Asteniska individer utan karaktär och herkuliska krafter borde inte få ingå äktenskap med varandra. Det borde vara lag på det, som för syskon och epileptiker.

På tips från flera av er läsare plockade jag upp ett ex av Gun-Britt Sundströms klassiska roman Maken på Pocket Shop. Och det var ju en förbannad tur att jag gjorde det.

Jag tror nämligen att den här boken har seglat upp på topp 10 över mina bästa böcker någonsin. Det är 550 sidor ren ordporr. Varenda mening är genomtänkt till gåshudsnivå.

Själva historien är också bra, så klart. Den handlar om Martina och Gustav som träffas när de är strax över 20 och på olika sätt försöker vara tillsammans under sju års tid. På vissa ställen blev jag nästan snurrig av igenkänning. Det kanske inte blir bättre av att berättelsen utspelar sig i Stockholm (om än på sent 60/tidigt 70-tal) och att huvudpersonen bestämmer sig för att hon inte klarar att ha ett vanligt jobb och därför börjar doktorera.

Men hur som. Även om man aldrig har varit i Stockholm och aldrig har doktorerat och aldrig har varit olyckligt kär tycker jag att man ska läsa den här boken. Bara för att få vara bland formuleringar som de här.

*obs: läs kanske inte den här boken när ni är ledsna. Men när man har slutat vara ledsen, då är den perfekt. 

*obs2: Förlåt för suddiga bilder, ORKA liksom inte ta om dom, men ni fattar ju vad det står. 

 

 • Fanny

  Både jag och ca alla mina vänner som varit i förhållanden och läst Maken, har sedan krisat i respektive relationer efter att ha läst den. Så ett obs borde kanske borde gå ut till alla i parrelation som inte redan läst den. Men det är även en av mina topp böcker ever, så det är ju värt det.

  • Frökenfilantrop II your cup of tea

   Oj nu blir jag helt extremt nyfiken på vad som står i den 😉 Den ska jag absolut läsa ( det trots att jag lever i en relation )

   http://www.frokenfilantrop.se

  • Nina Åkestam

   Haha. Ja, kan förstå att det blir så. För mig blev det precis tvärtom, kände bara “phu vad skönt att man inte håller på med den där skiten längre”.

 • Sofia Boberg

  men åh, det är ju bästa boken EVER, läst den säkert 6 gånger, första gången när jag var 19, alla i mitt kompisgäng har läst den oxå o den har följt oss, det är ju så många klockrena citat…

 • Natalie

  Nina. Jag har varit en del i New York och herregud vad jag älskar den där stan. Varför är det så himla svårt med visum :(( Jag vet (tror) att du fick ditt uppehållstillstånd via en arbetsgivare på en reklambyrå. Har du några andra tips?Tänker att du som bott där har mött många olika människor som tagit sig dit på olika sätt. Jag måstemåste bo där.

  • Nina Åkestam

   De allra flesta jag känner hade visum via sin arbetsgivare. Man kan också plugga och få visum genom skolan. En klassiker är att försöka fixa pressvisum genom att frilansa för svenska tidningar (som skribent eller fotograf), men då krävs det ju att man gör just det. Alternativt att jobba ihop de pengar som behövs på förhand och vara där i de tre månader som man får utan visum!