Bertil Marklund

Bertil Marklund är läkare och tidigare professor i Allmänmedicin och folkhälsa vid Göteborgs Universitet. I över fyra decennier har han arbetat som läkare och föreläsare inom bland annat patientbemötande och sjukvårdsrådgivning. I tio år var han förutom det ordförande i faktagranskningsgruppen för RGS (rådgivningsstödet) för sjukvårdsupplysningen 1177, där han också är medicinsk sakkunnig.

1980 debuterade Marklund som författare med boken Symtom Råd Åtgärd som visar hur man enkelt ger rätt rådgivning inom vården. Den används fortfarande som bas i Sjukvårdsrådgivningen 1177.

I den aktuella hälsoforskningen fann Bertil att åldrandet och sjukdomar framför allt beror på livsstilen och inte på generna. Han började då undersöka det han kallar friskfaktorer – det som har mest effekt för att ge extra och friska år till livet. Bertil samlade resultaten i den bästsäljande boken 10 tips, som givits ut i 30 länder på 22 språk.

Läs mer om Bertil Marklunds föreläsningar här

Föreläsningar

10 Tips – Må bättre och friskare

Med friskfaktorer istället för riskfaktorer innehåller Bertil Marklunds föreläsning handfasta tips om hur du påverkar din hälsa och ditt välmående. Han förklarar exempelvis varför att röra sig lite och ofta är bättre än att springa en mil mer sällan, hur stress är en av de absolut värsta ohälsofaktorerna och hur små förändringar i matvanor kan göra stor skillnad.

Övergången till en sund livsstil ska upplevas som något positivt och meningsfullt. Då håller de nya vanorna även framåt i tiden. menar Bertil

”Tydlig, skicklig, strukturerad, engagerad!”

”Lätt att ta till sig!”

”En riktigt proffsig föreläsare med respekt för publiken.”

Så lever du längre

I denna föreläsning berättar Bertil Marklund om favoritvanor och roliga rivstartstips för att inspirera och få dig att komma igång med det som får livet att präglas av livskvalitet och glädje.  Det bästa du kan göra för din hälsa – som professorn säger – är att börja göra något redan idag. Du får enkla tips med stor effekt på ditt välmående. Hemligheten är ofta att det är små saker som kan göra stor skillnad. På ett unikt sätt delar Bertil med sig av den allra senaste hälsoforskningen. I föreläsningen Så lever du längre är forskningsresultaten inte äldre än två år och dessutom i huvudsak baserade på så kallade superstudier. Det vill säga systematiska reviewer och metaanalyser som går igenom alla studier i ämnet, värderar kvaliteten på dem och gör en sammanställning av resultaten. Forskarna av dessa studier får fram kunskap som det råder samstämmighet kring inom respektive forskningsfält. En föreläsning som är lika delar inspirerande, enkel att ta till sig och pålitligt!

Pressbilder

Skriv ut sidanSkriv ut sidan