10 saker att göra NU

Då var vi på’t igen, det här med att leva miljömedvetet/hållbart/grönt eller vad man vill kalla det. Det är ju inte så lätt. Dels för att det är så himla enkelt att tänka att det inte spelar någon roll. Vad EN person gör kvittar ju. Jag tror att det behövs rejäla politiska omstruktureringar om vi ska komma tillrätta med problemen. Här kan man tänka olika. Vissa vill bara engagera sig politiskt och tycker inte att individen behöver anstränga sig alls, medan andra tvärtom menar att det är hyckleri att inte själv ta konsekvenserna av det man förespråkar. Jag lägger mig någonstans i mitten. Inte för att jag faktiskt tror att just min middag spelar någon roll, utan för att jag har lättare att uttala mig om något jag har provat. Ju fler gröna förändringar jag gör i mitt eget liv, desto lättare är det att argumentera för att de borde införas på ett större plan.

Med det sagt är jag inte perfekt. Jösses, långt ifrån. Och här kommer ett annat problem in: när man börjar engagera sig, i något alls egentligen, är det många människor som blixtsnabbt är framme och pekar finger. Man engagerar sig för lite, på fel sätt, i fel saker. Ni svenska medelklasskvinnor är så jävla bortskämda som vill ha delad föräldraförsäkring, tänk på kvinnorna i Afghanistan! eller Vem fan är du att köpa rättvisemärkt kaffe och sen åka till New York på semester? På ett sätt kan jag förstå invändningarna. Men jag försöker leva efter principen att något är bättre än inget. Självklart är det bättre att vara vegan och bara handla second hand och odla sina egna morötter, men någonstans ska man börja. Det är svårt att lägga om hela sitt liv när man är en produkt av ett system som vill att man ska göra motsatsen. Men varje gång man gör något litet, har man i alla fall inte gjort det sämre. Kanske har man dessutom lärt sig något. Eller inspirerat någon annan. Det är ju liksom ingen slump att exempelvis veganism smittar. Man ser någon som gör nåt och så blir man sugen på att prova själv. Och då är det plötsligt inte en person som gör annorlunda, utan kanske tio. Osv.

Med det sagt: Här kommer 10 saker man kan göra NU för att leva lite grönare som inte ens är jobbiga.

1. Äta mindre industrikött. Köttindustrin är en jättestor klimatbov och djuren har det ofta inte så väldigt bra, även här i Sverige. Ett av de enklaste grejer man kan göra är alltså att äta lite mindre av det. Typ sänka sig ner till nivån för 10 år sedan, eller så. Här kan man göra på olika sätt. Jag har kompisar som kör en köttfri dag i veckan, eller tvärtom: kött en dag i veckan. Man kan också köra vego på luncherna. Eller hela vägen, naturligtvis. (inlägg om det kommer!)

2. Ta en konsumtionsfri månad. När jag gör det brukar jag inte köpa någonting som är en sak och som därmed måste produceras. Mat är ok, och tjänster. Sträcker man ut perioden längre brukar jag säga ok till sånt man verkligen behöver, typ schampo, men då köper man så bra man kan. Inte billigt skräp och inte typ lyx, utan vettiga grejer. Det bästa med konsumtionfria perioder är att man börjar reflektera över hur mycket man egentligen slentrianköper. Precis som när man skär ner på köttet är det jobbigt i typ tre dagar, sen känner man sig snarare inspirerad.

3. Second hand. Både att köpa andras gamla grejer och sälja sina egna istället för att slänga. Något jag precis har upptäckt är hur mycket det finns på Blocket som är typ sprillans nytt och kostar en spottstyver. Folk gör ju felköp och tusen gånger bättre att du tar över deras Acnejacka än att du köper en egen och deras blir hängande. Jag hittade min älskade älskade vinterrock så. Helt oanvänd med tags kvar, fick den för 40% av originalpriset.

4. Avgifta hemmet. En dag började jag tänka på vad typ allrengöring egentligen innehåller och blev livrädd. Med lite hjälp från internet och mamma lyckades jag ganska snart byta ut allt mot miljövänliga och naturliga grejer som såpa och bikarbonat. På ICA finns Skona som jag tycker är helt ok, på Coop finns Änglamark som jag inte gillar så mycket och på Hemköp Garant som jag inte har testat. Kräver lite påläsning men när man väl har gjort det är det inte mer jobbigt än något annat. Den som har far- och morföräldrar i livet kan ju fråga dem, är rätt säker på att de tvättade och städade även innan Vanish Oxy Action.

5. Gå med i en organisation som jobbar med frågor man är intresserad av. I det fall man inte orkar hålla på själv. Skrev om mina egna favoriter här, men det finns ju tusentals andra.

6. Byta grejer. Det här känns lite ovant i början, men när man väl har kommit in i det är det världens bästa. Att helt enkelt låna saker av sina vänner istället för att köpa. Varenda gång jag kommer hem till en kompis brukar jag snoka igenom bokhyllan och låna deras favoriter. Sen gör de samma sak hos mig. Det intressanta är att när man väl börjar prata om det kommer man oftast på en massa annat jox man kan byta – kläder man har tröttnat på, smink man inte gillar, sportprylar man inte använder så ofta.

7. Bo ihop. Ok, det här kräver lite mer. Men det är ganska konstigt att så många i Sverige (inklusive jag själv) tar för givet att man ska bo i en egen lägenhet. Singelhushållen måste ju vara en av de enskilt största energibovarna vi har. Dels drar det sjukt mycket mer el och värme och sånt när alla ska ha varsitt badrum osv, och så behöver alla varsin pryl av ALLT. Inklusive det tråkiga, typ strykjärn. SVINonödigt egentligen. Om jag skulle flytta nu skulle jag lätt försöka bo i kollektiv.

8. Läs på. Det viktigaste för att kunna föra skillnad är att veta VAD man ska göra. Och det är ju inte så lätt. Men ju mer man lär sig, desto lättare blir det. Jag försöker se till att ungefär varannan bok jag läser handlar om en fråga jag tycker är politiskt intressant – till exempel jämställdhet, invandring eller grön ekonomi. Det handlar inte om att plugga in det, bara om att sakta men säkert fylla på sitt förråd av tankar. Plötsligt en dag vet man en massa saker som kan hjälpa en att fatta kloka beslut.

9. Odla eget. När jag var liten hatade jag trädgårdar. Det var nämligen anledningen till att mamma och pappa ALDRIG kunde göra något kul när vi var på landet. De skulle hålla på med den himla trädgården. Jag svor att aldrig skaffa så mycket som en krukväxt. Klipp 20 år framåt i tiden och jag älskar skiten. Och det går även om man bor i en etta! Man får plats med så mycket mer krukor än man tror. I ett vanligt fönster kan man odla de flesta kryddor. Vet folk som också har lyckats med tomater och oliver. Det är billigt, det är obesprutat och det är fint att titta på. Den stora tröskeln är att fatta att det inte gör nåt om plantorna dör. Sånt händer, bara. Då får man börja om och prova nåt annat, helt enkelt.

10. Flytta fram sopsorteringen. Förut hade jag min förpackningsåtervinning i en kasse i ett skåp som låg cirka fyra steg från köket. ALLDELES för jobbigt. Jag gick ju fortfarande dit, men jag hatade det. Sen tog jag mig i kragen och köpte ett fint litet system på IKEA så nu kan jag fixa det direkt i köket och slipper dessutom sortera och hålla på när jag står vid den deppiga sopstationen på söndagarna.

Sådärja. Nu är det väl inte alltför oförskämt att jag ber er fylla på med era tips?

 • Therese

  Tack för tipsen! Här kommer några fler:

  1. Transportera dig på nya sätt. Gå, cykla, åk buss, tåg, samåk eller skaffa en bilpool. Allt är bättre än en egen bil. Där jag bor (kollektivhus) lånar jag bil av grannen, grannarna brukar säga till när de ska storhandla och har en extraplats över och det finns tillgång till bilpool. Dessutom är det oftast smidigare att cykla än att åka bil, i alla fall i rusnings- och stadstrafik.

  2. Släng inte mat. Inventera kyl och frys med jämna mellanrum och se till att äta upp det som håller på att gå ut. Har du mat kvar på tallriken, ja är det oftast så, laga mindre mat, annars är det bara att lägga i kylen och äta vid behov. Inte alltid godaste lösningen, men kan skapa oanade smakkombinationer. Det blir billigare för plånboken, men med tanke på att jag läste någonstans att ett småbarnsfamilj slänger upp emot 40 % av den mat de köper, så innebär det ju också miljömässiga fördelar.

  3. Gå ut i naturen. Finns inget som är mer peppande för att jag ska vilja göra miljösnälla saker som att faktiskt vara i naturen och se dess rikedom.

  4. Vänta med att köpa. Jag har perioder av konsumtionsstopp, men i de perioder jag inte har det brukar jag ha två strategier. Den första är att inventera vad jag har och fundera på vad jag verkligen behöver. Sedan väntar jag några veckor för att se om jag hade rätt (gäller såklart inte allt). Det andra är om jag befinner mig i mammons mecka och får ett köpsug. Då brukar jag inte köpa då, utan vänta några veckor för att se om suget är lika stort då. Oftast kommer jag inte ihåg vad jag suktade efter.

  5. Fundera över dina vanor. Ibland går saker på slentrian (eller rätt ofta) och många av de miljöovänliga saker man gör sker helt enkelt pga. att man inte är medveten om att man gör dem. Några saker jag har funderat på är: inomhustemperatur, sladdar som sitter kvar i väggkontakten trots att det inte behövs, duschvanor (min hud och mitt hår mår mycket bättre på köpet när jag inte duschar varje dag), att sluta gå in på affärer på nätet när jag har tråkigt och då riskera att köpa något jag inte vill ha, hur mycket kläder jag faktiskt aldrig använder och därmed kan sälja och hur mycket bättre jag mår när jag i alla fall försöker göra en miljöinsats så gott jag förmår.

  6. Tacksamhet. Jag försöker känna tacksamhet i alla möjliga situationer, men det som har varit positivt att försöka tänka kring och känna tacksamhet inför miljömässigt har t.ex. varit maten jag äter (vilka steg har krävts för att den ska komma till mig) och alla hushållsmaskiner som underlättar mitt liv (och ger en miljömässig fördel).

  Skulle också vilja lägga till ett skäl till att prova på att odla så mycket som möjligt, tycker att det verkligen leder till ökad respekt för maten vi äter. Jag har aldrig slängt något jag har odlat själv.

 • Alexandra

  Hej!

  Jag vill hemskt gärna börja leva mer miljöansvarsfullt och har dragit rejält ner på köttkonsumtionen. Det andra steget är en köpfri månad och att verkligen och en gång för alla, börja sopsortera. Jag bor själv och slänger kanske en tom konservburk, två bananskal och ett tomt mjölkpaket i veckan, vilket medför att det börjar lukta illa efter bara någon dag, men jag vill samtidigt inte slänga en nästan tom påse — det är ju också slöseri. Hur tycker du att jag ska göra?

  För övrigt kan en kompletterande punkt på din redan eminenta lista vara att minska matsvinnet. Det gör man genom att exempelvis handla mer strategiskt och inte vara rädd för att använda mat som är någon dag gammal. Jättebrun banan = goda bröd, muffins, mos till gröten, smoothie och så vidare. Jag fryser dessutom väldigt mycket, till och med en pytteliten brödskiva. Blev min räddare i nöden när jag åt soppa i söndags. Matlådor jag inte kommer hinna äta åker ner i frysen. Den brittiska TV-kocken Nigella Lawson fryser även in äggvitor och gulor, så ingenting är för smått.

 • Fanny

  Åh, bra tips! Spontant tänker jag att laga, som i att laga prylar, saker & kläder. Jag har en favoritkofta som det gck hål på vid armbågarna, men som nu är lagad genom att sy på läderlappar på armbågarna. För vissa kan det ju vara jobbigt att göra detta själv, men då kan man ju leja bort det, t.ex. till en sömmerska. Lite dyrare än att göra det själv, men billigare än att köpa nytt. Plus på att det även ger arbetstillfälle. Fast tyvärr är det ju även så att det i vissa fall är dyrare att laga än att köpa nytt.

  • Nathalie

   Jag tog för vana att sy igen små hål jag fick på mina strumpbyxor (obs – som måste vara minst 60-80 den) i gymnasiet, och det gör jag än idag. Det är busenkelt, tar typ en minut, och vips så kan man använda strumpbyxorna längre och slipper på så sätt att köpa nya :)

  • Annika

   Ha, det gör jag med! Framförallt på ullstrumpbyxor, såna kan vara meckiga att få tag i vissa år.

 • Elin

  Ååh kan du inte skriva lite mer om hur/vad du odlar själv?:)

 • Anna

  Ett annat tips som är mer omvälvande och gör större förändring är att växla ned, jobba mindre, få mer tid, ha mindre pengar, konsumera mindre, gör mer själv. Såg på Hanna Hellkvists program på svt igår om just detta, och det är ju ett sätt att leva som är mindre belastande.

  Ett annat tips som jag kan dela med mig av är att vara fattig. Du har inte råd att konsumera annat än det nödvändigaste så köpfri månad blir alla månader, byta grejer blir jätteviktigt och blocket och tradera dina nya favoriter.

  Ytterligare ett tips: klädbibliotek, finns i de stora städerna och verkar poppa upp på fler ställen. kolla här tex: http://www.kladoteketgoteborg.se/

 • Erika

  Hej!

  Superbra tips! Jag och min sambo gör mer och mer medvetna val men drömmen är att snart få flytta ut på landet och förverkliga våra tankar om ett medvetet liv. Men till dess så vi odlar på balkongen – alla tomater som inte hann mogna har vi i en kartong i kallskåpet där de nu får mogna klart. Vi har torkat eller fryst alla kryddor som inte klarar av att stå ute längre, vi har hittat en bakbok med enkla recept som inte kräver knådning (även om det gör att man blir varm) – degen blandas dagen innan och får jäsa över natten, nu har vi färskt gott bröd var och varannan dag.

  Vi storhandlar aldrig utan köper det vi behöver och använder det, vi storkokar bönor så det finns att plocka ur frysen.

  Vi diskar ur små plastpåsar och återanvänder dem.

  Och så cyklar vi runt här i Hägersten och plockar fallfrukt, tar med dem hem och lägger dem i en annan kartong i kallskåpet så håller de längre. Ibland har vi sån tur att ett villaägare ställt ut sina äpplen som de inte vill ha. Fantastiskt gott och himla billigt jämfört med 29,90 priset i matbutiken.

  Tack för en läsvärd blogg!

 • Hanna

  Jag skulle vilja slå ett slag för biblioteken, där finns massor att dela med andra istället för att köpa eget: böcker, tidningar, videofilmer, musik, etc.

  Nuförtiden är det lätt att reservera böcker (och annat) man är sugen på att läsa och biblioteken är snabba på att skaffa in nya böcker. Bara att logga in och reservera så plingar det till i mobilen när boken finns att hämta!

 • Jennie

  Sätta sig in i begreppet peak oil, börja prata om vad som händer om vi inte längre har tillgång till billig olja. Att förbereda sig för ett enklare liv är ofta samma sak som att leva mer miljövänligt.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dyrare-olja-orsaken-till-lagre-tillvaxt_7646542.svd

 • Nathalie

  Jag och min make bor faktiskt i ett litet minikollektiv! Jag är 24, han är 27, och vi bor sedan nästan ett år tillbaks i Warszawa eftersom han fick jobb här. Genom mitt första jobb här i Warszawa träffade jag en svensk tjej i vår ålder som vi nu delar lägenhet med – smidigt, billigt, roligt och lärorikt! Man får så himla mycket glädje av varandra, men finns behovet kan man ju alltid gå intill sig och stänga dörren.

  Vi lagar mat tillsammans och delar på kostnaderna (en tredjedel var alltså). Vi har dragit ner på våra utgifter, och det har vår kompis också. Det är alltså en win-win situation!

  Däremot kan det ju vara svårt att bo tillsammans med någon om man inte kommer överens, det är ju solklart, så det finns väl massor av människor som skulle kunna, men inte vågar.

  Ta chansen, säger jag bara! Speciellt om du bor i tex Stockholm där levnadskostnaderna är stora och bostadsbristen svår. Styr upp ett minikollektiv så ska du se att det blir enklare i längden :)

  PS. Appropå kött – jag var vegetarian i flera år (blev tvingad till att börja äta kött då jag fick anemi) och har fortfarande svårt att äta kött, skulle aldrig kunna göra det varje dag. Det finns ju sååå många alternativ. Spenatfyllda pannkakor med vitlökssås, gratinerade med ost – till exempel! Eller ungsbakade röda paprikor med babyspenat i tomatsås (man kan ju ha i zucchini osv också).

  Slopa köttet sex utav sju dagar i veckan och googla runt så är det bara att se hur många spännande maträtter du kan fixa ihop snabbt, billigt och enkelt – utan att använda kött!

 • Johanna

  Önskeinlägg (på tal om punkt nr 8): tips på bra böcker om viktiga frågor.

 • Clara

  Rösta grön!

 • Viveca

  Vad manga bra tips det blev :) Har ar nagra av mina:

  1. Cykla, gar oftast snabbare an kollektivtrafik/bil pa kortare strackor. Ett plus ar ocksa att inte bli uttrakad vid vantetid pa forsenade tag etc. Och att man far bra kondis pa kopet. Cyklar aldras heller inte pa samma satt som en bil, och det gar att hitta 15-10 ar gamla cyklar/reservdelar i bra skick pa exempelvis Ebay.

  2. Kop sojamjolk istallet for vanlig mjolk. Leta efter alternativ till animaliska produkter. Behover inte vara daliga kopior som exempelvis sojaost utan istallet tartex, homous, pesto, gurka, groddar, krasse, avokado etc.

  3. Prenumerera pa Ekoladan eller liknande. Bra satt att fa nagorlunda lokalproducerade och ekologiska gronsaker.

  4. Plocka bar under sommaren och frys in till smoothies, frukost och annat. Eller om du ar ambitios gor egen sylt eller marmelad, ar inte sa krangligt som det later.

  5. Ha en kompost. Svart i en storstad dock.

 • A

  Ett bra tips som jag förträngt tills nyligen är att inte handla på Ikea och andra företag som rakt igenom står för slit-och-släng, utnyttjande av fattiga världen över samt läskiga kemikalier i sin tillverkning. (Detta är inte en pik till bloggaren, som ju med råge kompenserar sina Ikeainköp genom att göra massa bra saker och genom att påverka andra.). Jag har handlat jättemycket på Ikea och H&M och nästan känt mg duktig för att “det är ju billigt” = “jag är inte en ytlig konsumtionshetsare”, typ. Inser nu att kvalitet lönar sig för alla. Och har bestämt mig för att försöka välja schyssta företag så långt jag bara kan. Och ett tips till är att fundera på skillnaden mellan att veta/känna till och att göra/påverka. En bloggare påverkar. Vi andra, som känner oss duktiga när vi läser… vad gör vi med infon sen? Utan handlingar blir våra fina insikter ju bara självbedrägeri. Jag glömmer ofta det.

  • Jennie

   Här kan man handla möbler istället. Direkt från soptippen, hur fina som helst!

   http://www.refurn.se/

 • Fråga Ugglan | Klok som en coffeetablebok

  Jag fokuserar rätt mycket på maten. Jag äter kött och ägg och sånt, men nästan bara från djur som har gått ute här i närheten. Lokalodlade ekologiska grönsaker och frukt. Godare, nyttigare, och mer miljövänligt! ‘Sämst’ äter jag nog på restaurang, för det är ganska sällan som de har bra råvaror på det sättet. Det är mitt nästa mål – att bli bättre på att fråga om råvarorna på restaurang och så välja bort det som inte känns okej. Och det lär ju nästan automatiskt leda till att jag äter ute lite mindre, skulle jag gissa…

  • Emma

   Varför ska man äta lokalproducerat? Godare och nyttigare är väl irrelevant i detta sammanhang? Och att det skulle vara mer miljövänligt, beror väl på HUR det produceras, då kan nog varor som färdats långt ibland vara bättre… Ekologiskt bra med tanke på kemikalieanvändning och så men inte säkert för klimatet. Och ekologiskt har väl inte med lokalodlat att göra. Nog bättre att satsa på att äta mindre kött, säger jag. (Och jag stödjer hellre bönder i u-länder än i Sörmland)

 • melanie

  för den intresserade finns två intressanta självtest här:

  http://www.carbonfootprint.com/calculator.aspx

  http://www.earthday.org/footprint-calculator

 • Felicia

  Åh vad fint det hade varit med lite boktips med böcker som handlar om – till exempel jämställdhet, invandring eller grön ekonomi

 • Johnd663

  obviously like your website however you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will definitely come again again. gdgdeccgbgef

 • Johna903

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate? cbbaedebdafe

 • Smithb246

  It is also possible that Zynga’s chosen advertising dcbdafkdfbkedebe