Den trygga zonen

När jag (och andra bloggare antar jag) skriver om jämställdhet dyker det ofta upp kommentarer om hur svårt det är att som man liksom passa in i den diskussionen. Hur man, framförallt om man är kritisk mot någon aspekt av inlägget, känner att man får en fullkomlig våg av anklaganden över sig. Ofta i ganska uppskruvat tonläge. Hell, jag har sett 25-åriga män kallas för gubbe i de här sammanhangen.

Jag tycker naturligtvis inte att det är bra. Jag vill att alla ska känna sig välkomna att diskutera här, så länge man är schysst mot mig och andra. Men. Jag tror att jag kan förklara varför det händer.

Det finns i princip ingen jämställd mainstream-media. Jag vet att diverse jämställdister, som ser hela mediavärlden som en gigantisk feminstisk konspiration, inte håller med mig om det. Men massor av forskning visar på motsatsen. Och om man inte litar på den kan man ju ta en sväng till närmsta Pressbyrå eller slå på TVn. Män och kvinnor framställs väldigt olika. Från dagstidningar och affärspress till sportsändningar och underhållningsprogram.

Det är världen vi alla, män som kvinnor, måste deala med dagligen. Men sen finns undantagen. Det finns några mediekanaler där man får en respit från allt det där, där man får snacka med andra som upplever samma sak och inte gillar det, där man får känna att PHU, jag är dum i huvudet som tänker så här, och kanske är det världen som har fel och inte jag?

Jag tror och hoppas att den här bloggen är en sån kanal. Hit kan man gå och få en ryggdunk för något man själv stör ihjäl sig på men som man inte riktigt vet hur man ska förändra. Det är i det ljuset man måste se de kritiska kommentarerna. Här är ni i underläge (rent antalsmässigt alltså), men i samhället är det tvärtom. Och när de kommentarerna dyker upp här tror jag att många känner: STOPP. Inte här också. Du har resten av världen, varenda tidning och TV-kanal och film och blogg, ska du verkligen försöka ta över här med?

Den känslan är inte så kul. Men den är förståelig. Den dagen den här diskussionen är vardagsmat, och det börjar märkas i samhället i stort, kommer situationen att bli en annan. Tills dess blir jag inte jätteupprörd över att någon fräser till när en meningsmotståndare klampar in i en av de få trygga zoner man har.

 • Jennie

  en tänka tillzon kan man kalla den också, din blogg..:)

  jag reflekterade inte så mycket över hur kvinnor framatälls i filmer förrän någon berättade för mig om Bechdeltestet, det definierar inte hur bra en film är men säger en del om hur vi framställs i populärkulturen. kände mig lite lurad på något vis, så mycket “självklarheter” man matas med bara genom att kolla på en film.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bechdeltestet

  • Erik

   Skrämmande! För allt annat i filmer är ju helt realistiskt, uppbyggligt och sant.

  • Jennie

   Oavsett vad filmen handlar om så brukar ju många försöka ge karaktärerna och deras relationer med varandra någon slags substans. Även om man är på en annan planet typ. Och i de fall där allt är påhittat är det ju ännu konstigare att inte fantasin räcker när de kommer till beskrivningarna av könsrollerna..

 • Emma

  Hej Nina, tack for valskrivna, vettiga och roliga texter!

  Du har inspirerat mig till att vilja bli battre pa att ta mig tid att lasa och reflektera over viktiga (och fina) fragor och ting. Jag har svart att hitta en bra rutin och kanner mig “spretig” i mitt engagemang. Har du gor du? Typ…

  i) har du en las-rutin for att hanga med i nyheter/debatter/…?

  ii) laser du nagra sarskilda tidningar/bloggar/websidor? (relaterat till det amne du vill lasa om kanske?)

  iii) hur mycket tid spenderar du pa att lasa/skriva/diskutera?

  iv) ovriga tips?

  Jag hoppas att det har inte ar en allt for konstig eller generell fraga.

  Keep the awesome work up!

 • Mikael Blomkvist

  Förstår resonemanget och tar gärna en smäll eller två. Tror samtidigt på att det även i en trygg zon är nyttigt att bli ifrågasatt då och då. Det är i själva konflikten i en diskussion som förändring sker. Och så vill jag säga att om inläggen var helt ute och cyklade så skulle åtminstone inte jag bemöda mig med att varken läsa eller kommentera dem. Så fortsätt som du gör, det är intressant att läsa intelligenta tankar även om man inte alltid delar åsikten fullt ut.