Dagens va?

Efter att ha läst ungefär 500 olika kommentarer, artiklar och inlägg om Athena Farrokhzads sommarprat var jag så klart tvungen att lyssna. Jag har varit superdålig på sommarprat i år, har inte alls känt nåt sug, men det verkade ju för spännande för att låta bli.

När jag lyssnade blev jag helt häpen. Var det allt? Baserat på kommentarerna hade jag förväntat mig att Farrokhzad skulle uppmana till mord, våldsamt upplopp och blodig revolution minst, allt indränkt i någon slags stalinistisk retorik. Så var det inte. Den dryga timmen var som en sammanfattning av mitt FB-flöde vilken dag som helst. Kritik mot de ökande samhällsklyftorna, mot den strukturella rasism och sexism som genomsyrar så många delar av våra liv, mot EUs flyktingpolitik och världens blodiga krig. Ovanligt välformulerat, absolut, men knappast särskilt långt ifrån vad de allra flesta i media och på andra ställen pratar om sommaren 2014.

Att så många blir så förvånade och arga över att någon kritiserar det kapitalistiska systemet i Sommar  säger mer om hur otroligt avslaget Sommar brukar vara, än någonting annat.

 • elise

  kände EXAKT likadant.

 • Aurora

  Håller helt med!

 • Zeb

  Har du funderat på att ditt fb-flöde kanske inte är helt representativt för hur diskussionen förs i samhället utanför den mediala ankdammen.

 • Zeb

  Har inte hört programmet själv men läst artiklar om att hon ursäktat våldsverkarna i AFA, kallat sig “råkommunist” och uttryckt hat mot “vita heterogubbar”. Rätt kontroversiellt kan man väl tycka att public service upplåter utrymme åt någon med dom åsikterna i ett sommarprogram?

 • Fredrik

  Andra inte så avslagna pratare är Christian Falk, Simon Kyaga och Sofia Helin – och kanske PO Tidholm.

  Hade för övrigt bettat dig som sommarpratare i år, men den slotten kanske redan var fylld. Nästa år blir det säkert.

 • N

  Lyssnade två gånger för hon är så bra. Kan dock förstå att det känns provocerande för högermänniskor att hon uppmanar folk att beväpna sig och störta regeringen. Oavsett om det (kanske) inte var bokstavligt menat. Speciellt som många inom journalistkåren röstar röd/grönt.

 • Zeb

  Så bra då att det finns folk som har utbyte av Sveriges Radio och prat om att “beväpna sig” osv. Men då kan väl ni stå för slantarna det kostar att finansiera er egen underhållning? Varför ska vi “högermänniskor” via lag tvingas vara med och betala för era media?

  • Emma

   Är du på riktigt Zeb? Luktar troll-LOL

 • Elis

  Folk blir inte arga för att man kritiserar det kapitalistiska systemet. Folk blir arga för att hon uppmanar till våld och någon form av kapitalistisk/anarkistisk revolution. Jag hoppas att du bearbetat ditt depression ordentligt Nina! Och jag hoppas att Athena gjort det också. Kapitalism och demokrati är det system som visat sig fungera bäst för oss. Vi är dömda till frihet, så är det bara. Samhällsklyftorna ökar inte idag, strukturell rasism och sexism är betydligt lägre än det någonsin varit. Världen blir bättre för varje dag som går, det är fakta. Ibland tar känslorna över, vilket det absolut gjort för Athena. Låt förnuftet och den mätbara datan vinna istället för känslorna. Världen har en lång väg kvar att gå, men vi gör vårt bästa och lösningarna är inte så lätta som hjärtat vill ibland. Att lita på känslorna istället för förnuftet är vad Nazisterna och Kommunisterna gjorde. Låt oss inte bli lika hemska. Allt blir bättre, men det tar tid och det måste det nog göra. Jag är helt övertygad av att människor som förespråkar revolutioner mår dåligt och ser glaset som halvtomt. Man måste väga in det positiva och det negativa för att åstadkomma något. Vi är på väg.

  Elis

 • Ylva

  Nina, ett tips är att också lyssna på Po Tidholms sommarprat. Väldigt bra i sin helhet, men också den bäst formulerade kommentaren till Athenas program som jag hört/läst i debatten efter hennes Sommar.