Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

Förhandstitt på vårutgivningen 2020

Vi tänker stort, det är större

På Volante har vi som vanligt tänkt till. Inför våren 2020 serverar vi många kloka och roliga boknyheter. Böcker att tänka på och tala om!

Vi tänker på barnen

I vår fortsätter vår barnboks-satsning på Volante Knopp, med kloka och roliga böcker för yngre vetgiriga läsare. Vår Dr Seuss-utgivning, som i julas inleddes med Grinchen, kommer under våren kompletteras med Lorax och Hela världen är din!. Två böcker präglade av Dr Seuss karaktäristiska underfundiga språkglädje som handlar om vikten att ta hand om vår planet och hur det kan vara att växa upp och ha hela världen framför sig. Läs mer om Dr Seuss magiska universum här.

Tim Marshalls populära bok om hur kartor kan förklara världsläget har blivit en vacker barnboksanpassning i Geografins makt – 12 kartor som förklarar världen.

Författaren till den omåttligt entusiastiska och engagerande Insekternas planet, Anne Sverdrup-Thygeson, har skrivit barnboken Insekternas hemligheter – Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar. Med vackra illustrationer och faktaspäckad och finurlig text får vi kika in i insekternas underbara värld!

Inte för barnen (och alltså inte under Knopp), men väl för deras vuxna: Barnläkarens guide – Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring – skriven av meriterade barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson – bjuder in till en barnläkares vardag. Författaren delar med sig av sin stora kunskap om barnmedicin, med tydliga fallbeskrivningar och gedigna insikter om både barns, ungdomars och föräldrars behov när sjukdomar och skador slår till.

Vi tänker på den personliga utvecklingen

En bok som på djupet påverkat oss på Volante, så till den grad att vi faktiskt måste ge ut den är Deep work –  Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld av Cal Newport. Hos oss håller vi torsdagarna mötesfria, vikta för just djupjobb. Det berättar vi mer om i detta blogginlägg.
En annan bok som kan vända upp och ner på ens mentala värld är Bredd – därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein, boken som fått Malcolm Gladwell att ändra sig om 10 000-timmarsregeln … Spelet utan slut, den andra boken av Simon Sinek vi ger ut, är också den omvälvande läsning som kommer få sina läsare att värdera tillvaron annorlunda.
För alla som har med kunder att göra (i butik, i kundtjänst eller som B2B-säljare) blir boken Förstå kunden – En bok om att doppa tån i kundens sko av Klas Hallberg och Per Kristersson nödvändig läsning. Därför ser vi också till att tillgängliggöra den i alla format samtidigt, både inbunden, pocket, e-bok och ljudbok!
I boken Delad – Om teknologi, tillit och att hyra ut sin toalett delar Maria Eriksson med sig av sin personliga upplevelse av ett galet år inom delningsekonomin, men serverar också en spännande samhälls- och framtidsanalys.
Slutligen: Många års forskning, flera tidigare böcker och inte minst en succéföreställning på Dramaten har alla på olika sätt behandlat  Micael Dahlens kärnämne, lycka. Nu samlar han sina rön i pärlan Så funkar lycka – En liten bok om det som får dig att tycka bättre om livet.

Vi tänker på omvärldens utveckling

En Tyst vår för vår tid, (den larmklocka vi behöver!), är Pulitzerbelönade Det sjätte utdöendet – Om arternas död i människans tidsålder av Elizabeth Kolbert, en bok som på bästa sätt förenar det litterära reportagets driv med klassisk populärvetenskap. Ett likartat mästerprov bjuder den världsberömde primatologen Frans de Waal på i boken En apas farväl – Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva. Detta virala klipp, som visar schimpanshonan Mamas känslor då hon på sin dödsbädd får besök av en gammal vän, utgör fonden för boken. de Waal kommer på besök till Sverige i början av april, vilket vi förstås ser fram emot!
Mer populärvetenskap i vår: 120 år sedan upptäckten tycks kvantfysiken fortfarande vara lika obegriplig– fram tills nu! I Kvantfysiken och livet – Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss tar forskargruppen HUBIQ tillsammans med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad med oss på en hisnande och djupt fascinerande resa in i mikrokosmos.
Att vi inte ska ändra vår livsstil för att rädda planeten, utan snarare rädda planeten för att bibehålla vår livsstil, är det tacksamt omvända perspektivet från en av hållbarhets-Sveriges mest trovärdiga profiler i boken Klimatsynda! – Hur girighet, lust och andra dödssynder räddar planeten av Mattias Goldmann.  En av de dödssynder som tycks göra stor nytta i trädgården är lättja (klipp inte gräset!), vilket man kan läsa mer om i Den vilda trädgården – En berättelse om det rika livet i en lagom tuktad täppa av Dave Goulson. Författaren är ju en återkommande och kär gäst i Sverige, och vi är så glada över att han kommer att till Sverige i samband med Nordiska trädgårdar-mässan i slutet av mars.

Vi tänker stora tankar i litet format

Även i vår kommer en mängd pocketnyheter:
Det här kommer göra ont av Adam Kay
Sant, falskt eller mittemellan? av Emma Frans
Geografins makt av Tim Marshall
BB-krisen av Lisa Bjurwald
Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson
Stillhetens styrka av Daniel Goleman

Mariannes boveteströdda grönkålsallad – grönare alternativ på julbordet!

I Stig Bengmarks uppmärksammade bok Välj hälsa! Mina samlade råd för ett friskare liv – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil bjuds på ett antal fina recept. Här kommer ett smakprov, skrivet av hustrun Marianne.

För 4 personer

1/2 liten rödlök
3 msk äppelcidervinäger
6 msk kokosolja
1/2 kg grönkål
1/4 kg bovete
1/4 kg körsbärstomater i klyftor
1/4 gurka i små stavar
1 röd paprika skuren i mindre stavar
joderat salt och peppar

Blötlägg bovetet 8 timmar i förväg, om du vill använda det okokt. Koka det annars senare enligt anvisningarna på förpackningen.

Riv ner grönkålen i en skål, ångkokt eller rå, i små fragment. Tillsätt hackad lök, körsbärstomater, gurka och paprika samt kokosolja och vinäger. Bland. Strö över bovetet – rått, varmt eller kokt/kallnat.

Salta och peppra efter smak.

Julhandla med eftertanke

FN:s stora klimatmöte i Madrid och årets julhandel drar igång samtidigt … Vi är många som tampas med frågorna kring vår egen klimatpåverkan och våra konsumtionsmönster. Så hur tänker de som verkligen är insatta? Vi ställde några frågor till författaren
Anne Sverdrup-Thygeson, professor i biologi vid NMBU (det norska lantbruksuniversitetet på Ås). Hon har forskat på insekter i många år och undervisar i naturförvaltning och biologisk mångfald i skogen. Anne, som är en efterfrågad pedagog och föredragshållare, var sommarpratare i P1 2019 och driver en forskarblogg om insekter tillsammans med kollegor på NMBU. Bästsäljaren Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan som utkommit i 24 länder kommer senare i vår ut i en vacker pocketutgåva. Ungefär samtidigt utkommer hennes första barnbok, Insekternas hemligheter – bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan?

– Jag gör detsamma som många andra; allt från att begränsa flygandet så mycket som möjligt, till att köra elbil om jag måste ta mig någonstans med bil. Jag äter lite kött – då främst lokalt viltkött – och brukar använda närproducerade råvaror. Jag engagerar mig i miljödebatten, både professionellt och privat, genom att prata och skriva om miljöfrågor i media och hålla föreläsningar för politiker, lärare med flera. Jag är medlem i miljöorganisationer. Miljöfrågor är viktiga för mig när jag röstar, både i lokala val och stortingsval. Och så skriver jag böcker om insekter och varför vi måste ta hand om naturen …

Förslag på hållbara julklappar? 

– Ge bort gemensamma upplevelser! En utflykt med lägereld, en middag tillsammans, ett teaterbesök eller kanske en skalbagge-safari? Man kan också ge bort tjänster – exempelvis nackmassage, matlagning, en reparationskväll – eller något annat som kan glädja mottagaren.

Vad önskar du för 2020 i miljö- och klimatfrågan?

– Att fler människor öppnar sina ögon för alla små kryp och fantastiska interaktioner i naturen och inser vikten av att säkerställa en rik artmångfald för att möta klimatförändringarna. Jag hoppas också att våra politiker inser allvaret och tar till starka åtgärder så att vi uppnår den grundläggande förändring i samhället som är nödvändig enligt kunskapsplattformen IPBES (Intergovernmental platform on biodiversity and ecosystem services). Vi måste skydda naturen och allt det goda vi får av den, för våra barns och barnbarns skull!

Anne Sverdrup-Thygeson, från Skavlan i SVT.

Låt dig inte luras av Black Friday!

Psykologen och författaren Niklas Laninge berättar här om tre tydliga fällor som man lätt faller i när kampanjer som Black Friday pumpar över oss. Hur lurad blir du?
Fler fällor, fördjupning och massor av intressant forskning finns i boken Beslutsfällan förstås!

Lästips från världens störste bokförsäljare

I oktober ger Volante ut Brad Stones prisbelönta bästsäljare om Amazon och dess mytomspunne skapare Jeff Bezos: Världens största butik. Stones bok är omistlig läsning för alla som vill förstå ett av världens mest inflytelserika företag och den ovanligt visionära entreprenören bakom det. Följande är ett smakprov ur boken i form av Jeff Bezos läslista – böcker som på olika sätt varit centrala i formandet av Jeff Bezos själv och Amazons interna kultur.

Återstoden av dagen, av Kazuo Ishiguro (1989).

Jeff Bezos favoritroman, om en butler som med sorgsen längtan ser tillbaka på sin tid som tjänare i krigstidens Storbritannien. Bezos har sagt att han lär sig mer av romaner än av facklitteratur.

 

Sam Walton: Made in America, av Sam Walton i samarbete med John Huey (1992).

I denna självbiografi utvecklar Walmarts grundare sina tankar kring lågprisförsäljningens principer och diskuterar sina grundläggande värderingar, sparsamhet och förkärlek för handling – en villighet att pröva många olika saker och begå många misstag. Bezos tog med båda två i Amazons företagsvärderingar.

 

Memos from the Chairman, av Alan C. Greenberg (1996).

En samling PM till de anställda från ordföranden för den numera kollapsade investmentbanken Bear Stearns. I sina PM återupprepar Greenberg gång på gång bankens grundvärderingar, särskilt ödmjukhet och sparsamhet. Hans upprepning av visdomarna från en påhittad filosof förebådar Amazons årliga återanvändning av företagets ursprungliga brev till aktieägarna från 1997.

 

The Mythical Man-Month, av Frederick P. Brooks Jr (1975).

En inflytelserik datavetare framlägger det paradoxala argumentet att små grupper av programmerare är mer effektiva än stora när det gäller komplexa programvaruprojekt. Boken målar upp teorin bakom Amazons tvåpizzateam.

 

Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies, av Jim Collins och Jerry I. Porras (1994).

En berömd ledarskapsbok om varför vissa företag lyckas på lång sikt. En kärnideologi genomsyrar dessa firmor, och endast de anställda som tar till sig det övergripande målet når framgång – alla andra ”utrotas som ett virus” från företagen.

 

Good to Great: hur vanliga företag tag språnget till mästarklass, av Jim Collins (2001).

Collins höll ett föredrag om sin epokgörande ledarskapsbok för Amazons chefer innan den kom ut. Företag måste konfrontera den hårda verklighet som påverkar verksamheten, ta reda på vad deras unika förmåga består av och bemästra sitt svänghjul, där varje del av verksamheten förstärker och accelererar de andra delarna.

 

Creation: Life and How to Make It, av Steve Grand (2001).

En datorspelsdesigner menar att intelligenta system kan byggas upp från grunden om man utformar en uppsättning primitiva byggstenar. Boken var inflytelserik under skapandet av Amazon Web Services, eller AWS, den service som gjorde molntjänster allmänt kända.

 

The Innovator’s Dilemma: The Revolutionary Book That Will Change the Way You Do Business, av Clayton M. Christensen (1997).

En enormt inflytelserik affärsbok vars principer Amazon tog till sig och som bidrog till skapandet av Kindle och AWS. Vissa företag är skeptiska till att anamma omstörtande teknik eftersom det riskerar att avskräcka kunderna och underminera kärnverksamheten, men Christensen menar att det är ännu kostsammare att ignorera något som har potential att revolutionera verksamheten.

 

Data-Driven Marketing: The 15 Metrics Everyone in Marketing Should Know, av Mark Jeffery (2010).

En guide till att använda data för att mäta allt från kundnöjdhet till effekten av marknadsföring. Amazonanställda måste backa upp alla påståenden med data, och om dessa data har brister måste de påpeka det, annars gör kollegorna det åt dem.

 

Målet: en process av ständig förbättring, av Eliyahu M. Goldratt och Jeff Cox (1984).

En redogörelse för tillverkningsindustrins vetenskap skriven i romanform, som uppmuntrar företag att identifiera de största begränsningarna i sin verksamhet och sedan strukturera orga- nisationen för att få ut så mycket som möjligt av dessa begränsningar. Målet var rena bibeln för Jeff Wilke och teamet som fick ordning på Amazons distributionsnätverk.

 

Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your Corporation, av James P. Womack och Daniel T. Jones (1996).

Den tillverkningsfilosofi som lanserades av Toyota förordar ett fokus på aktiviteter som skapar värde för kunden och det systematiska utplånandet av allt annat.

 

Den svarta svanen: vad mycket osannolika händelser kan leda till, av Nassim Nicholas Taleb (2007).

Denne akademiker menar att folk har en naturlig tendens att se mönster i kaos samtidigt som de förblir blinda för oförutsägbara händelser, med enorma konsekvenser. Experiment och empiri slår den enkla och uppenbara förklaringen.

 

Texten är ett utdrag ur Världens största butik : biografin om Jeff Bezos och Amazon av den amerikanska ekonomijournalisten och författaren Brad Stone. Utgiven på Volante hösten 2019.

Sprudlande seussiansk vers utmanar prisbelönt översättare

Dr. Seuss är älskad världen över för sina lättlästa böcker skriva på vers. Han tog fram det versmått som har kommit att kallas Seussiansk vers för att göra läsning roligt för stora och små, ett svängigt och kreativt versmått uppbyggt av rim, meter och nonsensord. Det är poesi i ordets mest sprudlande bemärkelse.

På vita duken har vi sett Grinchen tas till surhetens gräns av Jim Carrey och Benedict Cumberbatch, men inte förrän nu har den klassiska barnboken översatts till svenska. Uppgiften att klä honom i en svensk språkdräkt har fallit på Marianne Tufvesson, en av Sveriges största översättare som tidigare översatt bl.a. Max Porters Sorgen bär fjäderdräkt, eftersom utmaningen i att översätta Dr. Seuss inte är någon liten sak.

 

Hej Marianne Tufvesson! Du har översatt Dr Seuss älskade barnbok Grinchen till svenska. Var det svårt?

Nej, inte när jag väl hade etablerat det där med versmåttet, då får man ju mycket gratis. Det som var svårt var snarare att avgöra ”hur länge ska man sitta med det?”. Det är klart att det känns som att man skulle kunna sitta och knåpa på ett enda rim hur länge som helst! Det är lätt att bli perfektionist tänker jag. Man får hitta en balans.

Hur skilde sig ditt arbetssätt med Grinchen, som är en barnbok på ibland lite klurig vers, från ditt vanliga?

I vanliga fall så sitter man vid datorn och kör på, tuggar mycket text och kollar upp grejer. När jag började översätta Grinchen så råkade det falla sig så att jag var sjuk, så jag låg i sängen och så hade jag texten och en penna. Så det blev från början ett helt annat arbetssätt. Det var också mer av ett knåpande med rimmen, för det var ju det som var den stora svårigheten. Det är ju utgångspunkten för alltihop, att hitta rim som går att använda och få med någon betydelse som ligger i närheten av det som finns i originalet. Så man jobbar helt annorlunda än vad man gör i vanliga fall när man bara ”betar av” texten. Man får sitta och se helheten på ett helt annat sätt för att få ihop innehållet. Det är väldigt roligt att jobba så.

Dr Seuss skriver ju ganska roligt många gånger. Har du skrattat till någon gång under arbetet?

Nej det kan jag inte säga, men det är en väldig tillfredställelse när man ser att det funkar, att texten faller på plats.

 

 

 

 

Volante Knopp: För en klokare och roligare generation!

Nu börjar vi med klok och rolig växthjälp också för barn. Vi vill väcka nyfikenhet, förmedla kunskap och inspiration. Vi vill hjälpa knopparna att blomma ut.

Volantes devis har alltid varit att göra världen klokare och roligare. I 15 år har vi gjort precis det genom att ge ut sakprosa av högsta kvalitet skriven av forskare, experter och tänkare som visar vägen inom sina fält – skribenter som Max Tegmark, Daniel Kahneman, Jonna Bornemark, Simon Sinek, Anne Hope Jahren, Nassim Nicholas Taleb, Daniel Pink, Adonis, Linda Liukas, Micael Dahlen, Emma Frans, Alain de Botton, Neil DeGrasse Tyson, Alexander Norén och Nelson Mandela. Fantastiska skribenter med vassare pennor än de flesta. Vi har stått upp för behovet av kunskapsbärande, idéspridande och tankeväckande böcker i den allmänna debatten, och för dess rätt att kallas litteratur. Nu vill vi öppna vår utgivning för en ny generation.

Med Volante Knopp vill vi skapa ett särskilt rum i vår utgivning för barn- och ungdomsböcker. Här börjar vi en satsning på högkvalitativ populärvetenskap tillgänglig för alla åldrar. Under våra år som förlag har vi inte kunnat låta bli att ge ut en och annan barnbokstitel – bland annat Linda Liukas fantastiska barnböcker Hej Ruby, där de yngsta får lära sig om programmering och datalogiskt tänkande – men de har alltid varit udda inslag på vår lista. Nu får äntligen våra kloka och roliga barnböcker ett ordentligt hem!

Förutom böckerna om Ruby och Randall Munroes Så funkar allt, som flyttas över till Volante Knopp i samband med nytryck, kommer vi att satsa på såväl nya titlar som klassiker och anpassningar av Volantes vuxenutgivning. Först ut blir Dr. Seuss barnboksklassiker Grinchen i översättning av prisbelönta Marianne Tufvesson, för första gången på svenska. Grinchen blir också den första i en rad planerade Dr. Seuss-titlar, där Volante Knopp blir det nya hemmet för en språkskatt som älskas av stora och små världen över.

Så, varför Knopp? En ordlek, förstås – det är främst med knoppen vi upplever böcker. Och Volante har sedan starten haft en blomma som symbol.

En vansinnigt rolig berättelse med stora stänk vemod – trots potential för både bitterhet och tråkighet

När Arash Sanari kom till redaktionen med sin idé om en bok baserad på hans egna och pappans dagböcker från den första tiden i Sverige så tänkte jag genast att det skulle kunna bli en viktig bok med en enorm potential. 
En enorm potential att bli dötråkig, vill säga. Det var upplagt för att bli en sorts samvetsbok, som ett förlag ger ut för att visa på sunda värderingar och intresse för samhällsfrågor – som alla pratar om men som knappast resulterar i ens ett tusen sålda exemplar. Alltså en sån där bok som på sin höjd intresserar författarens familj och kanske någon vänlig kritiker eller välvillig men sönderpolitiserad ledarskribent. Ingen hade ju ens dött, vad jag förstod, och Arash var tydlig med att det inte skulle bli några spännande krigsminnen. Det handlade mest om pappans och Arashs funderingar och erfarenheter från åren på Tjörn. 
Men man vet ju aldrig, och snäll som man är (ibland) så bad jag ändå att få läsa. Fast egentligen handlade det nog mest om den fega artighet som är ett av mina främsta personliga kännetecken och ingenting jag är särskilt stolt över.
Idag är jag ändå bra nöjd med den fega artigheten. För det tog inte många sidor innan jag skrattade högt för första gången. Och sen skrattade jag igen och igen. Och sen fick jag ont i magen. Och sen grät jag en skvätt. Och sen skrattade jag lite till. Och så fortsatte det på det viset med tre skrattsalvor för varje tår, på ett ungefär.
Arash är väldigt rolig. Och pappa Jamshid är lika rolig han, fast på ett annat sätt. 
Det brukar ofta talas illa om västkusten och dess humortradition (nästan uteslutande från folk som inte är särskilt roliga själva). Nu är Sverigevänner : Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn verkligen ingen humorbok per se, men den är väldigt präglad av det som jag skulle kalla den sanna västkusthumorn – förmågan att se det absurda och roliga i livets alla små och stora pinor.
Det som i andra händer hade blivit en sorgsen och plågsamt allvarlig redogörelse om integration och invandrarerfarenheten blir i Arash Sanaris händer något annat och mycket större. Med hjälp av sin särskilda blick och sin förmåga att formulera sig och lyfta fram de mest absurda små händelser och sätta dem i en kontext som få andra skulle hitta, så har han gjort sin och pappa Jamshids upplevelser av Sverige så oerhört lätta att ta till sig. Det har blivit en bok som på riktigt ger liv åt den sortens erfarenheter och gör dem oerhört lätta att ta till sig. Visst blir man bitvis melankolisk och arg över sakernas tillstånd, men boken är skriven helt utan bitterhet. 
Vi på Volante är enormt stolta över att få ge ut Arash Sanaris första bok. Jag hoppas verkligen att det här är en bok som kommer att bli läst, för den berättar om en allt annat än unik erfarenhet på ett unikt sätt. Och den handlar om två människor som är sanna Sverigevänner, som ser allt det fina med – och vill bli del av – det samhälle som vi svenskar byggt under det senaste århundradet. Och där ett sammansatt ord som Sverigevän faktiskt handlar om det Sverige som finns på riktigt och inte bara i Narnia- eller Tolkien-liknande fantasier där rågblonda figurer dansar Väva vadmal över blomsterängar iklädda folkdräkter (eller reciterar Heidenstam i karolinerklädsel vid någon gammal staty).
Som svensk får man en smart och distanserad syn på sig själv och inte så lite dåligt samvete, trots att Arash Sanari inte alls riktar något anklagande finger mot vare sig landet eller befolkningen.
Boken blir snarare en påminnelse både om vad vi faktiskt kan och inte minst vad vi kan bli bättre på. Men framförallt är det en uppväxtskildring som är omöjlig att förtränga efteråt.
Så grattis till dig som har den här läsningen framför dig!

Volante frågar doktorn

Barnläkaren Jonas F Ludvigsson är aktuell som expert i Malou efter 10 och utkommer i januari med boken Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring. Vi passade på att fråga doktorn ett par saker!

Hej Jonas! Berätta lite om vad Barnläkarens guide är för bok och för vem du har skrivit den?

Barnläkarens guide riktar sig till huvudsakligen till föräldrar och mor- och farföräldrar, men även till andra som har hand om barn, t.ex. förskolepersonal.

Det är en bok med litet annorlunda uppbyggnad där jag utgår från beskrivningar av barn som har olika sjukdomar. Det är ett nytt grepp, och något som känns naturligt för mig som jobbat med sjuka barn i mer än 20 år. Jag berättar om ”Elias, 18 månader, som går upp dåligt i vikt”, ”Elmina, 3 år, som har D-vitaminbrist”, ”Olle, 7 år, som börjar bli överviktig”, ”Anna, 12 år, som är kortvuxen och får diagnosen Turners syndrom” och ”Agnes 17 år som får influensa” etc.

För varje sjukdom/problem berättar jag sedan vad man bör tänka på som förälder och anhörig, men också vad vi gör inom vården när vi tar hand om och utreder barn med de olika problemen.

Berätta vad som gör informationen i din barnläkarbok speciell. När man ju har nätet att söka allt på?

Det finns mycket hälsoinformation på nätet, men all information går inte att lita på. Jag har velat skriva en insider-bok, som utgår från alla barn jag träffat som barnläkare. Vad händer på akutmottagningen när man kommer in med sitt sjuka barn? Vad gör vi i vården? Hur tänker vi barnläkare kring t.ex. små barn som inte vill äta eller växer dåligt, om barn som får många infektioner (har de fel på immunförsvaret?), men också frågor som när kan barnet gå tillbaka till dagis, om det är farligt för ett barn att halta, när ska man misstänka att ens tonåring är deprimerad etc.

Genom de olika fallbeskrivningarna berättar jag om sjukdomar och problem, och vad vi i vården kan göra åt dem. Mitt mål är att min bok gör kontakten med oss inom sjukvården och vad vi gör med sjuka barn mer begriplig.

Du möter många oroliga föräldrar i din yrkesvardag. Vad har du för lugnande grundråd att ge när ens barn inte mår bra?

Det beror på var i min yrkesvardag jag träffar familjerna. När jag träffar ett barn på barnavårdscentralen så är familjen ofta väldigt bekymrad över ett ihållande problem (t.ex. långvarig förstoppning, problem med amning eller att barnet växer dåligt). Då understryker jag att även om problemet kan vara oerhört jobbigt i stunden så går de flesta problem över. Allvarliga sjukdomar bland barn som kommer till barnavårdscentralen är sällsynta.

På akutmottagningen försöker jag också poängtera att de flesta sjukdomar inte är allvarliga. Men här träffar jag ju faktiskt svårt sjuka barn där det krävs snabba insatser. Då försöker jag förmedla att vi ska ta hand om barnet. Att föräldrarna är på rätt plats och att de kan känna sig trygga i att vi tar över ansvaret.

På barnavdelningen och på intensivvårdsavdelningen är det svårare att ge råd. Där handlar det mer om att förmedla att alla barn prioriteras, att vi ska göra allt vi kan för att barnet ska bli friskt. Ibland när barnet börjat bli friskt efter en svår sjukdom kan det också handla om att förmedla att det inte är farligt att gå hem på permission.

 

Ofta handlar det ju om vardagskrämpor och övergående infektioner, men varje förälders fasa är att barnet ska drabbas av en svårare sjukdom. Du berättar även om sådana i din bok. Vad vill du förmedla till föräldrarna med dessa avsnitt?

Jag vill att familjerna ska förstå den första tiden på sjukhus. De kommer att få höra oerhört många svåra, abstrakta begrepp när vi berättar om vad som händer. Jag tror att man är bättre förberedd för det om man har läst min bok. Men jag tror också att de kapitlen kan intressera föräldrar och andra som jobbar med barn, när man hör talas om t.ex. blodförgiftning eller cancer, eller de som bara är intresserade av barns hälsa och barnsjukvård.

 

Det är mycket nyhetsrapportering om svensk vård. Du som har lång erfarenhet och många tusen timmar bakom dig som läkare på sjukhus – hur fungerar svensk barnsjukvård tycker du?

Svensk barnsjukvård fungerar oerhört väl. Jag är stolt över att vi räddar barn med svåra infektioner, som varit med om svåra trafikolyckor och barn som är extremt för tidigt födda. Jag är stolt över att vi inte gör skillnad mellan fattiga och rika barn – att man får vård i världsklass även om man inte har pengar på kontot.

Men det finns saker som kan bli bättre. Jag tror på mer resurser till primärvården så att barn som är mindre sjuka lättare ska få tid för sina besvär hos distriktsläkaren. Det skulle korta köerna på akutmottagningen och till besök hos specialister inom barnsjukvården. Vi behöver en förbättrad tillgänglighet och en ökad kontinuitet i vården.

Men jag vill verkligen trycka på att barn som är riktigt sjuka får snabb och bra vård i Sverige!

Missa inte Jonas framträdanden i Malou efter tio och missa förstås inte Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring.

5 snabba till Hanna Mellin, tvillingmamma och författare

Helt ärligt – din första reaktion när du fick veta att du väntade tvillingar?

Jag flippade ut. Av etthundraprocentig, rakt-ut-i-blodet-glädje. Jag hade försökt bli gravid under flera år så att bli gravid med en bebis var min högsta önskan. Att bli gravid med två är mitt livs present. Jag kan fortfarande inte förstå att jag har haft denna fantastiska tur. Ingen idé att få panik på förhand, jag blev bara glad.

Vad har varit den största överraskningen med att bli tvillingförälder?

I början kunde jag inte förstå att ingen skulle komma och ”lösa av mig”, från kommunen eller så. Att det var jag som var tvungen att ”mamma-upp” och axla ansvaret utan pip. Jag är mycket nöjd över hur jag och min man samarbetat tillsammans sedan vi blev föräldrar. Alternativet hade varit så sinnessjukt jobbigt, det finns inget utrymme att bråka om Netflix när man ska upp varannan timme för att mata två bebisar.

Varför ville du skriva boken Twinning – Allt jag lärt mig som tvillingförälder?

Jag har skrivit den bok jag själv hade velat läsa när jag fått mina barn. Jag sökte med ljus och lykta efter att ta del av någon annans historia, och höra om både det som gått bra och det som gått mindre bra. Egentligen vill man ju bara höra att man kommer att få sova igen och att det blir bättre. Det kan man läsa om i Twinning. Och lite till. Jag tror på bokformen ändå, det räcker inte alltid med att scrolla i kommentarsfält eller lusläsa blogginlägg- i Twinning kan man följa just min berättelse från graviditeten till att jag nu är ”ute på andra sidan”.

Leder tvillingar automatiskt till ett mer jämställt föräldraskap?

Det är ju som att fråga Stella McCartney om hur det är att växa upp med en känd pappa. Frågan om hur det är att ha tvillingar alltså, jag vet ju inget annat och jag vet ju heller inte hur det är att ha tvillingar med någon annan än just min grymma karl. I Twinning skriver jag om hur man – genom att synka barnen med scheman för föräldrarna – också kan hitta förhållandevis mycket tid för och åt sig själv.

Kan du bjuda på ett bra tvilling-lifehack?

Om man önskar att spara in typ 40 minuter under hämtningen från förskolan, om två 2-åringar vägrar gå hem, så prova att stoppa något gott – typ frukt eller russin eller ännu smaskigare- vid barnens hyllor i hallen. Då rusar de glatt ut för att kolla vad som ligger där för dagen och medan de smaskar på det så kan man (försöka) klä på dem. Det kostar 10 min av prepp-tid men ger dig alltså minst 30 min tillgodo!