Bullerbysyndromet Berättelser från Sverige

Under 1900-talet förvandlades ett frostbitet, svältdrabbat och avfolkat kungarike i närheten av polcirkeln till en välfärdsstat med den högsta levnadsstandarden i världen. Svensk ingenjörskonst, svensk välfärd och svenska blondiner gjorde omvärlden blågul av avund. Vissa skrämdes kanske av statsapparatens inflytande över medborgarnas liv och de höga skatterna, men betydligt fler såg Sverige som en mönsterstat.

Det fanns till och med de, främst tysktalande, som höjde vårt land till sådana orimliga höjder att deras fascination fick ett syndrom uppkallat efter sig – Bullerbysyndromet. Syndromets främsta kännetecken är en överdrivet positiv syn på vår natur och vårt samhällsbygge.

I Bullerbysyndromet reser journalisten Lars Berge kors och tvärs genom vårt avlånga land för att ta reda på vad som egentligen hände med den Bullerby som en gång såg sig som världsledande inom praktiskt taget allt. Var den kanske bara en dröm? Eller fanns den på riktigt? Vi möter Sveriges mest beundrade person, gänget bakom Sveriges nya logotyp och vi möter mannen som är övertygad om att den mest omskakande händelsen i landets historia har mörklagts av utländsk säkerhetstjänst.

bullerbysyndromet_omslag

Här finns boken

Förstautgåva
Finns på Adlibris Bokus eller i din lokala bokhandel.

Författare

Lars Berge är journalist, filmare och författare. Läs mer om Lars.

Pressbilder