Tagg: coronaviruset

Ny bok – mitt i kaoset

  • 1 min

Min nya bok är skriven ihop med Per Kristensson som är professor i psykologi på Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet och handlar om att utgå ifrån mottagaren när man agerar. Titeln är I kundens skor men egentligen kan det röra sig om vem som helsts skor. Det skulle kunna vara medborgarens/gästens/patientens/ medarbetarens/chefens – eller varför inte Anders Tegnells skor?

Det känns helt knäppt att lansera en bok samtidigt som hela världen är upp och ned. Men vi väljer ändå att göra det nu av alla möjliga skäl. Det kanske viktigaste skälet är att jag och Per tycker att innehållet i vår bok faktiskt är angeläget just i den här krisen.

vi alla i samhället samskapar vägen ut ur krisen

Ett av våra centrala begrepp är ordet samskapande. Vi försöker visa hur värdet av en organisations erbjudande alltid samskapas mellan ”kunderna” och organisationen, och detta kan nog inte illustreras tydligare än av rådande krisläge. Jag och Per har aldrig någonsin i våra liv varit med om en så omfattande insikt hos så många; insikten om att vi alla i samhället samskapar vägen ut ur krisen.

Vi ser hur politiker slutar käbbla och börjar samarbeta, vi ser hur medborgare hjälper både varandra och olika myndigheter. Vi ser hur hela organisationer helt plötsligt ställer om och bjuder in till samskapande. Förhoppningsvis kan därför den här boken bli ett stöd att motivera oss allihop att fortsätta riva barriärer och skapa mer och mer värde tillsammans. Hade vi kunnat byta titel på boken utifrån rådande läge hade vi nog valt ”I varandras skor”. För ju mer vi går i varandras skor nu – desto mindre kommer vi att döma andra och desto mer kommer vi att kunna hjälpa både oss själva och andra.

(Läs också En vädjan i corona-tider)

Taggar:

En vädjan i corona-tider

  • 3 min

13 mars 2020

Jag noterar att det flödar av tvärsäkerhet bland både journalister och i sociala medier om sakernas tillstånd. Tvärsäkerhet om huruvida skolor borde stängas. Huruvida vi har tillräckligt med resurser eller ej. Huruvida Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, skolminister Anna Ekström, Regeringen etc, fattar bra eller dåliga beslut. Huruvida de fattar bättre beslut i Norge eller Sydkorea eller Danmark. Jag vädjar nu till alla i mitt flöde att tänka efter innan ni delar med er av tvärsäker kritik i sociala medier. Innan ni sitter vid köksbordet och tvärsäkert gnäller och innan ni sätter igång och vräker ur er sanningar. Det här är en situation som danar vårt samhälle. Det är är en situation där vi tillsammans kan visa att samhällskroppen fungerar. Att det finns handlingskraft, tillit och omtänksamhet inom oss som kan brisera i praktisk handling.

Det här är en situation som danar vårt samhälle

Jag vill specifikt påpeka att den man som figurerat kanske allra mest i media senaste veckan, Statsepidemiolog Anders Tegnell varit mycket tydlig med att INGEN VET hur det här viruset kommer att bete sig framöver. När den som sannolikt vet allra mest – säger att han inte vet – då gäller det för kritiker att sansa sig innan de själva tycker att de vet.

De räcker alltså inte att du googlat upp nån forskning från Sydkorea eller att du läst något klokt för att du utan vidare ska kunna avfärda de människor som vigt sitt liv åt att begripa det här.

Jag kollade på tv igår och såg Växjö-Färjestad inför tomma läktare. Jag gillar hockey och kan en del om hockey. Jag har till och med rätt ibland när jag sitter i soffan och säger något tvärsäkert om att ”där borde han ha skjutit” eller ”nu måste grabbarna åka mer skridskor”. Men i 100% av fallen då jag suttit i soffan och haft uppfattningar om vad spelarna borde göra och inte göra – så har jag saknat den omedelbara komplexitet som deras situation innebär.

Kom igen nu Sverige. Nu visar vi att vi kan agera tillsammans i kris.

Det är otroligt lätt att vara säker på sin sak när man kan exkludera vissa komplexa element.

Jag kan hålla med om att skulle Statsepidemiologen, Regeringen och Skolministern mfl inte fatta några beslut alls – då kan man gnälla. Men nu fattar ju dessa människor beslut. Så låt oss utifrån dessa beslut agera på bästa möjliga sätt och acceptera att dessa beslut må vara rätt – eller fel, men att de ändå kräver att vi agerar. Vi måste dessutom, oavsett vilka beslut som fattas av myndigheter, fatta egna beslut. Låt oss våga göra det nu. Låt oss både tänka själva – och agera tillsammans.

Nu behöver vi hjälpas åt att tro att vi som samhälle kan klara detta. Vi hjälps åt att hejda oss själva när paniken sätter in, när vi vill skicka onyanserad kritik eller rent av hat vidare. Vi avstår från att göra politik av situationen och vi peppar vår fantastiska sjukvårdspersonal som gör jobbet därute bland sjuka och rädda människor. Vi tar ansvar och tänker efter själva och fattar egna beslut. Om vi känner luftvägsirritation stannar vi hemma, om våra barn uppvisar symtom håller vi dem hemma. Men vi panikrusar inte in på vårdcentraler. Vi köper inte alla pasta i affären – vi lämnar lite kvar åt andra. Vi gör som ett samhälle måste göra i kristider. Vi litar på våra egna bedömningar och vi hjälper andra och vi förlåter andra.

Kom igen nu Sverige. Nu visar vi att vi kan agera tillsammans i kris.

Taggar:

Inget tar bara 20 minuter när man jobbar hemma med barn

  • 2 min

Som förälder till tvillingbebisar så fanns det dagar då man aldrig kom ut ur huset, så att vara i karantän är inte en enorm livsstilsförändring för just oss. Det stämmer säkert för många föräldralediga.

den gyllene regeln för en effektiv arbetsdag

Som frilans har jag jobbat hemifrån i snart 20 år och den gyllene regeln för en effektiv arbetsdag verkar enkel, men är svårare än vad man tror att hålla sig ifrån. Börja Aldrig Tvätta På Arbetstid. Som rookie kan man få för sig att man ”bara ska sätta på en liten tvätt”, men sortering, torkning, vikning och inläggning i hyllor och garderober kommer att äta upp flera timmar av din dyrbara arbetstid. Inget tar 20 min. Särskilt inte med två barn hemma från förskolan.

en dedikerad arbetsplats är möjligen den viktigaste ingrediensen

Att unna sig en dedikerad arbetsplats är möjligen den viktigaste ingrediensen för att lyckas med att jobba ordentligt hemifrån, att moja ner sig i sängen är inte värdigt. Dessutom kan datorn sätta fjutt på duntäcket. Jag dömer ingen som faller för frestelsen att jobba i mjukisbyxor men ska man ha Skype-möte så är det trevligt att åtminstone ge illusionen av business-as-usual. I alla fall på överkroppen. Någon form av byxa rekommenderas dock utifall man måste resa sig för att hämta en pärm under mötet. Är man bekymrad över dubbelhaka så sätt en tjock bok (Volante har många bra) under datorn för att ge kameran en snällare vinkel.

Har man en partner och om man har möjlighet till det, så kan man jobba varannan dag i dessa skumma tider, och försöka att inte lägga sig i vad som händer på ”hemmaförskolan” när det inte är ens tur.

Sätt på lugnande, klassisk psykopatmusik i hörlurarna och sluta bara jobba om du skulle känna brandrök eller om vatten börjar sippra in under dörren till din tillfälliga arbetsplats. Lita på att din partner klarar att ta hand om sina egna barn.

gör en rejäl utflykt om dagen ut i naturen

I vår familj har vi bunkrat upp med pyssel, kollat att barncyklarna fungerar och gör en rejäl utflykt om dagen ut i naturen. Friluftsfrämjandet har en kul utmaning just nu som passar både barn och vuxna med små uppdrag att göra i skogen eller parken eller vad man är. Leka med andra barn utomhus verkar också fortfarande vara all right, även om det börjar bli trängsel vid vindskyddens korvgrillning. Till våren kanske man inte har något annat val än att göra det oundvikliga och köpa en ponny.

Se också Tvillingföräldrar utför föräldraskap på elitnivå – Här är fem tips från coachen

Hanna Mellins bok Twinning: Allt jag lärt mig som tvillingförälder finns också som ljudbok i en valfri strömningstjänst eller för nedladdning.

Taggar: