Att rösta bort sin frihet.

De senaste dagarna har väldigt mycket i såväl sociala som osociala medier handlat om DNs beslut att publicera en annons med diverse påståenden om invandring (om du mot förmodan har missat den, finns den att läsa här.). Peter Wolodarskis förklaring till publiceringen kan man läsa här.

Jag hade nog personligen valt att inte publicera annonsen, dels för att jag inte ser vilket gott den skulle kunna göra (och om jag bestämde över annonserna i en tidning skulle det vara en viktig måttstock för alla annonser), dels för att det inte är så svårt att räkna ut vilka reaktionerna skulle bli. Som tidning har man ju ingen skyldighet att publicera annonser, och yttrandefrihet är inte samma sak som tourettes syndrom.  Alltså, bara för att man FÅR säga något måste man inte göra det.

Jag förstår att annonsen upprör. Jag blir också obehaglig till mods. Som fan. Mänsklig frihet är det viktigaste jag vet och jag får ont i magen av alla antydningar om att andra inte tycker det. Men. Även om jag inte vill se det, inte vill att det ska finnas människor som tänker annorlunda, är det ett faktum att de finns. Att se deras åsikter tryckta på papper är ett skäl att mobilisera. Att debattera. Att som Damon Rasti lägga fram fakta och motargument. Men jag kan inte tycka att det är en anledning att kräva att åsikterna inte skulle tryckas.

För tyvärr har det varit den mest vanligt förekommande reaktionen jag har sett i sociala medier: krav på bojkott av DN och avslutade prenumerationer. Som om det gick att tysta ner rasism. Som om strategin att frysa ut SD någonsin har funkat. Som om det räckte att tillräckligt många tog avstånd, så skulle problemet vara löst.

Jag tror tyvärr att vi måste vara överens nu om att det inte funkar så. Sverige står inför avgörande vägval och det är genom att prata MER om dem, inte mindre, som vi kan påverka utgången. Deras väg eller vår. Bakåtsträvande eller framtidsorientering. Mindre frihet eller mer.

Om Nelson Mandela, Martin Luther King eller Rosa Parks hade nöjt sig med att “ta avstånd” från dem som argumenterade för begränsad frihet (och eventuellt avslutat en tidningsprenumeration) hade vi inte varit där vi är idag. Det krävs mer än så. Och jag hoppas att många, många vill och orkar göra det som krävs för Sverige inte ska rösta bort sin egen frihet i nästa val.

 • Sandra

  Tycker också att det känns sundast rent logiskt, men vet inte hur mycket gott det gör att bemöta “med argument” och så vidare efter denna annons. För just den debatten är då redan uppkommen på deras premisser; människor värderas i pengar. Är du lönsam? Är du en börda? Sedan är siffrorna förvrängda, men de är fortfarande tryckta i den listan för att förfasa och få folk att se på andra människor som en ekonomisk last. Jag tycker många mobiliserar, demonstrerar, skriver öppna brev och krönikor, protesterar, ifrågasätter, debatterar och har gjort det ett bra tag. Och den rasistiska agendan fortsätter att vinna mark. Så jag väljer att bojkotta DN för att de väljer att flytta gränsen för vad som är ok, för att de är en del av den rasistiska normaliseringsprocessen. Om det krävs mer av människor för att jobba mot den rasistiska diskursen, så tycker jag att DN gott kan bidra genom att inte göra det värre, t.ex. som de gjorde med Sverigedemokraternas annons förra valet. De tackade helt enkelt nej till den, för att den “ingick i en tydligt främlighetsfientlig kontext”. Den kontexten verkar ha skiftat.

  • Nina Åkestam

   Håller HELT med om att man inte ska låta dem rita upp spelplanen. Jag menar mer att man ska driva agendan själv och prata om varför Sverige gör som vi gör och vara tydlig med att de allra flesta människor tycker att det är rätt och bra. Och gå till botten med varför människor beter sig rasistiskt, och inte bara vifta bort det med att de är dumma i huvudet, för så enkelt är det inte. Alltså: inte prata om det på SDs vis, men veta vad de säger och varför.

 • Therese

  Jag tycker att Ann Heberleins inlägg i den tidigare debatt (gällande Borzoo Tavakolis öppna brev till Kent Ekeroth) du skrev om var mycket väl värd att läsa och även har värde nu.

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/ann-heberlein-att-sa-manga-gillar-borzoo-tavakolis-artikel-ar-oroande/

  Har du sett det här förresten?

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ett-upprop-for-demokrati-i-en-digital-tid/

 • Lovisa

  Helt rätt att vi måste ta debatten. Invandringspolitiken har blivit en sån stor fråga så andra partier måste lyfta den mer, så vi inte endast har ett främlingsfientligt parti som tar frågan.

  Jag är dock rädd när sådana annonser läggs upp, att de ska tolkas fel, det finns allt för många dumma människor som inte vet bättre där ute. Jag är verkligen inte den smartaste i gruppen, men jag har empati och står upp för människor som blir utsatta. Men ja… jag har blivit besviken på mänskligheten för många gånger.

  te.x. att bara 36% av sveriges befolkning har insett att etniskt ursprung inte avgör om man blir kriminell????????? hur kan bara 36% av Sveriges befolkning insett det. Sjukt tycker jag.

  Himlans bra blogg du har!

  • Nina Åkestam

   Håller helt med om att annonsen är problematisk. Jag tror dock att folk får de här siffrorna i alla fall, fast i andra forum. På så vis föredrar jag att de publiceras där vi andra också kan se dem, för det är ännu svårare att komma åt om man inte ens vet om att de finns!

  • P

   Ja, helst vill man ju undvika att alla “dumma” människor därute som inte “vet bättre” (dvs, “vet” samma saker som du “vet”) inte får för sig att tycka fel. “Dumma” människor ska alltid hålla på och förstöra för oss på den goda sanningens sida. Vi måste se till att sätta stopp för att alla dessa “dumma” människor har egna tankar och åsikter och tolkar världen ur sitt eget “dumma” perspektiv.

   Vi vill ju trots allt bara hjälpa, vi som förstår vad som är rätt att tycka.

  • Lovisa

   Hej P! Det var inte menat så att vi ska stoppa människors åsikter, alla får ha åsikter. Men samhället är ju skapat för att “människan är dum” vi är ju ganska lika och luras ganska lätt av propaganda. Likaså du och jag. Många är inte så kritiska utan sväljer allt de ser och läser, tyvärr. Hitler lyckades ju väldigt bra att fånga röster genom just propagande och pga att det var ekonomikris och människor ville ha någon att skylla på.

   Tycker absolut inte att det finns “dumma” som förstör för de “goda”.

   Men det är min tro (av erfarenhet) att jag inte tror att många människor analyserar, tänker på konsekvenser, ställer sig i någon annans skor en kort stund. Och det är min åsikt att jag tycker det är “risky” att lägga ut reklam för ett främlingsfientligt parti.

   Men ja, jag tycker nog att just denna annons var ok, det var ju fakta som man kan tolka som man vill, det står ju inget om att det är dåligt eller bra och den skyller inte på någon. Jag tycker ju det mesta var positivt. Är bara rädd att värre saker ska publiceras :-)

 • Elin

  Hej Nina!

  Tack för en grymt bra blogg! Du verkar vara smart, analytisk och begåvad och jag är glad att jag hittade hit :)

  Jag har startat en julinsamling till Barncancerfonden och är helt enkelt ute med håven… I min familj har vi som tradition att endast ge bort en julklapp som vi lottar ut så därför brukar jag ge lite extra varje jul till någon välgörenhet. I år tänkte jag GO BIGGER och har därför startat denna insamling.

  http://www.barncancerfonden.se/1309354722/

  Tusen tack för bra blogg och god jul!

 • clara

  Alltså, håller med till punkt och även till pricka att vi måste ta debatten mot SD. Men faktum kvarstår att en tidning som har högt anseende och är liberal INTE i detta fall tar debatten utan istället sprider propaganda. Om man då bojkottar denna tidning är det, enligt mig, inte samma sak som att inte ta debatten mot SD.

  Jag tar vilken dag som helst debatten mot SD, men jag vill inte prenumerera på en tidning som inte verkar dela mina grundläggande värderingar.

 • Maja

  Det handlar om att vägra låta rasisterna bestämma under vilka premisser en debatterar. Därför tycker jag att vi bör bojkotta DN och visa att deras medhjälp till att normalisera rasismen och låta rasisterna sätta villkoren för hur vi diskuterar aldrig är ok. Sedan tycker jag också att vi som är vita bör hålla käften och lyssna på dem som är utsatta för rasism istället för att sitta och tycka en massa saker om sådant vi inte har erfarenhet av.

 • A

  Har svart att halla med i vad du skriver Nina. En av slutsatserna fran forra valet var ju att genom att ge SD publika forum, vilket manga antaglig sag som ett satt att gora narr av dem och visa pa att deras politik var rasistisk och ogenomtankt i visa avseende, sa gav man dem i sjalva verket bara ett mycket storre svangrum och publicitet vilket bara tro det eller ej okade deras rostantal.

  Nelson Mandela, Martin Luther King eller Rosa Parks var alla opponenter till det radande samhallsklimatet i resp tid och plats. De var underdogs. I dag ar det SD som ar “underdogs” i Sverige. Vilket gor liknelsen med att Nelson Mandela mfl inte skulle ha nojt sig med att avsluta en tidningsannons ratt irrelevant.

  Haller dock med om att det maste tas krafttag om SD inte ska fa en vagmastarroll i det kommande valet.

  Jag har valt att ta kraftigt avstand fran DN efter publiceringen av annonsen.

 • Therese

  Alltså jag fattar inte vad som är rasistiskt med denna annons. Jag läste den i söndags och tänkte 1,1 milj invandrare, fan vad bra! Fler än våra grannländer, heja Sverige! En majoritet av de nyinvandrade anhöriga klarar sig utan försörjningsstöd, jättebra ju! Av de asylsökande hade 30% jobb redan inom två år, skitbra! Så läste jag artikeln. Men så tycker jag att invandring är bra så det var väl med de glasögonen jag läste.