Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

Ny på Volante/ MATTIAS PETTERSSON: Jag tror på omvägens princip

En ny medarbetare här på Volante har tagit plats vid hörnskrivbordet i vårt stora rum mot gatan — vi kallar det redaktionsrummet. Mattias Pettersson har i augusti börjat som ny förläggande redaktör på Volante. Han kommer senast från många år på Bonnierförlagen och en tjänst på Semic som redaktör.

Vilken är din favoritvolantebok?

Max Tegmarks Liv 3.0 är ett stycke svindlande, omvälvande och oupphörligt fascinerande läsning om vad som är att vänta i framtiden – och vad som redan händer omkring oss. En helt annan sorts intelligens som har några miljoner års försprång på både människor och maskiner är förstås fåglarna, som man lär sig helt makalösa saker om i Jennifer Ackermans Bevingad intelligens.

Du har jobbat på förlag den största delen av ditt yrkesliv. Varför blev det så?

Att dagligen få vara med och välja ut, forma och förädla böcker, det är väl nästan förklaring nog? Men det började väl med att jag var familjens bokmal, som sedan med stor förtjusning började jobba i bokhandel – tills jag fick upp ögonen för att man kunde jobba med böcker redan innan de kom färdigtryckta till bokhandeln (och dessutom sitta ner och dricka kaffe vid ett skrivbord på arbetstid). Att jag är vetgirig och allmänbildningstörstande är väl också en del av förklaringen – bättre sysselsättning för att mätta såna behov får man leta efter. Mig får ni bära ut från redaktionen när min yttersta deadline är kommen.

Hur kommer det märkas att du börjar på Volante? Någon ny typ av böcker eller favoritgrepp i bokredaktörandet eller produktionen som kommer sticka ut?

För mina kollegor kanske mest genom en ökad grad av visslande och nynnande på redaktionen – något jag glatt gör utan att riktigt tänka på det. Utåt och för utgivningens del tänker jag att det kanske kommer dyka upp lite extra om människans strapatser och äventyr ute i rymden och biografier om hängivna vetenskapsmän och forskare – förr och nu.

Och så har jag ju arbetat många år med illustrerad facklitteratur, så det kanske rent av dyker upp någon extra titel av det slaget.

Vilka böcker sätter du annars igång med?

Jag är just mitt uppe i Brad Stones på alla sätt häpnadsväckande och inte så lite underhållande Världens största butik – biografin om Jeff Bezos och Amazon (kommer ut 14 oktober). Makalöst intressant om hur Jeff Bezos med en dåres envishet och inte så få koleriska utbrott (inom Amazon kända som s.k. knäppar) skapade världens största butik (och på köpet samlade ihop världens största personliga förmögenhet) – och nu bland annat siktar på att ta människor ut i rymden, på tal om fascinationen för folk i omlopp.

Dessutom är jag i gång med barnläkaren Jonas F Ludvigssons kunniga och erfarna Barnläkarens guide – farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring (i bokhandeln 11 november), som verkligen kommer att bli en given bok för ALLA föräldrar att ha hemma. Doktor Jonas ger oss olika patientfall baserat på sin långa praktiska erfarenhet inom vården, så man får verkligen en fördjupad insikt bortom den lite trista, opersonliga och inte alltid helt entydiga informationen på nätet.

Du har en särskild vana att promenera mycket varje dag. Varför?

Enkla svaret: Det är ett lätt sätt att röra lite mer på mig. Men det handlar lika mycket om att ta mig en stund för att sortera tankarna efter en arbetsdag och klura på nya idéer. Promenadens och tankeverksamhetens förhållande är ju något som redan de gamla grekerna lyfte fram. Jag överväger nästan att börja prata högt på promenaderna också, i någon sorts Platon-dialog med mig själv, men tänker att det kanske är lite för tidigt i livet att bli känd som den där göken på Götgatan.

Dessutom tror jag alltmer på att praktisera omvägens princip i vardagen – att ta den längre eller mindre givna vägen hem för att upptäcka nya saker och i all enkelhet ge sinnena och tankarna vidgade vyer och upplevelser.

#nyttjobb: Administrativ koordinator med erfarenhet av ekonomi

Vi arbetar med Academic Work för en tjänst hos oss. Sök! Ett roligt och viktigt jobb.

Du hittar länk till annons och hur du söker här, men deras beskrivning av tjänsten finns nedan också. (Jag skriver deras… texten är förstås framtagen med hjälp av oss, men varje bransch har sina klyschor 😉 )

Vill du vara med och bidra till en klokare och roligare värld? Med denna vision som ledord arbetar ett av Sveriges mest spännande kunskapsföretag som både rymmer bokförlag och talaragentur.

Du jobbar i denna roll nära vd och ansvarar för löpande administration och övergripande kontorskoordinering där den ena dagen sällan kommer vara den andra riktigt lik. Rollen innefattar allt från att sköta fakturering och löpande redovisning, inköp samt assistera kollegor i olika projekt till att ha ett övergripande kontorsansvar.

Du med ett skarpt sinne för koordinering, administration och service samt ett genuint samhällsintresse erbjuds här en chans att utvecklas genom en varierad och fartfylld vardag!

Ansök direkt då urvalet sker löpande!

Om tjänsten

Mitt i den svenska historiens hjärta, i Gamla stan, hittar vi Volante som rymmer både ett svenskt bokförlag och talaragentur, inklusive dotterbolaget Speakersnet. Volante, som grundades för drygt tio år sedan, äger även fina Gamla stans bokhandel. Med flera framstående välkända boktitlar, högt ansedda författare och talare samt samarbeten med forskare och områdesexperter arbetar du här tillsammans med ungefär 12 kollegor för att bidra till en klokare och roligare värld.

Du erbjuds

 • En arbetsplats med varierade arbetsuppgifter och intressanta kontaktytor
 • En vardag där din insats och prestation syns och gör skillnad för Volantes författare, talare och samarbetspartners men framförallt för dina kollegor
 • Eget ansvar, delaktighet och möjlighet att påverka

Arbetsuppgifter

 • Löpande bokföring innefattande faktura-och kvittohantering och periodiska samanställningar
 • Självständigt hantera leverantörsreskontra och kundreskontra med tillhörande in- och utbetalningar.
 • Bokföra royalty och ta fram underlag till, liksom ha förståelse för, lagervärdering.
 • Praktisk fakturering utifrån underlag, både svenska och utländska. Avstämningar och eventuella påminnelser.
 • Sammanställning av säljstatistik, avtals- och registerhantering och kontakt med kunder, leverantörer och extern redovisningskonsult.
 • Övergripande lokal- och kontorsansvar där du är kontaktpunkt för leverantörer och är behjälplig gentemot kollegor gällande kontorsdriftsrelaterade system, inköp, lokalförbättringar, ta emot besökare etc.
 • Assistera förlagschef och övriga kollegor inför stora events såsom bokmässor när det gäller praktiska ärenden som planering, beställningar etc.
 • Vara viktigt stöd i planeringen, både övergripande och i vissa projekt. Delta vid möten inklusive uppföljningar.

Då du har vuxit in i rollen finns möjlighet för egna utvecklingsprojekt och att bidra till den strategiska utvecklingen.

Vi söker dig som

 • Har minst 1 års erfarenhet av löpande bokföring. Antingen genom att du haft en liknande roll, alternativt om du studerat relevant utbildning och arbetat parallellt med studierna.
 • Har minst 1 års relevant erfarenhet av liknande uppgifter vad det gäller kontorsdrift
 • Har goda kunskaper i Officepaketet och mycket goda i Excel
 • Har grundläggande förståelse för IT-relaterade system (t.ex. Dropbox) samt kan ansvara för kontorsdriftssystem som telefonväxel, larm och internet/nätverk
 • Har mycket goda kunskaper i svenska och engelska då man i denna roll kommunicerar med kunder och kollegor på dessa språk

Vi tror att du kommer trivas bäst om du har ett intresse för samhällsutvecklingen och populärvetenskap, liksom om du gillar böcker och har erfarenhet från eller är nyfiken på branscherna förlag, event och media i stort.

Det anses som meriterande om du:

 • Arbetat i något bokföringssystem (Volante använder Fortnox)
 • Klarar av momsavstämningar
 • Har djupare förståelse i IT-relaterade system (t.ex. databasverktyg och WordPress)
 • Kan flera språk utöver svenska och engelska

Som person är du:

 • Strukturerad
 • Serviceinriktad
 • Ansvarstagande
 • Självgående

Övrig information

 • Start: Omgående med hänsyn till uppsägningstid men med fördel så fort som möjligt.
 • Omfattning: Heltid
 • Placering: Gamla stan, Stockholm
 • Rekryteringsprocessen hanteras av Academic Work och Volantes önskemål är att alla frågor rörande tjänsten hanteras av Academic Work.

Vi går igenom urvalet löpande och annonsen kan stängas ner innan tjänsten är tillsatt om vi gått över till urvals- och intervjufasen.

Under en brinnande himmel, bakom kulisserna…

Bakgrundshistorien till Mark Sullivans bok Under en brinnande himmel är i sig som en roman.
I slutet av augusti 2019 besöker författaren Sverige då han är på väg till Milano för att besöka sin gamle vän Pino Lella, huvudpersonen i boken. Idag är Pino över 90 år.

FÖRORD

I början av februari 2006 var jag fyrtiosju år gammal och befann mig i mitt livs djupaste svacka.

Min yngre bror, som också varit min bästa vän, hade supit ihjäl sig sommaren innan. Jag hade skrivit en roman som ingen gillade, var indragen i en affärstvist och stod på randen till personlig konkurs.

När jag körde ensam på en landsväg genom Montana i skymningen kom jag att tänka på mina försäkringsvillkor och insåg att jag var värd mycket mer för min familj som död än som levande. Jag övervägde att köra in en bropelare vid sidan av vägen. Det snöade och var skumt ute. Ingen skulle ha misstänkt att det rörde sig om självmord.

Men så såg jag för mitt inre öga min fru och mina söner i den virvlande snön och hejdade mig. När jag svängde av landsvägen och parkerade bilen skakade jag våldsamt. Jag sänkte huvudet, på gränsen till ett nervsammanbrott, och bad till Gud och universum om hjälp. Jag bad om en berättelse som var större än jag, ett projekt jag kunde bli helt uppslukad av.

Och tro det eller ej, men senare den kvällen, på en middagsbjudning i Bozeman i Montana – av alla ställen – råkade jag höra fragment av en makalös, okänd berättelse från andra världskriget där hjälten var en sjuttonårig italiensk pojke.

Min första reaktion var att historien om Pino Lellas liv under krigets sista tjugotre månader omöjligen kunde vara sann. I sådana fall hade vi hört den förut. Men så fick jag reda på att Pino fortfarande var i livet, sex årtionden senare, och numera var tillbaka i Italien efter nästan trettio år i Beverly Hills och Mammoth Lake i Kalifornien.

Jag ringde honom. Till en början hade mr Lella ingen vidare lust att prata med mig. Han sa att han inte var någon hjälte, snarare en fegis, vilket gjorde mig ännu mer fascinerad. Efter åtskilliga fler telefonsamtal gick han till slut med på att träffa mig om jag åkte till Italien.

Jag flög dit och tillbringade tre veckor med Pino i en gammal villa i staden Lesa vid Maggioresjön, norr om Milano. Han var då sjuttionio år gammal, men stor, stark, stilig, charmig och rolig, och ofta undflyende i sina svar. Jag lyssnade flera timmar i sträck medan han frammanade det förflutna.

Vissa av Pinos minnen var så levande att de uppenbarade sig i luften framför mig. Andra var mer dunkelt upplysta och jag fick ställa många följdfrågor för att lirka fram dem i ljuset. Det var uppenbart att han undvek vissa händelser och personer, medan det fanns andra han verkade bäva inför att prata om över huvud taget.

När jag försiktigt pressade den gamle mannen om de plågsamma ögonblicken beskrev han tragedier som fick oss båda att falla i gråt.

Under den där första resan pratade jag även med förintelsehistoriker i Milano och intervjuade katolska präster och partisaner i motståndsrörelsen. Jag besökte alla viktiga platser med Pino. Jag åkte skidor och klättrade i Alperna för att förstå flyktvägarna bättre. Jag höll om den gamle mannen när han säckade ihop i förtvivlan på Piazzale Loreto, och jag såg hur sorgen riste genom hans kropp på gatorna runt Castello Sforzesco. Han visade mig platsen där han såg Benito Mussolini sista gången. I Milanos stora katedral, il Duomo, såg jag hans darrande hand när han tände ett ljus för dödsoffren och martyrerna.

Samtidigt fortsatte jag att lyssna på denne man som såg tillbaka på två år av sitt häpnadsväckande liv, på hur han blev vuxen som sjuttonåring, hur han blev gammal som artonåring, på medgångarna och motgångarna, prövningarna och triumferna, kärleken och sorgen. Mina personliga problem, och mina livserfarenheter i stort, kändes små och obetydliga i jämförelse med det han hade utstått vid en ofattbart låg ålder. Och hans insikter om livets tragedier gav mig nya perspektiv. Jag kände hur jag började läka inombords, och jag och Pino blev nära vänner.

När jag kom hem igen mådde jag bättre än jag gjort på flera år. Den vistelsen ledde till ytterligare fyra resor under de kommande tio åren, och jag fick möjlighet att göra efterforskningar om Pinos berättelse i glappen mellan andra bokprojekt. Jag kontaktade personal på Yad Vashem, Israels främsta centrum för hågkomst och undervisning om förintelsen, och historiker i Italien, Tyskland och USA. Jag tillbringade flera veckor i krigsarkiven i de här länderna och i Storbritannien.

Jag intervjuade ögonvittnena som fortfarande levde – åtminstone dem jag kunde hitta – för att bekräfta olika händelser, liksom ättlingar och vänner till dem som varit döda sedan länge, bland andra Ingrid Bruck, dottern till den mystiske nazistgeneralen som komplicerar den här berättelsens kärna.

Jag har i så stor utsträckning som möjligt hållit mig till faktauppgifterna från arkiven, intervjuerna och vittnesmålen. Men jag lärde mig snabbt att den utbredda praktiken att bränna nazisthandlingar i slutskedet av andra världskriget gjorde att dokumentationen kring Pinos förflutna i bästa fall var knapphändig.

Jag hämmades också av en sorts kollektiv minnesförlust i Italien efter kriget. Oräkneliga böcker har skrivits om D-dagen, de allierades kampanjer i Västeuropa och de tappra själar som riskerade livet för att rädda judar i andra europeiska länder. Men den nazistiska ockupationen av Italien och den katolska underjordiska järnvägen, som bildades för att rädda italienska judar, har fått ytterst lite uppmärksamhet. Omkring 60 000 allierade soldater dog under striderna för att befria Italien. Runt 140 000 italienare dog under nazisternas ockupation. Ändå finns det så lite skrivet om slaget om Italien att historiker har kallat det för den ”glömda fronten”.

En stor del av minnesförlusten orsakades av italienare som överlevde. Som en gammal partisan berättade för mig: ”Vi var fortfarande unga och ville bara glömma alltihop. Vi ville lägga de hemska sakerna vi hade upplevt bakom oss. Ingen pratar om andra världskriget i Italien, så ingen minns något.”

I och med dokumentförstörelsen och den kollektiva minnesförlusten, och eftersom så många människor redan var döda när jag väl fick upp ögonen för berättelsen, har jag i vissa partier tvingats konstruera scener och dialoger enbart med hjälp av Pinos minnesbilder flera årtionden senare, de knapphändiga fysiska bevis som finns kvar och min egen inlevelseförmåga, som i sin tur tagit avstamp i mina efterforskningar och initierade misstankar. I vissa fall har jag även för den narrativa helhetens skull slagit ihop och förtätat händelser och personer, samt dramatiserat skeden som jag fick berättade för mig i betydligt mer fragmentariska former. Till följd av detta är alltså berättelsen du nu ska läsa inget berättande sakprosaverk, utan en biografisk och historisk roman som håller sig nära det Pino Lella var med om mellan juni 1943 och maj 1945.

 

Höstutgivningen 2019

Välkommen till Volantes höst 2019!

Augustprisvinnaren Magnus Västerbros storslagna bok Vålnadernas historia – spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen tar sig an den västerländska spöktron och en av de största frågorna genom tiderna: har människan en odödlig själ?

Geoffrey Wests mastodontverk Skala visar oss att allt, från däggdjurens cirkulationssystem till städers uppbyggnad och företags tillväxt, är skalbart. Man kan alltså, om man lär sig se mönstren, förutse hur tillväxt kommer att ske. En ”big idea”-bok i dess rätta bemärkelse.

I boken Orkidéer och maskrosbarn förklarar W. Thomas Boyce att det som det känsliga orkidébarnet behöver, till skillnad från härdiga maskrosbarn, är mer omvårdnad för att kunna må bra och lyckas. Barn har olika behov, men alla barn kan och förtjänar blomstra.

På temat barns uppväxt har Jonas Ludvigsson skrivit en barnläkarhandbok som sträcker sig från barnets födsel upp till och med tonåren. Ludvigsson är barnläkare och forskare och tar i sin bok Barnläkarens guide: farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring läsaren in bakom kulisserna på sitt arbete medan han tålmodigt och kompetent berättar om de vanligaste krämpor och sjukdomar som kan drabba barn i alla åldrar.

Ett av Volantes bidrag till listan över böcker man ska ha läst för att hänga med är i höst Brad Stones biografi över Jeff Bezos, entreprenören som grundade Amazon. Boken heter Världens största butik: Biografin om Jeff Bezos och Amazon och är en oerhört välskriven och prisbelönt biografi.

Höstens viktigaste debattbok blir Lisa Bjurwalds BB-krisen – Sveket vid livets början. I decennierna har vi läst larmrapporter om kvinnor som studsats mellan kommuner, fött barn i bilar eller korridorer och som, på grund av personalbrist, råkat ut för omfattande förlossningsskador. Nu kommer den första stora granskningen. Kommer regeringen tillsätta en haverikommission?

Sverigevänner – historien om hur pappa och jag bestämde oss för att bli svenskast på Tjörn är ett måste för den som vill skratta, ryckas med och samtidigt tänka kring vårt land idag. Författaren Arash Sanari hittade häromåret sin egen dagbok från tiden som nyanländ på 80-talet, bredvid sin pappas. Genom att kombinera pappans och sitt eget perspektiv låter Sanari en berättelse växa fram om hur familjen skapar sig ett liv i Sverige.

Moderna tider: bli vinnare i jobbkollapsen har skrivits med ett starkt anslag av humor och optimism. Nationalekonomen Jonas Grafström ger en guide till alla som vill kunna ha fingret på samtidspulsen på arbetsmarknaden.

I Ann Hellenius och Per Mosebys bok Alltid relevant – för ledare i takt med sin omvärld, ges handfasta tips och förklaringar kring hur ledare kan springa i takt med en allt mer svårnavigerad och föränderlig terräng. Författarna är prisbelönta ledare med erfarenhet av att digitalisera Sverige, både inom näringslivet och inom offentlig sektor.

I Lämna Labyrinten berättar Dr. Spencer Johnson i fabelformatet om grundläggande sanningar som kan hjälpa läsaren att förändra sitt liv. Skriven för att passa alla åldrar och bakgrunder är det här en berättelse som tar en timme att läsa, men är fylld med insikter som varar en livstid.

Konsten att leva enkelt – zenmästarens 100 övningar för ett lugnare och lyckligare liv är en enkel handbok om hur man gör livet lite lättare att leva. Den är skriven av Shunmyo Masuno, Japans främste trädgårdsdesigner och dessutom zenbuddhistisk överstepräst.

Den bästsäljande författaren och serietecknaren Randall Munroes underhållande och minst användsbara självhjälpsguide, Gör så här – Absurda vetenskapliga lösningar på verkliga problem förklarar  hur du tar selfies med teleskop, korsar en flod genom att koka den och kommer i tid till alla dina möten (genom att spränga månen). Som han så träffsäkert gjorde i Tänk om… bjuder Munroe in oss att utforska de mest absurda gränserna för vad som är fysiskt möjligt, om än inte säkert eller ens lämpligt. Full av smarta, fyndiga illustrationer är Gör så här en underbart hisnande genväg till att förstå vetenskapen och teknologin bakom de mest grundläggande delarna av våra liv.

Magnus Lindkvist vill revolutionera ljudboksformatet: ”Jag försöker reclaima 1300-talet”

Magnus Lindkvist är en svensk världsstjärna. Han de bara de senaste åren föreläst bokstavligt talat på sex kontinenter, från Kapstaden till Karachi och Kiev.

Han har skrivit sex böcker, alla utgivna på engelska. Nu revolutionerar han ljudboksformatet med Så börjar framtiden. Utan manus, enbart med en tydlig egen idé och några punkter med anekdoter som illustrerar den, har han gått in i en studio. 

Till berättelserna lägger han också egna ljudeffekter. Magnus Lindkvist nynnar exempelvis gitarriffet i Enjoy the silence då han berättar om hur kreativitet skapas, utifrån en anekdot om en Depeche Mode-inspelning.

Han kallar formatat för pok.
Inte en bok, inte en podcast, utan någonting däremellan.

Varför ”pok”?

Det var ju så allting berättades innan boktryckarkonsten blev universell och alla kunde sitta hemma och trycka upp en liten bok eller tidning, innan det så berättade man alltid saker för varandra. Så jag försöker att reclaima 1300-talet.

Jag tror folk har ett medium, en väldigt duktig författare är oftast en duktig författare för att han eller hon saknar andra uttrycksformer. Jag är en ganska bra talare och därför per definition en ganska dålig författare. Och efter att ha testat sex gånger så kände jag att nu är det dags att hitta ett nytt uttryckssätt.

Därför gjorde jag den här boken. På det här sättet.

Den utgår ifrån anekdoter jag samlat på mig under tjugo år. Så det är som en slags sagostund om innovation och uppfinningar och framtidsskapande.

Du pratar om att framtiden är ett verb, ”att framtida”. Varför ska vi lära oss om det?

Jag tycker att vi ser på framtiden helt fel idag. Framtiden presenteras ofta som någonting lite lätt hotfullt som gömmer sig bakom nästa hörn, ”här kommer den!”. Då handlar det om brinnande skogar och mat som är slut och robotar som ska ta våra jobb, politiskt kaos och troligtvis krig.

Jag tycker att vi ser på framtiden helt fel idag

Min bok handlar ju om motsatsen, att vi skapar framtiden underifrån, på individnivå. Den skapas i vrår och hörn och genom personliga missöden och genom experiment. Genom att prova och se, ibland genom slump och ibland genom planering men det är egen-skapat och personligt. Det är därför inte en plats eller en sak, framtiden, utan en aktivitet, att framtida.

Du måste få många frågor om framtiden ändå. Vad brukar du säga då folk undrar om vad som kommer hända?

Frågan ”vad ska jag lära mig för framtiden?” får jag väldigt ofta, då brukar jag alltid använda ett svar som Paul Saffo på Institute for the Future sa ”det spelar ingen roll, det kommer ändå vara utdaterat inom tio år efter att du tagit examen”, och man kanske till och med borde korta ner det till fem år.

Men jag tror att renässansbildningen, alltså förmågan att förstå hur olika fält hänger ihop, att bygga tunnlar mellan stuprören, kommer vara en väldigt viktig dimension. Det är jag inte ensam om att tänka. Att det är just mellan de här tunnlarna som affärsmöjligheter uppstår, entreprenör betyder ju mellan.

Renässansbildningen kommer vara en väldigt viktig dimension

Vi ser att det är där forskningen sker, bioteknik, kärnfysik, man slår ihop olika områden och ämnen för att förstå världen bättre, och inte minst i konst. I princip varje låt på Spotify idag som är något att ha kommer med videoprojektioner och förklaring om sångtexten. Det är inte bara en låt längre, det är en video och text och en låt i ett. Ett datorspel är ju både en film och en värld och en arena och en bok. Det är ju vad man kallar för ett gesamtkunstwerk, och gesamtkunstwerk tror jag är en väldigt användbar modell för att förstå framtidens konst, affärer, skapande. Så där någonstans tror jag vårt inlärningsbehov ligger.

Den första stora granskningen av svensk förlossningsvård

Sommarkaos på BB över hela landet – varje år. Gravida som
tvingas föda längs landsvägen. Spädbarn och mödrar som skadas vid kaotiska förlossningar. Hur kunde det gå så fel?
Nu kommer journalisten Lisa Bjurwald med den första stora granskningen i boken BB-krisen. Sveket vid livets början.

De senaste åren har tiotusentals vanliga svenskar gått ut på gatorna för att protestera mot den stress och osäkerhet som i dag präglar svensk förlossningsvård. De nationella protesterna blev startskottet för en landsomfattande gräsrotsrörelse – och för den här efterlängtade boken.

Utöver en unik granskning av utvalda, ofta chockerande fall intervjuas ett stort antal nyckelpersoner i boken. Däribland:

• Unga kvinnor som skadats svårt av vårdmisstag vid sina förlossningar, vissa så allvarligt att de tvingas bära stomipåse på magen.

• Familjer vars barn blivit permanent hjärnskadade av vårdmisstag vid förlossningen.

• Visselblåsande barnmorskor från norr till söder som vittnar om livsfarlig stress och bristande patientsäkerhet på stora svenska sjukhus.

• Aktivister för en säker förlossningsvård.

• Experter, psykologer, medicinreportrar, med flera.

Boken är en djupgående journalistisk granskning som utmynnar i krav på en reformerad förlossningsvård där kvinnors rättigheter inte sätts på undantag.

 

Lisa Bjurwald är prisbelönt journalist, föreläsare och debattör samt författare till fem böcker, däribland de uppmärksammade Europas skam och Skrivbordskrigarna.

 

Utkommer oktober 2019

För mer information kontakta matilda@volante.se eller ring 08-702 15 19.

Pressbilder finns här.


Magnus Västerbro: ”Att tänka på spöken och andar har varit ett sätt att öppna upp för de stora, existentiella frågorna.”

 

I höst kommer Magnus Västerbros uppföljare till Augustprisbelönade Svälten

Boken Vålnadernas historia : Spöken, skeptiker och drömmen om den eviga själen tar upp den västerländska spöktron under ett par dryga årtusenden, men handlar också om vårt förhållande till den allra största existentiella frågan: hur vi ska förhålla oss till att vi och de vi älskar en dag ska dö?

Varför en bok om spöken och spöktro?
– För att jag alltid har dragits till berättelser om det övernaturliga, det fasansfulla och skrämmande. Men också för att det ur ett kulturhistoriskt perspektiv är ett djupt fascinerande ämne. I alla tider har det funnits människor som trott att de döda kan återvända – men det har också alltid funnits de som inte har trott på sådant. Den berömde författaren Samuel Johnson sa redan på 1770-talet att frågan om spöken finns eller inte är en av de viktigaste man överhuvudtaget kan ställa sig om man är intresserad av teologi och/eller psykologi. För om spöken finns så bevisar de att det finns en ”andlig” dimension i världen och att de ateister som märktes allt mer redan på Johnsons tid hade fel. Men finns de inte så är det faktum att så många ändå tycker sig se dem oerhört intressant ur en psykologisk synvinkel – hur skapar egentligen människor sin bild av verkligheten?

I alla tider har det funnits människor som trott att de döda kan återvända – men det har också alltid funnits de som inte har trott på sådant.

 

Inte den mest logiska uppföljaren till Svälten? Eller?
– Kanske inte, men för mig finns det ett samband – och det är helt enkelt att jag skriver om sådant som fascinerar och skrämmer mig. Dessutom handlar även den här boken, liksom mina tidigare om pest och hungersnöd, om människors utsatthet och existentiella osäkerhet. Frågan om spöken finns eller inte handlar ju ytterst om vad som händer med människan efter döden. På så vis beskriver den här boken en aspekt av dödens historia, så att säga sedd från den andra sidan. Det handlar om människors sorg och rädsla inför döden, och om deras längtan efter ett liv efter detta. Helt enkelt drömmen om att ha en odödlig själ, som är så viktig för många – men inte för alla.

Svälten och Pestens år handlade om specifika händelser under specifika tider. Vålnadernas historia sträcker sig över tusentals år. Hur var det att skriva en sådan stor bok?
– Precis. Jag följer vissa fenomen från antiken fram till idag. Det är alltså en mycket bredare bok än de jag skrivit förut, den rymmer historia, filosofi, teologi och idéhistoria i ett. Det har varit en utmaning att få den att fungera som en helhet – men samtidigt oerhört givande och stimulerande att ge sig på en så övergripande historieskrivning. Liksom i mina tidigare försöker jag ändå så ofta det går förankra berättelsen i enskilda människoöden, vilket jag hoppas gör boken lättläst och läsvärd.

Jag använder frågan om spöken kan finnas eller inte för att skriva om hur människor i olika tider har sett på vad som kan vara verkligt och inte.

Boken handlar till största delen om den västerländska spöktron, men den finns väl över hela världen?
– Inom i princip alla kända kulturer har människor trott på några slags andar eller spöken, men jag försöker mig inte på att skildra hur de olika traditionerna har sett ut på olika håll på jorden, det skulle ha gjort boken alldeles för splittrad. Fokuset ligger istället på västvärldens spöktro, och i synnerhet på en skandinavisk eller i varje fall nordvästeuropeisk tradition. Det vill säga kombinationen av det antika arvet, en hednisk kultur samt det kristna inflytandet, allt det som ligger bakom många av de föreställningar om de dödas återkomst som vi ser än idag.

Vad är det som vålnadernas historia berättar om mänskligheten som inte berättats förr?
– Mycket, hoppas jag! Boken tar läsaren med på en lång och vindlande resa genom historien, från antiken fram till idag, och är full av makabra historier. Men det är också en resa genom filosofihistorien ur ett lite annorlunda perspektiv. Framförallt lyfter jag fram ny historisk forskning som visar hur viktigt det skeptiska tänkandet varit i alla tider. Även under den så kallade medeltiden, då människor brukar beskrivas som att de så självklart trodde på alla slags övernaturliga fenomen, fanns det många som inte trodde på sådant. Jag använder helt enkelt frågan om spöken kan finnas eller inte för att skriva om hur människor i olika tider har sett på vad som kan vara verkligt och inte.

En katolsk präst på 1400-talet satte fast ljus på krabbors ryggar, och lät dem krypa omkring på avstånd på kyrkogården för att få människor att tro det var de dödas själar som rörde sig bland gravstenarna.

Vad förvånade dig mest under arbetet?
– Det är nog hur viktig frågan om spöken och andar har varit – att de har setts som ett filosofiskt betydelsefullt ämne. I vissa tider har tron på dem sett som vidskepelse, men i andra epoker har de bejakats som ett bevis på att till exempel den kristna läran är sann. Sedan har jag också fascinerats av alla berättelser om fejkade spöken. I alla tider har det funnits personer som hittat på vålnader för att lura sina medmänniskor – som den katolska präst som på 1400-talet satte fast ljus på krabbors ryggar, och lät dem krypa omkring på avstånd på kyrkogården för att få människor att tro det var de dödas själar som rörde sig bland gravstenarna. Sådant är ju sjukt fascinerande!

I alla tider har människor kämpat med att acceptera livets korthet, för egen skull och när de sörjer personer som de älskat.

Har du själv börjat tro på vålnader?
Nej, det kan jag inte säga. Jag fortsätter att vara en övertygad ateist. Men jag har fått större förståelse för de som tror, när jag sett hur tidlös övertygelsen om att de döda kan återvända faktiskt är. Ytterst handlar det om drömmen om att döden inte innebär slutet, att det kommer något sedan. I alla tider har människor kämpat med att acceptera livets korthet, för egen skull och när de sörjer personer som de älskat. Det finns en myt om att man förr i tiden inte såg på döden som en så allvarlig sak, eftersom man ändå var så övertygad om att livet fortsätter. Men så enkelt har det aldrig varit. Att tänka på spöken och andar har helt enkelt visat sig vara ett sätt att öppna upp för de stora, existentiella frågorna.

Jag har valts in i Förläggareföreningens styrelse

Jag har blivit invald i Förläggareföreningens styrelse. Det är en förening som har funnits sedan 1843. Bilden ovan visar Zacharias Haeggstöm som var föreningens ordförande under de första åren.

För mig har Förläggareföreningen stått för etablissemanget. Volante, däremot, ville jag sedan starten skulle stå för det nya. Som en outsider.

Min bild av föreningen och som ristat sig kvar utgår ifrån Per Gedins memoarer. I den berättas om hur några få äldre män — styrelsen i Förläggareföreningen — stenhårt bevarade en monopolstruktur i den svenska bokbranschen.

De bestämde enväldigt vem som skulle få driva en bokhandel och inte. Ner på personnivå. Annars fick man inga böcker. Per Gedin skildrar hur man utan direkt kunskap eller underlag kunde fatta beslut över människors liv och företag.

Det dröjde till 1970-talet innan denna monopolstruktur bröts upp. Min pappa var med och startade den första bokhandeln efter denna reform, Björns bokhandel i Vetlanda. Den finns fortfarande kvar.

Tiderna förändras. Det är oftast bra. Förläggareföreningen är idag något annat och sitt arv i tryckfrihetsförordningen och upphovsrätten är något som ständigt behöver vårdas och utvecklas.

Jag skulle inte säga att Volante numera är en del av etablissemanget nu, men det är inte fel att säga att vi sedan flera år är ett förlag som är etablerat. I början av året passerade vi en miljon sålda böcker. Det ska inte hindra att vi ska fortsätta våga och testa nytt.

Själv hoppas jag i styrelsen kunna bidra med min tidigare erfarenhet om kulturpolitik och kulturekonomi. Jag har bland annat varit ledamot i två kulturmyndigheter och med i juryn för Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar. I tidigare roller har jag ansvarat för några mätningar av olika ”kreativa branscher”, innan förlagsbranschen fick sin metod på plats.

Bara kort: Förlagens roll i kulturpolitiken är kraftigt försummad. Låt mig återkomma till det.

David Sumpter: ”Att skriva boken blev ett sätt att lugna ner mig själv”

 

David Sumpters Uträknad : Sanningen om algoritmerna som styr världen är en av årets mest klargörande böcker – och folkbildning när den är som bäst och behövs som mest.

I boken gör Uppsalaprofessorn (som numera jobbar halvtid som matematikexpert för Hammarby fotboll) på ett oerhört underhållande och upplysande sätt upp med myterna om algoritmer och AI.

 

Varför skrev du Uträknad?
– Jag har jobbat med matematiska modeller samt maskininlärning och AI i tjugo år och har nästan aldrig ifrågasatttt om det jag gör är bra eller dåligt för samhället. Min bok Fotbollens matematik handlade om de intressanta och viktiga tillämpningarna som matematiken används till, inte minst då i fotboll men också överlag i vetenskapen och samhället. Efter att den boken släpptes började jag läsa mer om de negativa sidorna av matematiken. Om hur exempelvis Facebook använder vår data, hur algoritmer används av polisen och om AI:s utveckling.
På ett besök hos Google upplevde jag ett företag som var helt besatt av sin image som ”coolt” och som inte reflekterade över sin roll i samhället. Jag blev både orolig över hur bortkopplade de var från verkligheten och hur jag själv, som professor i tillämpad matematik, bidrog till det sättet att se på världen.
Så jag ville lära mig mer och skriva om det.

På ett besök hos Google upplevde jag ett företag som var helt besatt av sin image som ”coolt” och som inte reflekterade över sin roll i samhället.

Vad var svårast?
– Att Facebook och Google inte svarar på epost och frågor! Men eftersom jag är akademiker kunde jag smyga in bakvägen och tog kontakt med ingenjörer och datavetenskapare som jobbar för företagen. Och jag blev otroligt nöjd när jag, innan The Guardian skrev om företaget, fick en intervju med Alex Kogan som låg bakom Cambridge Analyticas användande av Facebooks data, samt Thomas Mikolov som utvecklade Googles sökalgoritm. En algoritm som visade sig vara sexistisk.

Uträknad sträcker sig från jakten på Banksy till AI-utvecklingen. Hur bestämde du vad och vilka som skulle platsa?
–  Bra fråga. Jag tittade på allt möjligt. Från statistiknyhetssajten FiveThirtyEight till algoritmerna som används av Facebook och Amazon. Men jag började alltid med idén att jag skulle förklara algoritmer. Så varje exempel illustreras en viktig sådan. En sådan som är en del av ditt liv.

Vad förvånade dig mest under arbetet?
– Att algoritmerna utvecklats såpass lite sen jag var student. De grundläggande idéerna är detsamma som för tjugo år sedan. Vissa framsteg har förstås gjort, på grund av att datorerna blivit snabbare, men med tanke på hajpen som byggts upp de senaste åren så överraskades jag av att metoderna i grund och botten är ganska enkla.

Algoritmerna har utvecklats lite sen jag var student. De grundläggande idéerna är detsamma som för tjugo år sedan.

Ändrade du själv inställning?
– Att skriva boken blev ett sätt att lugna ner mig själv och förhoppningsvis även läsaren. Och på många sätt blev jag verkligen lugnare. Samtidigt blev jag chockad och frustrerad över hur inte minst AI presenteras i media. De mesta som publiceras stämmer inte överens med verkligheten.

Hur rädda ska vi vara för algoritmer?
– Inte så rädda faktiskt. Mycket är överdrifter. Däremot ska vi vara rädda för när algoritmer gör fel. De kan dra sexistiska och rasistiska slutsatser och grova misstag. I de flesta sammanhang är människor bättre på att bedöma läget än vad maskinerna är. Vi tänker dock ofta på AI som något neutralt. Det bör oroa oss, inte att AI ska ta över världen.

Vad hoppas du att läsaren ska ta med sig?
– Många som har läst boken har berättat för mig att de nu förstår hur algoritmer funkar. Ingen hype, inga överdrifter. Bara förståelse och på en underhållande sätt! Det är det som var mitt mål och som jag vill att de ska ta med sig.

 

Läs en stor intervju med David Sumpter i Veckans affärer:

””Struntprat att AI kan förgöra mänskligheten” menar professorn som jämför dagens algoritmer med en bakteries intelligens”

 

Och här om hur han hjälper Hammarby Fotboll:

”Så ska siffrorna hjälpa Hammarby”

 

Ledarskapet är en paradox – frukostsamtal med Alf Rehn

”Det var en riktig karlakarl. En sån som ser ut att äta spik och skita ut kätting” berättar Alf Rehn om den första VD han coachat. När Tobias Nielsén intervjuar Alf om nya Ledarskapsparadoxen: Omöjligheterna som gör dig till en sann ledare fnissar publiken, någon skrattar rakt ut och sätter frukostmackan i vrångstrupen – och i och med att Alf är rolig så lämnar vi alla bokhandeln lite klokare. 

Det är svårt att inte bli medryckt när Rehn berättar. Hans historier rör sig mellan högt och lågt medan han förklarar hur han tänkt och tänker kring ledarskap, kring att föreläsa, kring människor i stort. Det är ofta motsägande tankar, men som Rehn säger så är det ju så ledarskap är. Det är en motsägelse. Det är att vara hård, men att vara mjuk. Att vara närvarande, men inte så närvarande att det stör. Att peka, men inte med hela handen.

Det är det här som skiljer proffset från amatören

Boken blev till av ren olyckshändelse, som bra saker så ofta blir. Efter att ha läst igenom sina egna krönikor och insett att han flera gånger har sagt emot sig själv i råden han gett så började han tänka. Han kunde ju inte dementera något av det han skrivit, för han höll ju med sig själv i alla de motsägande ståndpunkterna han argumenterat för. ”Då slog det mig att det är det här som skiljer proffset från amatören. Amatören känner skam, proffset ser en möjlighet. Jag tänkte att det skulle vara kul att skriva en bok där man hela tiden argumenterar emot sig själv”.

Så blev Ledarskapsparadoxen till, där varje kapitel argumenterar för ett påstående (”en ledare är hård”) som följs av ett kapitel som argumenterar för ett motsatt påstående (”en ledare är mjuk”). Resultatet blir vad man i Finland kallar för armollinen – nådegivande. En slags frist från överförenklande pekpinnar, glättiga övergeneraliseringar och optimeringsmodeller utan verklighetsförankring. Kanske ett mänskligare grepp om ledarskapsteori. Det som gör Ledarskapsparadoxen så unik är att den ger dig förmågan att hålla två motsägande tankar i huvudet samtidigt, samt ger dig verktygen nyttja dem. Alf Rehn lär dig att dikotomin i ledarskapet inte är fienden, den är en tillgång.

Alfs bästa tips

Vad som är Alfs bästa ledarskapstips? Jo, att göra som Bill Gates. En vecka om året åker han upp till en stuga (nåja, världens näst rikaste person lär ju ha något annat än ett litet timrat hus i skogen att resa till) med en trave böcker och utan kontakt med omvärlden. Sedan läser och tänker han ostört i flera dagar. När han kommer tillbaka så är det med nya ögon på sin organisation och han har fler idéer än någonsin – han har fått syn på nyanser och perspektiv som hjälper honom navigera en motsägelsefull samtid. Kanske någonting som är värt att ta fasta på för er ledare därute. Och om ni gör det, varför inte lägga till Ledarskapsparadoxen i er läshög?