Bar Gen(i)us

Amanda mailade mig häromdagen och berättade om sin affärsidé, Bar Gen(i)us, som tävlar i Idéjakten. Idén går ut på, med Amandas egna ord:

“att anordna jämställdhets-workshops för managers, HR-ansvariga, marknadsförare, ledningar, styrelser, chefer och personal i allmänhet. Vi tänker oss att genussamtalet ska ske i avslappnade miljöer, så som på en bar/restaurang, för att få jämställdhetssnacket att verka mindre skrämmande. Vi är övertygade om att det här är ett bra sätt att förändra attityder på och tror att vår målgrupp, företag med manliga strukturer, kan se detta som ett alternativ till kvotering.”

Mer om idén kan du läsa på bloggen Plain Jane, som Amanda driver tillsammans med sina vänner Elin och Johanna.

Idéjakten är en tävling för samhällsförbättrande idéer där det vinnande bidraget får 100 000 kronor för att genomföra sitt projekt.

Hur som helst, Bar Gen(i)us behöver röster för att vinna. Om du liksom jag tycker att det låter som en helt strålande idé, klicka här för att rösta. På söndag stänger dom, så snabba ryck!

 • Jim

  Grym idé!

 • Jeanette

  Helt rätt! Denna diskussion måste föras under mer avslappnade former än i de (ofta) stela mansdominerade styrelserummen!

 • Bara

  Finns det problem med kvinnodominans på något område i samhället? Vad kan man i så fall göra åt det?

  • Nina Åkestam

   Naturligtvis. Kvinnor dominerar obetalt arbete i hemmet, inom skola, vård och omsorg, och allt mer i den akademiska världen. Man gör precis samma sak åt det som man gör åt mansdominans: analyserar utifrån ett genusperspektiv, försöker ändra normer och beteenden, och när inte det funkar så lagstiftar man tills vi har en värld där alla får göra det de vill och kan, oavsett kön.

 • Johanna

  Hej BARA!

  Det finns problem med kvinnodominans på massor av områden. Vård och omsorg är ett exempel. Därför tror jag att vi måste jobba för jämställdhet på alla plan i samhället. Om vi ruckar på normer kring hur kvinnor och män ska vara, och i förlängningen vad de förväntas jobba med, kommer fler män söka sig till förskola och fler kvinnor till styrelserum.

  Sedan vill jag också se en diskussion om hur vi värderar olika yrken. Som det ser ut idag har yrken som domineras av kvinnor ofta lägre betalt och lägre status – kanske just för att det är kvinnor som jobbar där. I ett mer jämställt samhälle skulle också det problemet minska. Det är därför jämställdhet är så himla bra!

  Här skriver vi om det på bloggen förresten: http://plain-jane.net/2012/08/24/jamstallda-loner-68-ar-kvar/

 • Fredrik

  Och så kan det också vara värt att ta upp varför färre och färre unga män söker sig vidare till högskola/universitet vilket därmed får den långsiktiga konsekvensen att fler kvinnor än man trodde kommer att sitta på fördelaktiga positioner. Se, för guds skull, båda sidornas problem.

  Tycker att idén låter bra, debatten kring genus är så förbannat uppskruvad att jag blir matt.