt vänstermedia) är att dessa kvinnor är nögon slags gisslan i kapitalets ledband. Om det är sant så är vi alla det. Byter vi ut det lär inte besvikelser över utebliven rättvisa inte dröja. Så är vi funtade, men utvecklingen går framåt och den verkar inte sakta ner.

 • Mab

  Wow, vilken konstig värld du lever i. Har du ingen koppling alls till den verkliga vardagen? Lever du helt i triangeln mellan jobbet på mediahuset, lattefikandet på nytorget och ipan i götgatsbacken?

  Jag mera dig – du som läser detta. Du som skriver i kommentarerna eller jobbar med att skriva den hr typen av verklighetsfrämmande artiklar.

  Har du ens satt foten i den vanliga skitiga verkligheten?: Där kneget och det dagliga slitet känns i kroppen; Där folk är rädda för att gå ut i bostadsområdet; Där svenska är minoritetsspråk i skolan; Där hederskulturen får kvinnor här i sverige att gå i burka och nikab. Där hederskuluren gör att unga män i gäng hotar polis, brandkår, ambulans, bussförare, så att inga vanliga samhällsfunktioner längre fungerar. Där hederskulturen gör att folk är rädda att röra sig ute mitt på dagen. Där ingen vill bo.

  Här sitter du, lika patetisk som 68-revolutionärerna, och klagar över din fåniga innerstadsfeminism och upprörs över svenska män och småkillar. Särskilt upprörd blir du om de inte tillhör samma fina kulturelit som du, om de inte också är journalister på tv eller något tidningsmagasin, eller i alla fall är homo- eller metrosexuella med rätt partibok (vmpfi) och under 40.

  I verkliga världen utanför södermalm och vasastan, dit din ankdammsvärld inte sträcker sig, mördas och torteras människor för att de inte är rätt sorts muslimer, eller för att de bor på fel sida gränsen, eller för att de är kvinnor, eller svaga män som saknar en stark klan/familj, eller för att de tillhör fel kast, eller bara för att de muslimska våldsverkarna känner för det.

  Ja så ser det ut i Palestina, Libanon, Irak, Iran, Syrien, Turkiet, Kurdistan, Libyen, Algeriet, Egypten, Sudan, Eritrea, Etiopien, Somalia, Tchad, Mali, Niger, Nigeria, Zimbabwe, Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazakstan, Tjetjenien, Azerbajdzjan, Armenien och på än fler platser över hela jorden. Men det får man inte säga – för det är rasism.

  Så du oroar dig istället er för att svenska män är ojämlika.

  Men detta händer också här i Sverige. För varje dag kommer det hit en busslast med personer från ovanstående länder och kulturer. Med på den bussen kommer också krigsförbrytare, mördare, våldtäktsmän, banditer, klankrigare, blandat med verkliga flyktingar och hjälpbehövande. Dessa ljuger om sin ålder, varifrån de kommer, vad de heter och vad de har gjort. För de vet att vi inte får göra något urval eller detaljgranska. För att du och dina liktänkande har fått detta skydd att itsället kallas diskriminering och kränkning och det är nu förbjudet.

  Så vi tackar dig för att banditerna nu fritt släpps in i landet samman med civilisterna. Samma människor som flyr just från dessa banditer. Vi får inte ens stoppa de jihadister i IS som lustmördat i islamismens namn i Syrien och Irak.

  Och du oroar dig för svenska män. Du tror att du gör en poäng när du på fullaste allvar jämför oss svenska män och killar med talibaner och hederskulturella – med banditerna och deras kultur.

  Varje dag ökar segregationen och förtrycket för kvinnor och oliktänkande i dessa länder och kulturer. För islamismen sprider sig. Och just därför ökar den också här i vårt land och i övriga Europa.

  För hederskulturen, machokulturen, förtryckarkulturen och islamismen stannar inte vid gränsen. Även de civila som kommer hit från dessa länder bär med sig dessa kulturella förtecken. Även om de flyr från banditerna, så är de också kulturbärare. Men vi får inte omskola, hjälpa och befria dessa. Du kallar det för rasism.

  Och istället dissar du Nisse (här i kommentarerna), som oroar sig för att hans känslor inte blir tagna på allvar av kvinnorna på nytorget eller på reklambyrån.

  Jag tror att du kommer minnas dessa “problem” och längta tillbaka till dem, när väl dörren slår igen.

  För du tror väl inte på allvar att hederskulturen kommer upphöra för att man kräver mer feminism av bleka hipstersvennar som Nisse?

  Och du tror väl inte att Nisse, efter du är färdig med honom, kommer att klara att skydda dig från banditerna?

  Eller att du själv är förmögen till annat än att bli ett lätt offer för de islamistiska banditer som levt hela livet med vapen och våld.

 • Andrew

  Förstår din poäng Nina, tex herrgårman är man, länge fanns inte smink-spegel på förarplatsen i bilar för “kvinnorna kör ju inte” och visst finns det kvar historia från när det mestadels var männen som var det “utåtriktade” samhället, medan kvinnorna skötte hemmet. Men jag tycker mycket har hänt och angående media och underhållning hålller jag inte med. Du klumpar ihop olyckligt, ibland alla män, ibland alla vita män, medan bögar är en egen grupp. En manlig homosexuell är väl man, som kan gilla fotboll? Och varför är det intressant om han är straight eller homo? Han gillar fotboll.

  När det gäller media ser det möjligen ut så här: ekonomi-delen: Skriven av män, (oftast) skriven om män (ja det är fortfarande fler män på höga poster), för den som är INTRESSERAD. Med tanke på alla tjejer/kvinnor som lämnat eller går på högskola inom ekonomi och juridik är det nog fight om näringslivsdelen hos många. Sporten: Skrivet av män, skrivet om det största/viktigaste, för den som är INTRESSERAD. Personligen tycker jag det är as-trist att läsa om fotboll, men det är vår största folksport och det är fler manliga lag och fler serier för män. Alltså skrivs det mer om männen. Så är det i de flesta idrottsgrenar. Det är väl rättvist att skriva om de största händelserna? Idag I SvD var det fler och större artiklar om tjejer än killer, vilket så klart är korrekt då det varit mycket tävlingar där det gått bra för tjejer, De som är sportintresserade läser nog de sidorna varje dag oavsett vilka tävlingar som avhandlats. Hos oss läser frun sporten mer än vad jag (man) gör. Förlagen skriver om det som de tror kunderna vill betala för att läsa. Tillgång och efterfrågan. Omvänt kan man ju då tycka att alla klädbutiker som säljer både dam & herr är orättvia som har 70% damkläder och 30% herrkläder. Det kan man ju som man tycka ibland, men I grund och botten är kvinnor mer intresserade av mode och köper mest kläder, alltså är utbudet större för dem.

  Konst har jag dålig koll på, men kolla filmutbudet på sf.se så är det relativt lika mellan manliga och kvinnliga huvudroller. Roligast just nu är ju alla duktiga tjejer inom musiken. Kolla Spotify och senaste releaser. Top20, kanske top50 är majoriteten tjejer.

  Btw jag brukar jag roa mig med att börja läsa en artikel och sedan gissa om det är en man eller kvinna som skrivit. Om det står beskrivet vad personen har på sig eller hur hen ser ut, är det nästan uteslutande kvinnor som har skrivit. Apropå fokus på utseende…

 • Timur Sadreev

  “Svenska män” snarare… eftersom svenska män inte ens är några “män” – snarare mesar som lyder sina kvinnor :)