CV

På senaste tiden har det dykt upp jättemycket frågor i mailen om min bakgrund, mitt nya jobb osv. Har ju skrivit ganska mycket om det tidigare, så ni som vill veta alla detaljer får söka er bakåt i arkiven. Där finns bland annat genomgångar av alla yrken på en reklambyrå, vad man ska tänka på när man söker jobb osv. Men för den som är nyfiken kör vi en liten CV-genomgång här också.

1990-1999 Grundskolan

Bodde på samma ställe (Östermalm i Stockholm) hela min uppväxt men har gått i ett gäng olika skolor, vissa kommunala och andra friskolor. Började skolan ett år för tidigt, därför är nästan alla mina barndomsvänner födda 1983. Jag gillade skolan på det stora hela men hade ibland kämpigt med kompisar. Var inte mobbad på något sätt, men var inte så tuff. Jag pluggade jättemycket, mest för att jag var rädd för att misslyckas och för att något skulle bli arg. På kvällarna och helgerna skrev jag noveller, romaner, pjäser, dikter och dagböcker. Och så hängde jag med Eric och Maria, som fortfarande är två av mina allra bästa vänner.

1999-2002 Gymnasiet

Började sam-sam på Viktor Rydberg vid Odenplan och kände direkt JAHA, var det så här livet skulle vara? Hade superkul cirka varenda sekund i tre års tid. Träffade grymma folk som inte tyckte att jag var dum i huvudet för att jag pluggade till proven, och lärare som inspirerade en att alltid göra lite mer. Dansade till Håkan Hellström, lärde mig gilla öl, hånglade massor och som sagt, pluggade. Fast nu inte för att jag var rädd utan för att det var intressant och jag ville kunna komma in på de jobb/utbildningar jag var nyfiken på. Himla skönt skifte.

2002-2004 Handels del 1

I brist på bättre idéer började jag på Handels i Stockholm. Gillade inte folket, lärarna eller ämnena, men av någon anledning fortsatte jag ändå. Det var nog tack vare mamma mest, som påminde mig om hur viktigt det är att som kvinna ha en fast grund att stå på. Ett papper på att man vet vad man snackar om. Sorgligt att det ska behövas, men hon hade ju rätt. Vet inte hur många gånger jag har varit tvungen att slå det där diplomet i huvudet på folk. Tack mamma!

2004-2005 Paris/Åre

Tog ett sabbatsår och åkte till Paris, även kallat tjejlumpen. Blev kär, drack rödvin och fikade bort fyra månader. Det var helt fantastiskt. Sen åkte jag till Åre och försökte jobba som skidlärare vilket var en katastrof (skrev om det häromdagen).

2005-2007 Handels del 2

Valde, utan någon speciell plan, marknadsföring som huvudinriktning för de sista två åren, och då förändrades allt. Tyckte att allt var intressant och träffade människor som höll med. Sommaren 2006 började jag blogga om allt kul jag lärde mig. Hösten 2006 blev jag skickad på fyra veckors praktik till reklambyrån Garbergs. Min mentor sa “det bästa med praktik är att man inte kan få sparken, så säg vad du tycker och se vad som händer”. Det gjorde jag. Dagen innan praktiken var slut frågade min chef om jag ville börja jobba där på riktigt. Jag blev anställd som planner (strateg på reklambyråspråk) och hattade mellan deltidsjobb, kurser och examensuppsats de sista månaderna.

2006-2010 Garbergs

Hux flux och utan att varken ha funderat eller sökt jobb jobbade jag alltså på reklambyrå. På dagarna gjorde jag strategier för kunder, och på kvällarna gick jag på byråfester. Efter något år kände jag att copywriting verkade roligare än planning, så då frågade jag om jag fick byta. Det fick jag. Det gick jättebra för mig som copy och jag fick jobba med superroliga kunder och projekt. Dessutom hade jag världens bästa kollegor. Bloggen växte och jag skrev krönikor och satt i jurys och tiden räckte inte riktigt till. Efter en väldigt mörk vinter bestämde jag mig för att flytta till New York. Sandra som hade jobbat med mig hela tiden tyckte att det lät bra. Sommaren 2010 åkte vi dit och visade mapp. I oktober var visumet klart och flyttlasset gick.

2010-2012 KBSP och WK, New York

I två år satt jag på flotta kontor på Manhattan och gjorde absolut ingenting. Varenda projekt vi jobbade på gick i stöpet. Jag längtade ihjäl mig efter Sverige och känslan av att få uträtta något. Samtidigt älskade jag min fritid i New York och lärde mig mer än jag hade kunnat göra någon annanstans. Känslan av meningslöshet på jobbet gjorde att jag fick mer tid och lust till andra grejer jag gillar, som politik, krönikor och bloggen. Började tänka på om inte mitt funderande kunde bli mitt yrke. Kom på att det kunde det. Några månader av hemliga papper och tampandes med ansökningar senare blev jag antagen till doktorandprogrammet på Handels. Flyttade tillbaka till Stockholm i slutet av augusti.

2012 —> evigheten Doktorand på Handels

Här är jag nu. Doktorand är alltså steget efter magister, eller master, med nuvarande systemet. Det är ett fyraårigt program som är en blandning av utbildning och anställning kan man säga. Det man framför allt gör är att man forskar, vilket i slutändan blir en doktorsavhandling. När den har blivit godkänd disputerar man och kan använda titeln doktor (PhD på engelska). Utöver forskningen går man kurser och undervisar dem som går på bachelor- och masterprogrammen. Mitt ämne heter Unintended effects of advertising. Än så länge vet jag inte riktigt vad det kommer att handla om, men jag återkommer.

Så nu sitter jag alltså på ett kontor i skolan jag hatade som 18-åring. Vad som händer efter det vet jag inte, men jag har ju fyra år på mig att reda ut det, så det ger sig nog. Är det här ett normalt yrkesliv? Är det en rimlig väg för att hamna där jag är? Absolut inte. Ingen kreatör har gått på Handels och ingen forskare har varit reklamare och framför allt vill ingen anställa någon som bloggar som jag. Men det kanske är lite bra att veta ändå. Att man kan göra det mesta fel och ändå ha rätt så kul på vägen.

 

 • cajsa

  haha (pga du är rolig). blir så lugn i själen av att veta att det faktiskt går att göra saker på superkonstiga sätt men ändå hamna någorlunda rätt och ha kul på vägen. det känns bra när man är vilsen och bara vill hitta hem. tack igen för dig.

 • marianne

  Betyder det att Sandra nu sitter i N.Y. och gör “absolut ingenting” också.

 • Sophie

  Tycker att du är så fruktansvärt inspirerande. Tack, heja dig, och stående ovationer för ditt jävla anamma.

 • Lovisa

  Det är verkligen synd att man behöver skaffa sig en såpass bastant grund att stå på, läser nu ekonomi (ej handels, vilket ju hade varit fantastiskt eftersom du är där nu) men vill ju i slutändan inte jobba med exakt det. Känns skönt att veta att det går bra ändå!

 • emma

  Tack för att du är en fantastisk inspiration, sitter här och är ett halvår från examen och vet inte vad jag ska göra. Tänker att det löser sig, tack för det!

 • Julia

  Jag var på en intervju på en reklambyrå för några veckor sedan och fick då rådet att “göra som Nina Åkestam”, dvs börja jobba som planner först (detta på grund av att jag inte gått på Berghs utan läst en lite mer akademisk reklamutbildning). Nu har jag inget reklambyrå-jobb än men jag tycker ändå att det är fint att det blivit ett begrepp att “göra som Nina Åkestam” och att du visar att det finns flera vägar in och olika sätt att arbeta med reklam. Så tack!

 • nej jag vill nog vara anonym

  Hur blir man en bra planner? om man redan går marknadsspecialiseringen på handels, hur stor vikt ska man lägga vid att ta till sig där (typ artiklar från 80-talet, crucial?)? Finns det någon/några böcker du kan rekommendera?

  • Nina Åkestam

   Artiklar är alltid bättre än böcker tycker jag, de är roligare och enklare att förklara för andra. Läs moderna artiklar och utnyttja att du har tillgång till databaserna! Jag läser mycket om socialpsykologi just nu, det är kul. Annars är det viktigaste att förstå de andra rollerna på byrån och var man behövs, så gå på fester på Beckmans och Berghs och snacka med folk där så kommer du att bli en jättebra planner så småningom!

 • Elin

  Jag är i ungefär samma situation som du var, kan det vart 2005, tillbaks på Handels efter uppehåll. Vill inget hellre än att börja marketingmastern men har lite finans och red&finkurser att ta mig igenom först. Känns så skönt att påminnas om att det finns fler vägar att gå efter examen än JP Morgan, och att folk verkligen gör det. Du blev precis min cybermentor Nina, tack!

  • Nina Åkestam

   Varsågod :)

 • Theodor Herzl

  “Inga kreatörer har gått på Handels …”. Det beror väl lite på hur man definierar kreatör. Trots allt har både Johan Renck och Alexander Bard gått på Handels (och en hel del andra som med lite god vilja ändå får kallas för kreatör). Och när det kommer till kreativa människor, så är det ganska gott om sådana med en Handels-bakgrund. (Och jag tror även att det finns forskare med bakgrund från reklamvärlden). Men stort lycka till med forskarbanan – det låter som ett spännande ämne!

  • Nina Åkestam

   Naturligtvis. Jag menade reklamkreatörer, är fortfarande fast i den världen rent språkmässigt…

 • Pe

  Har din blogg legat på Resumé hela tiden? Om inte – när och hur hamnade den här?

  • Nina Åkestam

   Den har legat här sen våren 2011. Innan dess på Djungeltrumman, innan dess vanlig blogspot. Den hamnade här för att Claes De Faire frågade om jag ville det. Och jag sa ja. Bästa beslutet ever, har typ sexdubblat mitt läsarantal!