Alla människor är mer än så

Nu tänkte jag ge mig ut och balansera på en slak lina över hal is över djupt vatten, så jag ber er läsare att försöka förstå mig rätt. Jag tänkte skriva några rader om sexuellt våld, missuppfattningen att det är det värsta man kan utsätta en annan människa för, och varför det i sig är en del av problemet.

På senaste tiden är det nämligen en fråga som har poppat upp i mitt huvud allt oftare, när jag läser om allt från den senaste tidens uppmärksammade våldtäktsrättegångar (och nedlagda fall) i Sverige och utomlands, om våldtäkt som vapen i krig. Det råder inget snack om att vi lever i en världsomspännande våldtäktskultur (en utmärkt förklaring av vad det ordet byter finns här) där kvinnors (och i vissa fall mäns) kroppar brukas för alla möjliga och omöjliga syften. Där används hotet om våldtäkt för att kontrollera och begränsa. Och jag tror att en viktig anledning till att den kulturen kan upprätthållas är att vi kompletterar den med att historien om sexuellt våld som det absolut värsta man kan utsätta någon för.

När en människa blir misshandlad utan att det finns sexuella element är situationen ofta ganska enkel. Vi utgår ifrån att skulden ligger hos gärningsmannen, och att det vore vansinne att alla potentiella offer skulle ändra på sina vanor. Vi utgår ifrån att offret kan reagera på en mängd olika sätt efter händelsen, beroende på situation och personlighet. (Underbara Clara skrev om det här) Men framför allt: personen ifråga förväntas inte gå runt resten av livet och vara ett misshandelsoffer.

Så är det inte med sexuellt våld. Plötsligt blir allt enormt snurrigt. Det blir ramaskri mot gärningsmännen i sociala medier. Det ska dödas och stympas till höger och vänster. Han har gjort det värsta en människa kan göra, han är en våldtäktsman, och han måste vara helt sjuk i huvudet för ingen av oss har någonsin träffat någon som skulle göra så. (redan här borde en varningsklocka ringa) Offret måste vara fullkomligt förstörd, annars var hen antagligen med på det. (trots att vi alla statiskt sett känner en rad personer som varit utsatta för sexuellt våld, och de flesta av oss inte känner någon som är helt förstörd av det, vilket borde få varningsklockorna att ringa högre).

Det sexuella våldet handlar dessutom inte bara om offret, utan om hens familj, sociala sammanhang, eller till och med samhällsgrupp. Vi har hört det hur många gånger som helst: en ung människa blir våldtagen och hela familjen tvingas lämna orten de bor i. Det här händer nu, 2013, i västvärlden. Det är systemets fel, tjejens fel, killens fel, allas fel, gå inte ut då kan du bli våldtagen, men blir du det är det ditt eget fel, fast det värsta som kan hända är ändå att blir anklagad för våldtäkt fast det kan väl inte hända för våldtäktsmän är ju inte vanliga killar, de skulle aldrig göra så, eller är alla män potentiella våldtäktsmän eller hur var det?

Orsaken till den här snurrigheten är att sexuellt våld inte funkar som annat våld. Skillnaden mellan sexuellt våld och annat våld är att en misshandel oftast är förknippad med ilska. En våldtäkt handlar oftast om makt. Inte om att skada fysiskt, utan att förnedra eller äga. Och omvärldens reaktioner visar gång på gång att det fungerar. Om du misshandlar någon finns ju risken att personen slår tillbaka, eller helt enkelt lägger is på blåtiran och går vidare med sitt liv. Om du våldtar någon anses du däremot ha förstört deras, och deras anhörigas, liv för alltid. Omvärldens reaktioner visar att maktdemonstrationen har fungerat, precis som önskat.

Problemet är ju att det inte alls stämmer. Man kan tycka att det inte borde finnas något som heter “grov” våldtäkt, att alla fall är grova, men faktum kvartstår att våldet tar sig många uttryck. Det finns sexuellt våld längs hela skalan, med helt olika effekter, från mindre till livsavgörande. Effekterna är beroende av en massa olika saker: relationen mellan gärningsman/män och offer, deras ålder, graden av våld, sammanhanget, individers personlighet. Sexuellt våld KAN vara livsavgörande på de mest negativa sätt. Men det kan också inte vara det.

Jag tror att en anledning till att sexuellt våld fortfarande är ett så otroligt stort samhällsproblem, är att vi så fort ordet våldtäkt kommer på tal går in i någon slags reptilhjärne-tillstånd. Nyanserna försvinner. Den här ensidigheten gör att man inte kommer åt den allra största delen av problematiken: den vanliga. Där gärningsmannen är en vanlig person som känner offret, offret i sin tur lämnar det bakom sig och går vidare, och de anhöriga inte säger just någonting för de får aldrig reda på det. Det hoppas jag att alla som uttalar sig om våldtäkter på exempelvis Facebook tänker på: ni pratar med folk som har varit med om det. Både som offer och som gärningsmän. Allt annat är statistiskt orimligt.

Jag har en pragmatisk syn på det här problemet. Jag vill lösa det. Och då tror jag att en viktig del är att avväpna maktövertaget. Vi måste visa att våldtäkt inte innebär ett maktövertag. Det kommer fortfarande att ske hemska saker ibland, men villkoren kommer att vara andra. När maktaspekten är borta handlar det snarare om de enskilda galna våldtäktsmän, än om den massmarknad för sexuellt våld vi nu befinner oss i, där uppskattningsvis 20-25% av alla kvinnor utsätts för våldtäkt eller våldtäktsförsök under sin collegetid.

Vad tycker jag då att vi ska göra? Till att börja med: låt oss prata om sexuellt våld som system, men om varje tillfälle som en enskild situation. Låt oss skruva ner tonen i debatten, utan att göra den mindre allvarlig. Låt oss börja prata om alla nyanser av sexuellt våld, både när det gäller förövare och offer. Låt alla de kvinnor och män som inte har fått sina liv förstörda av våldtäkter komma till tals. Låt oss visa att tvinga någon till sex inte ger någon makt över dem.

För ingen människa är ett i första hand ett våldtäktsoffer. Alla människor är mer än så.

Disclaimer: Det hör egentligen inte till saken, men jag misstänker att någon kanske tror att jag aldrig skulle säga så här om jag själv eller någon nära mig hade utsatts för sexuellt våld. Jag har tillbringat nästan femton år i olika storstäders nattliv. Självklart har jag själv, och många jag känner, utsatts. Det är därför jag vet att alla reagerar olika. 

 

 • Sara

  Så himla bra skrivet! Att alla skulle reagera på ett sätt är egentligen helt ologiskt (hur ofta reagerar annars alla människor på samma sätt) men när det kommer till sexuellt våld ses det som en självklarhet. Bilden at kvinnor som sitter och duschar i timmar med mascaran rinnande ner för kinderna leder också till att många kvinnor inte anmäler: känner man inte så kan det ju inte ha varit en våldtäkt. Om en vill läsa mer om våldtäkter, ur detta och flera andra perspektiv, kan jag rekommendera en skrift som heter 7 perspektiv på våldtäkt, går att hitta via Google.

 • Jana

  Intressant, helt klart. Vill också inflika att det finns fall då kvinnor känt njutning under våldtäkt och därför inte anmält den, “för så ska man ju inte känna”. Annan inflikning: jag vill fortfarande påstå att många män som våldtagit, eller som aldrig mött problemet på ett privat plan, inte är medvetna om graden av allvarlighet kring våldtäkten: de har helt enkelt missat vad en våldtäkt är. Exempel: senatorer som säger att när man väl blir våldtagen, kan man passa på och “dra nytta av situationen och börja gilla den”. Tredje inflikning, som visserligen berör Demokratiska (hmpf) Republiken Kongo: en våldtagen kvinna där som blir våldtagen raderas från samhället. Hennes man, familj och by vägrar prata med henne även om det uppenbarligen var en krigshandling hon utsattes för. Abort i det landet är absolut förbjudet även om moderns liv är i fara (och än mindre för att hon har blivit våldtagen) och resulterar i fängelse – fem år, tror jag.

 • Thomas

  Har länge tänkt i samma banor, men det är svårt att diskutera saken med folk tyvärr. ”Så du tycker det är RÄTT att våldta?!” Öh, nej.

 • Joakim

  Tack Nina. Bra text. Men jag blev totalt chockad av “25% av alla kvinnor våldtas under sin collegetid”-siffran. Jag földe den till en rapport av “State Department of Justice”. (här: https://www.ncjrs.gov/pdffiles1/nij/182369.pdf) Så vitt jag kan läsa är allt utöver att 1.7% av svarsgruppen svarade att dom blivit utsatta för fullbordad våldtäkt och 1.1% att dom blivit utsatta för försök till våldtäkt, under 7 månaders tid i college, spekulation från författarnas sida. Utifrån 1.7% och 1.1% staplar författarna procentenheter ovanpå varandra för att gissa på mellan 20-25% av alla kvinnor blir utsatta för försök eller fullbordade våltäkter under sin collegetid, i snitt 5 år. Jag vill inte förminska problemet med sexuellt våld, men siffrorna i den rapporten känns inte rätt. Jag ser ingen större skillnad i kvinnor/män på college i USA och kvinnor/män på högskola i Sverige. Så antingen är jag helt naiv när jag utgår från att betydligt färre än 25% av mina kvinnliga vänner blivit våldtagna eller så är siffran felkonstruerad. Och det får mig att instinktivt tvivla på hela texten. Du som är forskare nuförtiden, kan väl bekräfta om det här sifferverket går ihop eller inte.

  • Nina Åkestam

   Tack! Jag tycker att källan verkar trovärdig, inte minst om jag jämför med hur det ser ut i min egen bekanskapskrets när man var i den åldern. Tycker snarare att 25% låter lågt, just för att college sker i en ålder och har en kultur som dessvärre ökar risken för att våldta något enormt. Det diskuteras mycket här i USA just nu, och siffran här liknar dem jag har sett på andra ställen. Men du har rätt i att det gäller försök eller fullbordade våldtäkter. Jag uppdaterar det i texten nu.

 • Hellen Olivia

  Skrev tidigare en kort kommentar ang. det här på ett annars väldigt bra och viktigt blogginlägg: http://fittjournalen.blogg.se/2013/november/vi-maste-prata-om-tv-seriernas-valdtaktsman.html

 • Sofia

  mja, jag tycker jämförelsen med misshandel/våld haltar eftersom iaf kvinnor som blir misshandlade/utsatta för vård av män i en nära relation skuldbeläggs på precis samma sätt som kvinnor som utsätts för sexuellt våld- samma mekanismer,

  det ifrågasätts varför hon inte lämnar mannen, och hon är ett offer även efteråt.

  • Emma

   Jag måste hålla med om att jämförelsen blir lite konstig. Våld i nära relationer handlar väl i högsta grad om maktutövning och inte bara om ilska? Kvinnor och ev barn som utsätts för våld av man, familj, släkt tvingas ofta flytta till annan och hemlig ort för att få skydd och i värsta fall för att överhuvudtaget överleva.

  • Aurora

   Jag håller med om att våld i nära relationer också är maktutövning och att den som utsätts för våldet ofta är ett offer även när våldet slutat men jag tror att det är väldigt mer extremt i våldtäktsfall. Våld i en nära relation har ofta pågått under en längre tid medan de flesta våldtäkter som det skrivs/pratas om är engångshändelser och trots det framstår våldtäkter som mycket värre och hemskare än våld i nära relationer (som väl kanske “borde” vara psykiskt men självklart helt beroende på fall till fall).

   Jag tror att skillnaden mellan “vanligt” våld och våldtäkter är större än för våld i nära relationer och våldtäkter men jag tror att det fortfarande finns en stor skillnad och att Ninas argument därför fortfarande gäller.

 • Fanny

  Hanna Fridén skrev sjukt bra om det här för några år sedan: http://metrobloggen.se/hannafriden/ingen_javla_valdtakt_styr_min_sexualitet/

  • nisse

   Väldigt bra krönika. Tycker bara det är otroligt tråkigt att hennes killkompisar hamnar i elden.

   Som kille lär man sig ju att kvinnor sexualitet är det heligaste och ömtåligaste som finns. Jäävligt tråkigt för mig och många andra att vi nu inser att vi hela våra liv har left i myten om att vi måste ta i för kung och fosterland för att visa hur hemskt vi tycket det är med våldtäkt och hur synd vi tycker om offren. Såklart är det hemskt, men att jag och många andra gjort detta mer på grund av redande kultur än egna åsikter visar bara hur den känsliga kvinnan blir ett tveäggat svärd när feminism debatteras. Svårt att som man veta hur man ska behandla ämnet idag. Inte vara för offermålande, inte heller vara för obrydd. Har förövrigt en god vän (man) som blivit våldtagen i sömnen av en tjej, detta är något som det brukar skämtas om emellanåt. Han tyckte det var jävligt dåligt gjort men går gärna hem med främmande kvinnor utan att tänka en extra gång ändå. Hur kan en våldtäkt hanteras så olika av offret och omgivningen beroende på kön?

   Sterotyper och könsroller går djupare och bredare än vad jag tänkt mig!

 • Emelie

  Så bra! Började fundera över detta för några år sedan då jag hörde talas om en undersökning som visades att en alldeles för stor andel tyckte att våldtäkt var värre än mord. Det är svårt att prata om och jag kan inte formulera mina argument ens riktigt för mig själv, men herregud vad synen på våldtäkt är kopplad till synen på kvinnors sexualitet och värdet av att beskydda och vakta densamma. Det är här skiftet måste ske!

 • nisse

  Helt klockrent! Inte alltid jag håller med dig när du skriver om jämställdhet, kanske mycket på grund av den så uppskruvade tonen på debatten som får mig domna av. Äntligen ett sansat och klokt inlägg som på ett mycket bra sätt siktar på att komma framåt och inte bara skrika sig röd för att slå in öppna dörrar!

  Nu blir fredagshumöret på topp!

 • Elsa

  Väldigt vettigt skrivet, har inte riktigt tänkt så förut! Men jag håller med.

 • viagra_dosage
 • cialis
 • cialis

  Hello!
  cialis

 • cialis

  Hello!
  cialis

 • viagra

  Hello!
  viagra

 • effects
 • viagra
 • dosage
 • viagra_jokes
 • cialis
 • viagra
 • cialis
 • cialis
 • viagra
 • viagra
 • viagra

  Hello!
  viagra

 • cheap_cialis

  Hello!
  cheap cialis

 • cialis_professional
 • cialis_professional
 • online
 • cialis
 • Johnk698

  very nice post, i certainly love this web site, keep on it bceaakfaegdc

 • Johng802

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend dbeeedkddkfd

 • Johne390

  Good writeup, I am normal visitor of ones blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time. ababeedegkdb

 • Johnc598

  Several of these games are worth some time and are actually quite fun. eeakddgddgag

 • Johna211

  I like the helpful information you provide for your articles. Ill bookmark your blog and check again right here frequently. I am quite certain Ill be informed many new stuff proper right here! Best of luck for the next! eegkkddcfekb