Museerna och besökarna 2050

Föreställ dig ett museum år 2050. I staden, i glesbygden eller någonstans däremellan. Vilka är där? Vad upplever de? Kommer de att komma tillbaka?

Den har boken handlar om dem, om framtidens besökare och deras förväntningar, beteenden och drömmar. Riksutställningar har bett 17 visionärer från olika expertområden att närma sig framtiden utifrån sina perspektiv, som rymmer alltifrån vår tids normkritik till megatrender som digitalisering, automatisering och urbanisering. Kartan de tecknar visar hur museernas uppdrag att spegla nutiden, minnas historien och öppna dörrar mot framtiden har potential att spela en central roll genom de kommande decenniernas samhällsförändringar.

Att sjunga långsiktighetens och minnets lov, och samtidigt befinna sig i ständig rörelse, är en utmaning. I denna antologi står det klart att det är med besökaren i centrum som utmaningen behöver bemötas.

Medverkande skribenter i denna antologi: Keith Wijkander, Johanna Koljonen, Barakat Ghebrehawariat, Pernilla Glaser, Wilhelm Agrell, Evelina Wahlqvist, Sergei Muchin, Anne Bamford, Nicklas Lundblad, Tove Alderin, Charles Esche, Lennart Wallander, Kristina Höök, Jarmo Laaksolahti, Bo-Erik Gyberg, Jenny Lantz och Parvin Ardalan.

Antologi 2015, framsida

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Redaktörer

Evelina Wahlqvist har bakgrund som forskare och föreläsare, hon är idag omvärldsanalytiker på Riksutställningar.

Karin Henriksson är huvudredaktör och chef för Riksutställningars omvärldsbevakning.

Pressbilder