Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

K Anders Ericsson lärde oss om människans möjligheter

K Anders Ericsson dog 17 juni 2020. Han blev 72 år.

Han hade en rock, och han kallade den för ”Sverige-rocken”.

I Florida, där han arbetade som professor, behövde han den inte. Så den fick hänga i garderoben och tas med till Sverige vid de ofta årliga resorna för att hälsa på släktingar.

K Anders Ericsson hade lämnat Sverige för drygt 40 år sedan för att i USA forska med den extraordinära nobelpristagaren Herbert Simon (bara en sådan sak!). Senare kom han att kallas en av ”världens smartaste svenskar”, och få svenska forskare har fått sådant internationellt genomslag som han med sin forskning.

få svenska forskare har fått sådant internationellt genomslag

Anders var en typ av person som vi på Volante älskar att arbeta med. Inte bara oerhört sympatisk och generös, utan en person som kan något och som vill förändra världen genom att berätta om det, så att vi andra kan lära oss.

Jag lärde mig mycket genom hans forskning. Liksom många andra kom jag i kontakt med den via Malcolm Gladwells Outliers, som vi också givit ut. Av en lycklig slump fick vi sedan tillfälle att ge ut hans populärvetenskapliga bok Peak, som han skrev med Robert Pool.

bland det mest underhållande som jag hört i forskningsväg

Särskilt minns jag lanseringsveckan i mars för tre år sedan. Han spelade upp ett gammalt kassettband från ett legendariskt forskningsexperiment, där hans testperson kontinuerligt hade utvecklat sin förmåga att minnas allt fler siffror – och i ljudupptagningen frustade fram och skrek ut siffrorna som han mindes. Det är bland det mest underhållande som jag hört i forskningsväg.

K Anders Ericsson visade att människans kapacitet är enorm. Så länge vi fortsätter att utmana oss, och om vi får stöd, är talang överskattat.

Det senare om stöd är en viktig poäng och stod ofta för en missuppfattning om Ericssons forskning, att så länge man lade ner tillräckligt med tid (tio tusen timmar!) så kunde man bli bäst på allt. Men riktigt så enkelt var det inte, det visade han samtidigt.

Människans kapacitet är enorm. Talang är överskattat.

Han kom att studera extraordinära utövare och prestationer inom olika fält – musiker, pedagoger, säljare, idrottare, läkare och andra. Han har studerat deras psykologi, fysiologi och neuroanatomi. Och fann deras gemensamma nämnare.

Inte ens Mozart föddes med absolut gehör. Men man kan inte vänta på att upptäcka sin talang, den dyker inte ner framför en, det är något som man erövrar.

Det är i sig en konst som man kan lära sig. Ericsson kunde se att framgångsrika människor ofta blir framgångsrika inom olika fält. En duktig kirurg har inte sällan varit framgångsrik inom musik eller idrott. Svaret kan sammanfattas i att det gäller att lära sig teknikerna, och att ha motivationen.

Svaret på att uppnå framgång handlar om en kombination av motivation och målmedveten och handledd övning. Därför är det viktigt att ha en bra lärare och coach.

Lika viktigt är att det att själv ha fokus. Flera, koncentrerade pass är bättre än långa utan fokus. Det går i högsta grad att översätta till arbetslivet.

Slutsatser för arbetslivet

En annan intressant slutsats för arbetslivet handlar om att vi ofta riskerar att stå stilla i våra yrken. Till och med bli sämre.

Ericsson beskriver hur läkare är som bäst fem år efter läkarutbildningen, jämfört med tjugo år efteråt. I stället blir man snarare sämre. Man glömmer bort och vidareutvecklar sig inte.

Men det märkvärdiga i sammanhanget är att enbart en veckas vidareutbildning skulle föra läkaren tillbaka till tidigare, högre nivå.

Han pratar i det sammanhanget om trösklar, om då man inte kommer vidare, men hur betydelsefullt det då är att omge sig med människor som tar sig över och vidare, så att man kan förstå hur det är möjligt och ta efter. Banbrytarna är därför ovärderliga, de som går före så att resten kan följa efter.

Banbrytare är ovärderliga. Banbrytare var han själv.

Inte för att jag tror att han själv tänkte tanken, men banbrytare var han själv. Nu kan vi övriga vandra vidare i hans fotspår. Han trodde på människan, på oss.

Stort tack.

 

  1. Tre andra bloggposter som skrivits de här dagarna:

Forbes: Why Corporate Learning Needs Ericsson’s Deliberate Practice More Than Ever

Reddit: RIP to K. Anders Ericsson, the Father of Expertise Research

The World’s Foremost Expert on Expert Performance – A Remembrance

Martin Hägglund sommarpratar

Martin Hägglund

Författaren och filosofen Martin Hägglund blir i år en av värdarna för Sommar i P1 i år. Hans program sänds 7 augusti.

I början av hösten släpper vi sedan hans bok Vårt enda liv (This life) på svenska. Det är möjligt att beställa boken redan nu till förköp.

Planen var egentligen att han skulle vara i Sverige i sommar, men han är fast i New York där han bor, och därifrån normalt veckopendlar till sitt jobb vid Yale-universitet. På Twitter kan man följa hans politiska engagemang just nu i USA.

Vi ställde några frågor till honom om sommarprogrammet:

Från Norrland till New York

Vad ska du prata om?
Mitt program sträcker sig från Norrland till New York och handlar om hur min passion för filosofi har tagit mig från den svenska skolan till Harvard och Yale. Jag vill gestalta varför filosofiska frågor angår oss alla och kan belysa grunden i vår tillvaro— från existentiella erfarenheter av liv och död till politiska frågor om hur vi ska förvalta vår gemensamma tid.

Var kommer du spela in programmet? Du kom ju aldrig hit som planerat till sommaren.
I New York.

en unik möjlighet att skriva boken på nytt

Du har just fått texten tillbaka från översättaren. Vad ska du göra nu?

Det känns fantastiskt att under sommaren få återvända till svenska språket, både genom komponeringen av sommarprogrammet och arbetet med översättningen. Med den svenska utgivningen får jag en unik möjlighet att skriva boken på nytt och jag hoppas att det kommer att göra den bättre.

Jobba hemma – ljudboksguiden till att knuffa dig själv, kollegorna och barnen i rätt riktning

Niklas Laninge är Sveriges första nudge-konsult och har genom åren använt psykologin för att knuffa sig själv, sina kollegor och sina barn i rätt riktning. Tillsammans med Arvid Janson skrev han boken Beslutsfällan – en guide till att övervinna godissuget i kassakön, skärmberoendet och andra fenomen i beteendedesignens spår.
I ljudboksserien Jobba hemma delar han med sig av sina bästa knep när det kommer till distansarbete. Vi ställde tre snabba frågor till honom (mitt i hemmajobbet).

 

 

 

 

 

Varför behöver vi hjälp med att jobba hemma?

För att många av oss vittnar om att det är svårt att vara effektiv på distans, att arbetet med kollegorna blivit mindre lustfyllt och att de av oss som försöker jobba samtidigt som man har halvsnuviga barn omkring sig är en säker väg till vansinne.

Varför ska vi lyssna på just dig för att lära oss det här?

Jag skulle ljuga om jag sa att jag själv knäckt koden för all framtid men jag har 10 års erfarenhet av att med psykologi som utgångspunkt komma med råd som skapar långvarig beteendeförändring hos individer, företag och mig själv.

Hur kan böckerna förbättra lyssnarens liv?

Dels skapar det lite normalisering – alla tycker att den här situationen är tuff. Dels så har jag sett till att hålla det enkelt och fokuserat – du ska kunna omsätta tipsen i böckerna omgående. Dels så har jag och förlaget sett till att böckerna är underhållande – beteendeförändring ska ju vara kul!

 

 

 

 

 

Serien består av delarna Knuffa disciplinen, Knuffa kreativiteten, Knuffa omstarten, Knuffa psyket, Knuffa teamet och Knuffa barnen och finns att lyssna på i streamingtjänsterna Storytel och BookBeat.

Bredden i Bredd

Förutom att det är en omvittnat välskriven och engagerande bok, så innehåller Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld många insikter för många olika delar av livet. Den här uppställningen ger en tydlig överblick.

En delad skål är en dubbel skål

Maria Eriksson kastar sig ut i äventyret och testar under ett helt år delningsekonomin. Resultatet är en ny relation, samt kanske en ökad tillit till omvärlden (och förstås boken Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett). Och en lista med saker som funkar, eller funkar mindre bra. Det som så gott som alltid funkar är att öppna sig för främlingar…

”Jag känner på mig att Carmen kommer att vara trevlig, och det är hon. Hon blandar Aperol spritz åt oss av ingredienser hon köpt i taxfree-shopen på flygplatsen och jag bjuder på ugnsbakad kyckling. Den första kvällen sitter vi och pratar i flera timmar, som om vi känt varandra länge.

Det känns lika magiskt varje gång, att träffa någon som är som en gammal vän, fast man setts för första gången alldeles nyss. Med Carmen kan jag prata om allt, familj, vänner, jobb och relationer. Det är bara synd att hon bor så långt bort. Och samtidigt är det kanske det som gör att vi så oreserverat vågar öppna oss för varandra?”

Detta är receptet på drinken Carmen bjöd på. Ett alkoholfritt alternativ finns förstås också!

Aperol spritz
3 delar Prosecco
2 delar Aperol
1 del sodavatten
Is
Skivad apelsin
Blanda allt i ett glas – klart!

Baby Aperol spritz
Blanda Sanbitter, iskuber och apelsinskivor i ett glas.
Toppa med alkoholfritt mousserande vin.
Klart!

Plötsligt är insektsboken viktigare än någonsin

Illustration: Nina Marie Andersen. Svensk anpassning: Daniel Bjugård.

Vi på Volante, som så många andra i vårt avlånga land, har älskat Anne Sverdrup-Thygeson sedan vi först läste henne. Hon tog Sverige med storm med sitt sommarprat – på norska! – och boken Insekternas planet, där hennes smittsamma entusiasm och enorma kunnighet öppnade våra ögon för vikten av biologisk mångfald i insektsriket. När hon sedan tillkännagav att hon jobbade på en barnbok om våra livsviktiga insekter var utgivningsbeslutet en regelrätt no-brainer.

Vad ingen hade kunnat gissa var att vi, när Insekternas hemligheter ges ut, skulle sitta avskärmade från resten av världen. Svemester och hemester har blivit begrepp som definierar sommaren 2020. Aldrig har vi varit i ett större behov av att hitta miraklen bakom husknuten, eller att hitta aktiviteter för sommarstugan. Dessutom har denna unika situation tvingat oss att reflektera över vad som krävs för att ställa om till en hållbar framtid – och hur många arter som kan frodas bara av att människan stannar inomhus. Och där har vi själva grejen med Anne: hennes passion för att lyfta insekterna, som är vitala för människans överlevnad, i människans ögon. Den biologiska mångfalden bland dem är avgörande för att vi ska kunna ha mat på bordet, så varför vägrar vi se dem?

I barnboken hjälper Nina Marie Andersens levande akvarellillustrationer oss att möta insekterna som vi inte mött dem förut: vackra, stolta, coola och roliga. Med Annes humor parad med känsla för spännande och engagerande fakta blir det en bok som sprakar av liv. Vi på Volante är stolta över att ge ut denna pärla, inte bara trots omständigheterna, utan med förhoppningen att den kan bidra till att hjälpa oss genom dem.

Illustration: Nina Marie Andersen.

 

 

 

Som om det skulle vara jobbigare att vara med människor än utan dem

En del jag kommer i kontakt med verkar ha inställningen:
”om jag bara kunde, skulle jag också göra som du.”

”Men det kan du ju,” brukar jag tänka då.
Jag tror att de flesta av oss kan förändra våra liv mer än vad vi tror, frågan är väl om vi vill.

Utled på jobbmingel och sin tomma lägenhet kastar sig Maria Eriksson in i den unga delningsekonomin under ett helt år, med målet att dela ägodelar, kunskap, sällskap, ja hela sitt liv med människor hon inte känner. I boken Delad: Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett berättar hon om absurda och underbara möten under året – som med de chokladälskande akrobaterna från USA, den franske nudisten och den ridande trappern vid Dalälven – men delar (no pun intended) också med sig av sina slutsatser om tillit, ägandeskap och de digitala möjligheterna till nya sociala strukturer.

Framför allt vill hon visa att det finns andra sätt än de etablerade att leva ett fullödigt liv, utan att avsäga sig sin ekonomiska självständighet. Frågan är om vi vill.

Rädsla är vanligt. Jag märker det i kommentarerna jag får från människor om saker jag gör:
Är det inte farligt?
Liftade du verkligen?
Använd inte hörlurar utomhus på kvällen, det signalerar att du är ett lätt byte!
Ta inte emot manliga Airbnb-gäster!
Men jag vill inte gå runt hela livet och vara rädd.

I sitt experiment möter Maria motgångar och prövningar, men kanske mest förvånande är omvärldens reaktioner. Den rädsla för förändring, osäkerhet och möten med främlingar Maria stöter på känns oproportionerlig. Är svenskarna verkligen trygghetsknarkare? Varför är det så svårt att bryta sig ur gamla mönster, även om en större frihet, ja ett större välbefinnande, finns som så nära räckhåll?

Visst finns det dagar när jag vaknar upp och oroar mig över hur pengarna ska räcka, och framför allt för vad jag ska leva på nästa månad. Men de dagar är fler när jag känner en frihet över att inte behöva så mycket.

Är det något Maria Erikssons bok visar oss är det att motsatsförhållandet mellan frihet och oberoende å ena sidan, och mänsklig närhet och solidaritet å den andra, är falskt. Att luta sig mot sina medmänniskor och att själv stötta dem, till exempel genom Internet of Things där vi kan få tillgång till varandras ägodelar, är en förutsättning för frihet – och frihet från rigida samhällsstrukturer ger oss möjlighet att finnas där för människorna i vår närhet, oavsett om vi känner dem sedan innan eller ej.

En fråga jag får ofta är om det inte är jobbigt att ha folk runt omkring sig hela tiden. Det korta svaret är nej. Många gånger genom livet har jag känt mig ensam och därför uppskattar jag verkligen sällskapet nu. Det som är lite intressant är att jag sällan fick frågan ”är det inte jobbigt att vara ensam så mycket?” på den tiden jag var det. Som om det skulle vara jobbigare att vara med människor än utan dem.

 

Vi jobbar med meningsfulla kolsänkor

Det är en eftertankens tid vi lever i coronavåren 2020, då vi visserligen konsumerar snabba nyheter, men också finner tid för de genomarbetade böckerna som leder till de långa tankarna.
Den viktigaste berättelsen i vår tid är tveklöst den om livet på vår planet och dess själva överlevnad. Och det är en vetenskapens berättelse i första hand.
På Volante bärs vi  av viljan att skapa en klokare och roligare värld, bl a genom att ge ut den mest spännande populärvetenskapen.

Av alla väntade och oväntade effekter av den väntade och samtidigt oväntade pandemikrisen kanske en av de mest trösterika har varit alla vittnesmål om en påtaglig ekologisk lättnad för planeten. Hur Himalayas mäktiga toppar plötsligt blir synliga igen från städer i Indien där den ständiga kolröken annars förkortar horisonten. Hur vilda djur har setts nyfiket utforska de tömda stadsutrymmena på flera håll. Hur en renare värld plötsligt blev möjlig, om än till en fruktansvärd kostnad.

Det är med en bokutgivning lite som med den där av kolrök dolda horisonten, eller den där skogen man inte ser för alla träd. Man ser kanske inte alltid den större bilden, trenden, sammanhanget.  Och när vi denna vår frågar oss: Vilka insikter om klimatförändringarna och den biologiska mångfalden bidrar vi med? så upptäcker vi en hel utgivningslinje …

Självklart hoppas vi att böckerna som dessa framstående forskare och vetenskapsjournalister skrivit ska göra verklig skillnad genom de frön de sår i sina läsare (och genom att böcker tryckta på FSC-märkt papper på riktigt är kolsänkor).

”Byt inte livsstil för att rädda klimatet, rädda klimatet för att bevara din livsstil.”

Mattias Goldmann är en av Sveriges mest framstående klimatprofiler, som i sin bok Klimatsynda! Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri vänder på perspektiven och visar hur vi genom att utnyttja vår fallenhet för de sju dödssynderna kan komma så mycket längre i den nödvändiga omställningen. Det får vara slut med säck och aska nu, strategin att skuldbelägga och tala om försakelse riskerar bara att slå bakut, menar författaren.

Staffan Qvist och Joshua Goldstein målar i den omdebatterade boken Klimatnyckeln: En fungerande lösning på världens största problem fram en färdriktning för en möjlig framtid med helt fossilfri elektrifiering, som inte bara skulle innebära en minskad klimatpåverkan, utan också en möjlighet för ytterligare välståndsspridning i världen.

Klimatkrisen kräver de riktigt stora perspektiven och helikopterblicken på vår värld. Är det någon som tagit det stora klivet bakåt och blickar inte bara på vår värld utan på lagarna som styr den, är det den tvärvetenskapliga forskaren och fysikern Geoffrey West, som i boken Skala: Det dolda mönstret i allt beskriver hur skalenlighet kan förklara och förutse många aspekter av en levande varelses liv. När han undersökte om även företag, organisationer och städer följde samma lagar blev insikterna ännu mer uppseendeväckande. Livets lagar tycks nämligen råda även när människor tillsammans genomdriver projekt och förändringar. De lärdomar han delar med sig av är inte bara hisnande men också livsviktiga.

boven i dramat: ”en lång och spinkig art”.

Elizabeth Kolbert är New Yorker-journalisten som med Pulitzer-belönade boken Det sjätte utdöendet: Om arternas död i människans tidsålder satte begreppet antropocen på kartan. Boken har jämförts med Rachel Carsons klassiska Tyst vår, och tidningen Guardian utsåg den till nummer 1 på listan över 100 bästa fackböcker. Det är otroligt medryckande och entusiasmerande läsning, det tunga ämnet till trots. Vi hoppas självklart att den ska få samma politiska genomslag som Carsons bok på sin tid.

djurlivet alldeles intill oss, i trädgården och parkerna, i murspringor och mellan gatstenar och i jorden under våra fötter

Både Anne Sverdrup-Thygeson och Dave Goulson har blivit folkkära profiler, vilket kan tyckas osannolikt när deras ärende är att värna småkrypen. Men kanske är det ändå inte så konstigt, när de båda gör det på ett så charmigt och samtidigt fascinerande faktaspäckat vis. Här finns också ett tydligt ”call to action” som man kan följa, då vi på hemmaplan faktiskt kan göra skillnad för insekterna. Missa inte Insekternas planet: Om småkrypen vi inte klarar oss utan och ta barnboken Insekternas hemligheter: Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar med dig ut på upptäcktsfärd med de unga i ditt liv! Sedan kan du ta lärdomarna från Den vilda trädgården: Det rika livet i en lagom tuktad täppa till intäkt för en riktigt lat trädgårdssommar (fast missa inte de fina recepten i boken, bl a det här).

 

Vi har kanske lättare att värna pandor, tigrar eller de primater Frans de Waal ägnat sitt forskarliv åt, än stickande och surrande insekter. Det är också väsentligt lättare att identifiera oss med däggdjurens kognition och emotioner, som de Waal så fascinerande kartlägger i Mamas sista kram: Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva. Insikten är uppenbar: Allt det du känner, känner också djuren. (Vad man gör med den insikten är sedan olika för olika människor, men eftertanken borde åtminstone leda till bättre och mer respektfull djurhållning generellt.)

Precis som det inte finns ett enda organ som är unikt för människan, har vi inte en enda unik känsla.

Även om huvudfokus i Mamas sista kram ligger på våra närmaste släktingar, så skriver han faktiskt en del om både fiskar och fåglar också.

Jennifer Ackerman, vars bok Bevingad intelligens nu finns ute i pocket, har fåglarnas kognition som huvudämne. Och det är fullkomligt hisnande läsning som kommer förändra din syn på flygfän för alltid. Kanske på samma sätt som Träd, kärlek och växter av Anne Hope Jahren gör det med floran.

 

En av de första och största miljökämparna, för första gången på svenska!

Slutligen måste vi ju också nämna Dr Seuss, som i alla sina klassiska böcker hade ett tydligt tema. Loraxen handlar om en verklig miljöhjälte, som visar att om vi inte tar oss tid att lyssna på de små, på de som talar för träden och, inte minst, på äldre generationers misstag, kommer det snart att vara försent. Runtom i världen har denna lilla figur blivit en symbol för miljöaktivism.

 

Hösten 2020

Här är de böcker Volante ger ut hösten 2020 – med reservation för ändringar.

Här berättar förlagschef Tobias Nielsén om vår- och sommarutgivningen 2020, med coronavåren i backspegeln.

Pocketnyheter

Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson

Stillhetens styrka – Vetenskapen om meditation av Daniel Goleman & Richard J Davidson

Sverigevänner – Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn av Arash Sanari

Under en brinnande himmel av Mark Sullivan

Bullet journal-metoden av Ryder Carroll

Sommarens, höstens och vinterns nyheter 

Vete, vapen och virus av Jared Diamond

Klimatsynda! – Så räddar vi planeten med lust, lättja, girighet, vrede, avund, högmod & frosseri av Mattias Goldmann

Delad – Min berättelse om tillit, teknik och att hyra ut sin toalett av Maria Eriksson

Spelet utan slut av Simon Sinek

Hindret är vägen – Den klassiska konsten att vända motgångar till fördelar av Ryan Holiday

Bredd – Därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein

Good to great: Svänghjulseffekten – Hur framgångsrika företag får upp momentum… och varför så många misslyckas av Jim Collins

Öppen/Sluten – Hur människan skapar och förstör framsteg av Johan Norberg

Horisonten finns alltid kvar av Jonna Bornemark

Välj hälsa receptboken – God mat för en glad tarm och en grön vardag av Stig och Marianne Bengmark

Ditt framtida jag av Sara Öhrvall

Vårt enda liv – Sekulär tro och andlig frihet av Martin Hägglund

Här bryr sig sommaren inte om oss – Breven från Hertha 1939-44 av Ingrid Lomfors

Mikrovanor – De minimala förändringarna som ger maximala resultat av B J Fogg

Vad är liv? – Biologins hemligheter i fem kapitel av Paul Nurse

Näringskompassen – De vetenskapliga slutsatserna om kosten som håller oss friska av Bas Kast

VÅLD av Musse Hasselvall och Robert Svensson

Volante Knopp hösten 2020

Insekternas hemligheter – Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar av Anne Sverdrup-Thygeson

Horton hör en vemling av Dr Seuss

Bara som ljudboksnyhet vår/sommar 2020:

Viruset och världen av Johan Norberg

Ljudbokssextett om hemmajobb av Niklas Laninge:

Jobba hemma – Knuffa barnen

Jobba hemma – Knuffa teamet

Jobba hemma – Knuffa psyket

Jobba hemma – Knuffa kreativiteten

Jobba hemma – Knuffa disciplinen

Jobba hemma – Knuffa omstarten

 

Allt du behöver veta om träning #starktkul

Det är grundfilosofin om träning som biter sig kvar och aldrig släpper taget. Som så mycket med vad Micael Dahlen skrivit och säger.

Ljudboksserien Starkt kul av Micael Dahlen är nu fullbordad och släpps på ljudboksplattformarna i maj. Om första delen, som vi släppte i början av 2019, var en introduktion, följer del 2 och del 3 med fler tips och råd.

Tre delar, drygt en timme vardera

Alla delar, om drygt en timme vardera, är inlästa av författaren själv. Ljudböckerna bygger på den tryckta boken Starkt kul, men är anpassade för ljudboksformatet. Här hela serien på Storytel, och nedan per avsnitt:

”Allt det jag lärt om livet kan appliceras på träning. Livet och träningen hänger ju ihop. Allt jag forskat fram – om lycka, mening, att må bra – går att tillämpa på träning. Hur vi beter oss och varför vi gör vissa saker eller inte, hur vanor blir till och ändras. Att ha kul. Vara stark, så stark du vill på det sätt du vill.”

Starkt kul hänger på flera sätt ihop med böckerna Kaosologi (2016) och En liten bok om lycka (2020).

Upptäck minuterna!

Mer från böckerna:

  • Det första, bästa och viktigaste att ta med dig är att tillåta dig själv att ha kul, rentav inte nöja dig med mindre!
  • Den bästa träningen, den träning jag älskar och som du förhoppningsvis också kommer att älska, är inte perfekt och kommer inte att göra dig perfekt. Men den kan göra dig skitbra.
  • Perfekt kan ingen bli, bäst kan bara en bli, men alla kan bli skitbra. Och det går fort att bli skitbra.
  • Upptäck minuterna och se all den där lediga tiden som annars bara swishar förbi. Gå upp klockan 06:50 – eller varför inte 06:47 – istället klockan 7 och få ett gäng extra minuter att göra vad du vill med.
  • Hitta på nya och roliga sätt att mäta vad du gör, både i träningen och i resten av livet, så känner du hur du utvecklas och kan njuta den underbara belöningen av att göra framsteg. Ge dig själv en massa nya anledningar att fira, ett favorittips för att bli lite lyckligare och mer motiverad i vad du än gör.

Ge dig fler chanser!

  • Ge dig själv flera chanser redan från början. Tänk på att varken träningen eller resten av livet går ut på att prestera utan på att ha kul, att må bra, att verkligen leva! Kapitlet om prestationsångest i den andra delen av ljudboken, innehåller ett gäng tips och övningar som är toppen att påminna dig själv med.
  • Livet består av alla de små sakerna du gör varje dag, många av dem gör du utan att ens tänka på dem, just på grund av att de är vanor. Alla dessa vanor kan du påverka genom att tänka kortsiktigt, trigga dem, bunta ihop med andra saker och fira oftare. Det funkar på vilket beteende som helst och vad du än vill göra!
  • Ingen sjukdom eller skada behöver sätta stopp för vad du vill göra, du får bara göras på andra sätt. Vilka ibland till och med kan vara ännu roligare, vraka bland tipsen och testa så får du se.

Om någon har tvekat på Micael Dahlens förmåga inom träning är det bara att gå till hans instagramkonto för fortsatt inspiration. (Och här fler som taggat #starktkul)

Gå till hans instagram

Bilden visar nedan hur den träningsintresserade bokförläggaren, dvs. jag… — i samband med fotograferingen (tack Gymmet!) — försöker tävla och hänga ikapp.

Men hopplöst.

Notera den raka kontrollerade hållningen där till höger, jämfört med sprattlet till vänster.