Utkommer april 2020

Moderna tider 4.0 Från kugge i maskineriet till vinnare bland algoritmer

Vad kan Skalman, Karl Marx och South Park lära oss om vad som händer på arbetsmarknaden och i samhället när teknisk utveckling förändrar förutsättningarna? Vad blir konsekvenserna när robotar städar, fixar pizzadegen och sköter den finansiella marknaden och artificiell intelligens tänker snabbare och kör bil bättre än vi?

Det är dessa frågor Jonas Grafström tar sig an i boken Moderna tider 4.0. I filmen Moderna tider står Chaplins lille luffare vid löpande bandet och drar åt muttrar i vansinnestakt. När en ny maskin ökar bandets fart ytterligare tappar luffaren fattningen och löper amok i fabriken. Om förändringens vindar blåste på 1920-talet så blåser de ännu, hundra år senare. Men vindbyarna är kraftigare än i någon storm vi hittills sett.

Alla vanliga tider liknar varandra, men den ovanliga tiden är annorlunda på sitt eget sätt. Jonas Grafström menar att vi är inne i en ovanlig tid. I dag går utvecklingen tio gånger snabbare, skalan är 300 gånger större, vilket grovt räknat ger 3 000 gånger större effekt. 

Boken vänder sig till dig som är nyfiken på vad det är som händer just nu. Kanske är du ung, på väg ut på arbetsmarknaden, och vill välja rätt spår samt förstå varför morgondagens ”bank” inte har några likheter med dagens och gårdagens. Boken vänder sig också till dig som är mitt i karriären eller har lämnat den bakom dig men vill få lite perspektiv på vad som sker – eller åtminstone inte råka uppmuntra barn eller barnbarn att utbilda sig till ett yrke som inte finns om fem år. 

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.