Att svära i kyrkan

På tal om Popaganda måste jag faktiskt göra en grej. Jag måste skrika helvetes jävla fan så högt att det skallrar i altarskåpet. Jag måste skriva följande: jag tyckte inte att Håkan Hellström var så himla bra.

Håkan avslutade alltså sin turné och festivalsommaren med två timmar på Popagandas stora scen. Kanske berodde det på att jag, apropå det jag skrev om igår men också det jag hade sett på scen, hade vaggats in i en låtsasvärld där saker inte är så himla förväntade. Festivalarrangörernas uttalade jämställdhetsarbete hade nämligen gett riktigt bra resultat. Under två dagar hade jag fått se kvinnor och män med olika stilar, röster och instrument röja loss på scenerna, jag hade hört Jens Lekman använda sina mellanprat till politik och jag hade som sagt få se en publik som gjorde lite vad som föll dem in. Jag hade helt enkelt fått glänta lite på en dörr till hur det skulle kunna vara.

När Håkan och hans band gick på var det dock rättning i leden. 12 000 personer hade lydigt ställt sig framför stora scenen för att lyssna på män i skinnjacka som bredbent rockade runt på scenen, medan två tjejer stod och körade i bakgrunden. Och även fast det här är min musik, den jag är uppväxt med och alltid har älskat, så kände jag mig besviken. Kanske till och med lite sviken.

Jag fattar att alla artister måste utvecklas. Jag hade inte förväntat mig sjömanskostymer och sambaorkestrar den här gången också. Men man kan ju utvecklas på så många olika sätt, och det är så jävla typiskt att det blir så här. Att förebilden måste vara Bruce Springsteen när han är som allra sämst. Och att liksom ingen verkar reflektera över det.

Nu blev det ju ändå bra. Jag dansade, skrålade och hoppade som alla andra, och på slutet, när Håkan inte riktigt verkade orka hålla på och hålla på så mycket längre, och istället började prata med sin publik, var det magiskt. Men ändå. Det skulle kunna ha varit så mycket bättre med lite fantasi.

 • Gilda Radner

  Haha, sådär säger min pappa också: Håkan borde prata mer och sjunga mindre! Det är väl problemet med att vara sin egen chef, det finns ingen som talar om för Håkan att han borde byta stil :)

 • Anders

  Fattar inte. Vill du att Håkan skall låta tjejer sjunga hans låtar?

  • Amanda

   Ja, det är precis det vi “rabies-feminister” vill. Huvudet på spiken, Anders!

 • James

  Sen att han har använt samma inövade mellansnack på alla hans konserter nu i sommar gör ju inte direkt att han stiger i mina ögon.

  • Chest Rockwell

   Men ge den stackars människan ett break, det är inte meningen att man ska gå på alla konserter hela sommaren – då får man skylla sig själv om man börjar reta sig på upprepningar. Och “inövat” förresten, borde det inte innebära en viss press att ställa sig upp framför tusentals pers varje kväll och vara spontan? Nina kände sig “sviken”, till exempel – jag lyssnar inte ens på Håkan men han har mina djupaste sympatier, det kan inte vara lätt att vara i hans skor.

 • Hannah H

  Men om man fortsätter att lyssna och hylla mainstream artister så är det ju såhär det blir. Välj något annat än vad vi blir matade med nån gång.

 • Fredrik

  Hörru. “Appropå” och “hade sätt” i samma mening? 😉

  Förlåt. Vet att du skriver jättebra, men kunde inte låta bli.

  • Nina Åkestam

   Hehe, ibland går det lite fort… Tack för påpekandet, har ändrat nu. Gäller för övrigt alla, blir jätteglad om ni påpekar stavfel!

 • Marre

  Vad är det han skall göra då för att utvecklas “rätt”? Låta körtjejerna sjunga lead? Tjejband? Byta kön själv?