Moderna tider Bli vinnare i jobbkollapsen

Vad kan Skalman, Karl Marx och South Park lära oss om vad som händer på arbetsmarknaden och i samhället runtomkring oss? Vad blir konsekvenserna när robotar städar, fixar pizzadegen och sköter den finansiella marknaden och artificiell intelligens tänker snabbare och kör bil bättre än vi?

Det finns de som missar tåget till framtiden. Att se det rulla iväg kan göra vem som helst förbannad, speciellt om det var det sista tåget. Först ilska – du kastar väskan i backen, svär och tänker på allt som ledde till missen: Söl-mupparna i trafiken, tanten i rulltrappan, den dåliga informationen i ankomsthallen och godissuget som slog till precis vid en mack. Om du ändå satt igång tio minuter tidigare istället för att titta på söta katter på Youtube, hade du nu suttit på det där tåget.

Teknikutvecklingen gör att jobb försvinner. Så vad är teknikutveckling? Att inte ta hänsyn till det när vi pratar om arbetsmarknadsförändringar är som att sätta upp Shakespeares pjäs Hamlet utan den centrala karaktären Hamlet. Om teknikutvecklingen tidigare kunde jämföras med löparnas takt och rörlighet de sista kilometrarna under ett maraton – är den nu likt accelerationen hos en stockholmare som ser tunnelbanedörrar stängas.

Trots tråkiga kaffemaskiner trivs vi ju oftast bra på jobbet och vi ser arbetet som en stor del av vår identitet. Därför är bokens ambition att ge dig som läsare idéer om de valmöjligheter som finns och få koll på vilka branscher som kan tänkas påverkas av teknikutvecklingen, positivt eller negativt.

Undvik att ta dig fram med träskor bland kullerstenar eller att stå kvar på perrongen – bli istället en vinnare i jobbkollapsen.

Köp

Köp bokenAdlibris, Bokus, eller i din lokala bokhandel.