Emma Frans

Emma Frans är doktor i epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska Institutet och tidigare vid University of Oxford, därtill vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet och har kallats för en av de roligaste svenskarna på Twitter.

Hennes senaste bok Alla tvättar händerna: Min berättelse från året då alla skyllde på varandra är hennes personliga berättelse där hon på ett både allvarligt och underhållande sätt hjälper oss att se mönster under året då coronapandemin började spridas, i en kombination av folkbildning och dagboksnoteringar.

Läs mer om Emma Frans föreläsningar

Emma Frans har många års erfarenhet av att utföra och granska vetenskapliga studier och undervisar i vetenskaplig metodik. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedla kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon är dessutom en återkommande expert i TV och radio.

Hösten 2020 var hon programledare ihop med David Sundin i SVT-programmet Framtiden runt hörnet och dessutom varit programledare i poddarna Hjärta och hjärna och Riskzonen.

År 2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017.

I uppföljaren Sant, falskt eller mittemellan? (2018) redogör hon för vetenskapliga svar på både stora och små frågor om allt från hälsa till kärlek; som vanligt underhållande men ändå pedagogisk och korrekt.

Emma utsågs 2018 till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Emma Frans står bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter, inte sällan på vetenskapsområdet, som försvinner i mediebruset.

Föreläsningar

Fakta eller trams – så påverkas vi att tro på det som inte är sant
I tider av “alternativa fakta”, fejknyheter och faktaresistens berättar den prisade forskaren Emma Frans om vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt och en faktabaserade världsbild. Hur avgör man vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? När är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? Vad finns det för risker med att tro på osanningar?

Emma Frans vill hjälpa oss alla att få vetenskapskoll och att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat lära dig mer om vikten av att – både privat och i yrkesrollen – inte falla för osanningar på nätet och hur källkritik hänger samman med självkritik. Emma berättar underhållande om saker vi gärna tror på och myter vi gillar och ogärna ifrågasätter, och varför vi fungerar på det sättet.

Om vetenskapskommunikation

Emma håller även uppskattade föreläsningar om tillit och förtroende, framförallt om den viktiga balansen mellan att nå ut med sitt budskap samtidigt som man bygger trovärdighet och hur man ska förhålla sig till t.ex. influencers och vetenskapskommunikation.

 

Pressbilder

 

Foto: Niklas Nyman/Volante.

Bilder för fri användning, men ange fotograf och sammanhang.

Högupplöst omslag: PRESS_omslag_Larmrapporten

Högupplöst omslag: PRESS_omslag_Sant_eller_falskt

Skriv ut sidanSkriv ut sidan