Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

Hyllning till Nobelpriset (jag har inte saknat litteraturpriset)

Den här veckan har handlat om hur vi ska rädda planeten, hur evolutionen kan accelereras, hur cancersjukas liv har räddats, hur sexuellt våld som vapen i krig kan upphöra, hur ögon och annat kan laserjusteras.

Det blir annars så att litteraturpristagaren tar över, även om han eller hon inte ens är på plats, och huruvida det var rätt val.

Visserligen har valen av pristagare debatterats, men även det har skapat bra och viktiga diskussioner. Vilket ansvar har en forskare för sina genombrott och modeller, och för vad som stoppas in i modellerna? Diskussionen om Nordhaus pris gör ju att argumenten spetsas och att klimatfrågan över huvud taget finns på Nobelbordet (oavsett man håller med).

Jag tycker verkligen det är fantastiskt med Nobelpriset och de här dagarna. Med det fokus på forskning och kunskap som det innebär — alla artiklar och teveprogram (alltid lysande av Alexander Norén, och fantastiska Micael Dahlen och Emma Frans i Nobelstudion).

Hela känslan — och att Sverige huserar detta. Vilket innebär flera bonusar som Nobel Week Dialogue och andra öppna föreläsningar. Och alla möjliga tillfällen att träffas och få träffa pristagare, se längst ner från söndagens mingel — med Emma Frans och Joanna Rose, som även i år varit Nobelstiftelsens officiella vetenskapsskribent.

Dessutom, som jag påpekat många gånger, skriver flera Nobelpristagare inom de vetenskapliga områdena bra böcker. Volante har givit ut några, till exempel Daniel Kahnemans Tänka, snabbt och långsamt.

Det är klart att litteraturpriset behövs. Jag tycker att det finns något oerhört och viktigt att både litteraturen och vetenskapen brukar uppmärksammas. Konsten får aldrig ställas mot vetenskapen, båda behövs. Men efter en så lång period av det ankdammsbad som kopplats till Nobel så känns de här dagarna som ett reningsbad.

Det finns så mycket som är viktigare att lyfta fram och diskutera än att komplett snöa in på en enda lokal fråga.

Apropå det så tipsar jag gärna om boken Sprickan i skapelsen av en tippad kemipristagare, Jennifer Doudna. DÄR har vi en viktig fråga att prata mer om. Nästa år, förhoppningsvis.

***

Och från minglet på Nordiska museet, med — utöver pristagarna — bland andra Joanna Rose, Emma Frans och Micael Dahlen.

#nyttjobb: Extrajobb i Gamla stans bokhandel och på Volante

Vi söker extrapersonal för timanställning och som på regelbunden basis kan hjälpa oss på helger och kvällar. I första hand i vår bokhandel, Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm, men också ibland på olika events (konferenser, mässor o.d.) då vi säljer Volantes böcker.

Om vi får önska ska vi kunna tänka följande om dig som kär kollega: stresstålig, lyhörd, glad, social, handlingskraftig — med andra ord: ”klok och rolig”, precis som vårt förlag och vår bokhandel.

Skicka brev och CV till Helena Landberg, bokhandelsansvarig, till:
helena@gamlastansbokhandel.se

Berätta också när du kan börja och hur mycket du kan arbeta extra.

Välkommen Helena! Gamla stans bokhandel nyöppnar

Helena Landberg har börjat som ny bokhandelsansvarig för Gamla stans bokhandel, som ligger på butiksplan i vårt hus på Stora Nygatan 7 i absoluta mitten av Stockholm. (Stockholm origo som vi brukar säga…)

Hon kommer senast från jobbet som butikschef för Akademibokhandeln på Lidingö och har tidigare i många år arbetat i City-butiken på Mäster Samuelsgatan.

Följ gärna bokhandeln och hennes jobb via nyhetsbrevet eller på Instagram eller Facebook.

Vad kommer nu hända med Gamla stans bokhandel?

Nu fylls butiken på med en massa härlig litteratur för alla smaker.

Något som du absolut kommer införa?

Jag kommer införa det bästa av det mesta, lite som en Aladdinask: god service, regelbundna öppettider och god litteratur.

Och vad kommer vi inte få se något av?

Så kallade ”dassböcker”.

Hur var det att jobba i skivaffär på 90-talet, då Napster plötsligt exploderade och det talades om musikindustrins död? Går det att jämföra med bokhandeln idag och hur ska du i så fall undvika att hamna där igen?

Skivbranschen var helt oförberedd på en teknikomställning, bokbranschen har tagit lärdom. Jag tror också att den fysiska boken har ett helt annat värde historiskt som ting. Jag tror att det blir en bra balans mellan fysiska böcker, ljudböcker och e-böcker.

Din önskegäst i Gamla stans bokhandel?

Patti Smith. Hon får också gärna sitta i butiken och dricka kaffe och skriva.

Om du får välja tre klassiker att sälja inför jul — en roman, en fackbok och en barnbok?

Jag säljer gärna Buddenbrooks, Bea Uusmas Expeditionen och Lennarts listor som klassiker.

Förord till Välj hälsa!

Martin Schalling, professor vid Karolinska Institutet, har skrivit förordet till Stig Bengmarks hälso- och kostbibel Välj hälsa!.

Han skriver bland annat: ”en bättre sammanfattning av dagsläget när det gäller kunskap om livsstil och hälsa i en för alla förståelig form än den Stig ger tror jag inte går att få idag. Och därmed har Stig fått sin kanske finaste titel – folkbildare!”

 

Förord

När jag tänker på Stig så dyker bilden av ett frukostmöte upp. Det är lördag morgon klockan 8.00 på ett hotell i Stockholm och vi har stämt möte för att planera forskning.

Tidpunkten för mötet är Stigs val. Jag undrar stilla vad som driver en då 85-årig professor att välja en så udda tid. Svaret blir strax uppenbart. Det handlar om passion. Passion för att göra oss friskare, passion för att få bukt med våra vällevnadssjukdomar och passion för att vi alla ska slippa hamna som patient under Stigs eller hans efterträdares kniv. Det är bråttom! Så bråttom att Stig tycker att lördag morgon klockan 8.00 är en helt rimlig tid.

Vem är då denna Stig?

Vem är då denna Stig? En professor tidigare verksam inom kirurgi vid Lunds universitet och som chefskirurg vid Universitetssjukhuset i Lund, under 30 år, innehaft så många ledande uppdrag inom kirurgi både i Sverige och utomlands att listan skulle sluka hela detta förord. I den vetenskapliga databasen Pubmed finner man mer än 500 artiklar av Stig Bengmark och han har handlett närmare 100 doktorander och studenter. Det är tecken på en mycket hög grad av produktivitet. Bland kirurger är han fortfarande något av en legend, känd för sin skärpa och nytänkande idéer och metoder som fått stort genomslag.

Är det delar av vår livsstil som vi kan och behöver ändra på?

Men vem är han då egentligen? Här blir passionen och nyfikenheten viktiga för att få svar och förklara dem. Stig började efter sina många års arbete med levern som specialitet – kroppens avgiftningsorgan – börja fundera på om det inte skulle gå att förhindra en del av de svåra sjukdomar som han såg i sin vardag. Men hur? Är det delar av vår livsstil som vi kan och behöver ändra på?

När det äntligen gavs tid efter pensionen tog Stig ett beslut som fungerat som hans ledstjärna i 25 år: Han sökte svar på varför så många utvecklar diabetes, övervikt, högt blodtryck och skador på hjärta och kärl. För att inte tala om krånglande tarmar. Nu fanns äntligen tid att läsa allt som skrivits och sammanställa vad vi vet. Sagt och gjort, Stig accepterade en gästprofessur i London och satte igång.

Stig kom snart fram till ett antal slutsatser som numera finns sammanfattade i hans tolv budord (som ni finner i denna bok). Fram växte ett nytt system av kunskap där tarmflora, fibrer, socker och hur ofta vi äter är viktigt. Rätt sorts fett visade sig inte vara farligt. Speciellt hamnade fokus på socker och på att minska en sorts inflammation som är så svag att vi inte känner att den finns där, men som driver på åldrandet av våra vävnader i och med att den finns där hela tiden.

Stig testade hundratals bakteriestammar för att hitta de som bäst kontrollerar denna låggradiga inflammation. Detta ledde till att flera nya produkter kom på
marknaden. Nu var han inte bara läkare forskare och professor utan också entreprenör, dock med ett socialt patos. Målet var att hjälpa oss alla leva bättre.

Numera talar vi om socialt entreprenörskap. Kanske föddes detta hos Stig långt innan termen kom i ropet? Kanske är Stig egentligen Sveriges första sociala entreprenör? I mitt tycke är han en av de största sociala entreprenörerna då målet att radikalt påverka folkhälsan är en resa mot det finaste mål vi kan ha – ett liv med bättre hälsa.

Kanske ska jag tacka Stig?

Jag får erkänna att jag har smittats av Stigs passion. Det som började som ett antal forskningssamarbeten har växt till att påverka mitt dagliga liv. Jag går till grönsakslandet hellre än kornboden och Stigs cocktail är nu ett dagligt inslag. Jag äter måttligt med socker och kött. Har det här påverkat min hälsa? Jag vet inte säkert men jag tror kroppen mår bättre. Eftersom jag är forskare till yrket kan jag inte låta bli att mäta på mig själv. Mina kärl visar sig vara 42 år gamla med två olika metoder medan det står 60 i passet. Trots en viss övervikt är blodsocker, blodfetter och blodtryck som hos en tonåring. Så var inte alls fallet för min far i denna ålder. Då hade han just lagts in på sjukhus med en massiv hjärtförstoring och rätt åldrade kärl.

Kanske ska jag tacka Stig? Det är svårt att vara säker när det gäller hälsan hos en enskild person. Men det Stig gjort i flera omfattande vetenskapliga översikter är att sammanfatta världslitteraturen och dra slutsatser av såväl litteraturen som sin egen forskning. Stig tar vetenskapen och översätter den till nytta för oss alla.

Du som läser detta har tur

Självfallet finns det mer att upptäcka och självfallet har Stig inte svaret på alla frågor. Kanske tar han till och med fel någon enstaka gång i sin iver att förstå? Kanske kommer inte alla slutsatser om hur vi kan ändra livsstil som Stig drar av befintlig kunskap att hålla över tid? Men en bättre sammanfattning av dagsläget när det gäller kunskap om livsstil och hälsa i en för alla förståelig form än den Stig ger tror jag inte går att få idag. Och därmed har Stig fått sin kanske finaste titel – folkbildare!

Du som läser detta har tur. Du får ta del av ett livsverk i passionens tecken. Förhoppningsvis blir du liksom jag smittad av Stigs passion!

 

5 frågor: Matilda Berg, ny sälj- och marknadsansvarig på Volante

Ny medarbetare på Volante är Matilda Berg som börjar i en nyinrättad roll som sälj- och marknadsansvarig. Hon har en bakgrund senast från Bonnierförlagen, men har dessförinnan arbetat bland annat på Oxford University Press, Brombergs, Bokus och Akademibokhandeln.

Vi ställde fem frågor!

Du har många år bakom dig i bokvärlden, från butiksgolvet på Akademibokhandeln till såväl svenska som utländska förlag. Vilka är dina största lärdomar?

Jag har lärt mig att känna stor respekt för yrkesmänniskorna i vår bransch; från gnetiga korrekturläsare, ödmjuka och idérika redaktörer, kloka räknenissar och passionerade författare till egensinniga bokhandlare och enträgna, närmast tjatiga förläggare med den bästa listan någonsin…

Sedan har jag verkligen upptäckt att kvalitet och kulturellt kapital också kan vara kommersiellt gångbart. Samt att det lyckligtvis finns fler läsare än man kanske tror, och att behovet av berättelser i olika former aldrig sinar.

Vad ska du framför allt göra på Volante?

Ytterst handlar det förstås om sälj, marknadsföring och PR för alla fantastiska böcker. Volante är ju ett växande företag och min första insats handlar främst om att bidra med struktur och framförhållning.

Varför ska ännu fler läsa Volante-böcker tycker du?

Det självklara svaret är väl för att Volante ger ut böcker för en klokare och roligare värld, en sådan som jag vill att mina ungar ska leva i framöver. Men jag är själv en sådan där läsare som tycker om när det sprakar i synapserna – och det har det sannerligen gjort när jag läst böcker från Volante genom åren.

Du kommer möta många bekanta människor i branschen, men för dem som inte känner dig — sammanfatta vem du är i tre stycken!

Den här boknasaren är energisk, entusiastisk och engagerad (och gillar allitterationer).

Jag har gjort nästan allt som kan tänkas i bokbranschen; sålt och köpt in böcker, bokat annonser och fixat kataloger, grejat med hemsidor och klippt boktrailers, hållit i evenemang och faktiskt till och med skrivit några böcker.

När jag läste kulturvetarlinjen och fick frågan vad jag skulle bli med en sådan diffus studieprofil var mitt svar alltid ”jag ska bli bildad” – ju äldre jag blir, desto tydligare blir tyvärr bristerna i den där bildningen, men skam den som ger sig!

Vill du nämna någon favorit i Volantes utgivning?

Just nu håller jag ju på att läsa in mig på minst tio böcker parallellt, men bland favoriterna i backlisten finns bland andra Malcolm Gladwell, en verklig synapssprakare. Volantes höst har annars bjudit på många i den kategorin, inte minst Jonna Bornemarks uppgörelse med pedanternas världsherravälde, ett perfekt exempel på det jag menar med kommersiellt gångbar kvalitet. Ofta är det berättelserna om ett generellt (med ett mer eller mindre sensationellt) stoff som bottnar i den egna upplevelsen, som bär. Det är både Mattias Beijmos och Tim Marshalls böcker exempel på.

Dominans på Sales Conference

Okej, vi är partiska, men låt oss ändå säga att Volante- och Speakersnet-anknutna talare och författare dominerade på Sales Conference i Globen 8 november.

Först var Jonas Ridderstråle, som pratade bland annat talade utifrån sin uppmärksammade bok Fast/Forward, utsedd till en av förra årets bästa böcker enligt Financial Times.

Efter lunch tog Robin Teigland vid. Hon har nyligen bytt sin professur på Handelshögskolan i Stockholm till Chalmers i Göteborg.

Avslutade gjorde Daniel Pink som på rockstjärnemanér tog över Globen och bjöd på en presentation där han mixade resultat från sina böcker Drivkraft, Det är mänskligt att sälja, och sin — helt nysläppta — När.

Det var intressant att se hur Daniel Pink slutredigerade sin presentation från scen bara minuter innan han började. Han lyssnade in de övriga och tog in några svenska begrepp i sin presentation — och korrigerade därefter några slides.

 

 

#nyttjobb/Speakersnet: Junior agent och administratör

Vi söker dig som är bäst på service och kan konsten att förenkla för våra talare och våra kunder. I denna nya tjänst jobbar du med den internationella talaragenturen Speakersnet.

Speakersnet – svensk talaragentur och service som exklusivt representerar ett begränsat antal inflytelserika talare, nationellt och internationellt. Speakersnet grundades 1993, har haft kunder i 130 olika länder och är en del av Volante. Vi är ett kunskapsföretag med bokförlag och talaragentur för en klokare och roligare värld.

Internationell agentur
med kunder i 130 olika länder

Vi skriver junior agent – om du inte redan är fullfjädrad för den här positionen har du möjlighet att lära dig och växa in i rollen. Det viktiga är att du, liksom vi, arbetar för att våra talare och deras kunder är nöjdast i världen.

Du behöver vara noggrann i den administrativa delen av jobbet. Samtidigt blir jobbet roligare och funkar bättre om du är nyfiken på samhället i stort – inte minst det som våra talare är ute och pratar om.

Möjlighet att växa in i rollen

En vanlig arbetsdag (då du är varm i kläderna):

Du jobbar simultant med flera talaruppdrag samtidigt, både befintliga och nya förfrågningar. Mycket sker via mejl även om telefonen garanterat ringer flera gånger om dagen. Lekande lätt och med stor hänsyn till andras tid, får du all relevant information om kundens evenemang. Du håller koll på kalendrar och återkopplar snabbt.

Under dagen driver du många beslut, förhandlar och hanterar olika typer av avtal på både svenska och engelska. För varje bokat uppdrag sköter du bokning av resor och logi. När kunden som ska ha ett event kommande månad behöver rubrik och text, fixar du detta. Ibland behöver våra hemsidor och talarnas biografier uppdateras, kanske just denna dag.

Service, noggrann, deadlines, prioritera…

Vår nya kollega:

 • Service – du älskar det, och du har förmågan att administrera den.
 • När det är många olika uppdrag på gång, kan du sortera och prioritera – viktigast först – allt blir gjort.
 • Missa en deadline? Nej.
 • Uppgiftsorienterad? Absolut!
 • När du möter nya utmaningar finner du alltid vägar.
 • Du klarar att bli avbruten och snabbt ta dig tillbaka där du var.
 • Du är diplomaten som når lösningar som alla gillar och din egen prestige står aldrig i vägen.
 • Detaljerna har du full koll på men förlorar dig inte i dem.
 • Språk och stil — noggrann och flytande på både engelska och svenska. Kanske kan du också fler språk.
 • Att formulera en säljtext gör du lätt.
 • Avtal skickar du på löpande band.
 • Och du bidrar till att du och dina kollegor, talarna du representerar och kunderna du samarbetar med – får kul på jobbet.

***

Kom in med din ansökan så snart som möjligt (senast 10 december).

Skicka med e-post: karoline@speakersnet.se — ange i ämnesraden: Nytt jobb

Tack för Bokmässan

Mattias Beijmo: ”En ny form av vapenindustri som Sverige är med och leder.”

Vem är du – och vad har du gjort tidigare?
– Jag heter Mattias Beijmo och blev kär i internet 1995, och har arbetat med det sedan dess. Sedan 1999 har jag arbetat på strategisk nivå med digitaliseringen av samhället: först många år med uppdrag från de stora bankerna, därefter med mediehus som Schibstedt, och sedan sedan ca åtta år med särskilt fokus på aktörer med ett demokrati och/eller idéburet fokus. Under dessa snart 20 år har jag föreläst om hur det digitala revolutionerar men också måste hitta rätt ramverk för att det inte ska bli riktigt fel.

Boken, De kan inte stoppa oss, handlar om paret Bassel och Noura – varför kändes de så intressanta att skriva om?
– Vet inte om det är svar på frågan, men Bassel och Noura är för mig en episk historia om digital revolutionsromantik, hur internetmediet gör det omöjliga möjligt, gör murar och gränser till historiska parenteser. Men också hur det ändå alltid är människors mod som krävs oavsett verktygen.

Hur hörde du först om dem?
– Under 2015/2016 arbetade jag med flyktingarnas situation på och kring Medelhavet. Jag upptäckte då hur viktig teknologin var för att de överhuvudtaget skulle överleva resan, och också hur avgörande den var för deras uppror mot Assad eller andra diktatorer. Jag följde det där från mitt håll, och när min flickvän skickade en länk till en artikel om Bassel så började jag nysta i en enormt lång tråd från det andra, syriska, hållet. Den tråden krockade med min egen värld, den svenska tech-världen, och jag fattade att Bassel och Noura inte bara hade Assads säkerhetstjänst emot sig – europeiska och svenska IT-företag som jag själv känt till i många år var deras mest dödliga fiende.

 

Jag fattade att Bassel och Noura inte bara hade Assads säkerhetstjänst emot sig – europeiska och svenska IT-företag var deras mest dödliga fiende.

 

Ur ett större perspektiv: vad handlar De kan inte stoppa oss om?

– För mig handlar boken om vår tids viktigaste fråga – hur kan vi se till att säkra digitaliseringens möjligheter att skapa en bättre värld, men samtidigt hindra att stater och privata aktörer använder förändringen till syften som slår ut mänskliga rättigheter och bidrar till ofrihet och ojämlikhet. ”Bättre värld” innebär såklart en strävan mot den utopiska tanken att ingen styr och reglerar dina åsikter och tankar, men också en värld som allt bättre hindrar terror och våld att komma in i våra liv. Där finns en balans att diskutera. Och även påverka. Jag tycker det är intressant hur några unga killar kan rädda liv i Syrien med hjälp av sina datavetenskapliga kunskaper, men hur Carl Bildt och andra makthavare kan se till att övervakningsteknologin de kämpar emot undantas från exportförbud.
Dessutom handlar den om en ny form av vapenindustri som Sverige är en av ledarna i. Det är en sektor där företag nu hamnat i domstol för medhjälp till tortyr, företag vars teknologier finns bakom stora delar av all telefoni och datatrafik i Europa.

Varför behövs boken?
– Vi har just börjat upptäcka hur jättar som Facebook och Google utnyttjar data om oss för kommersiella syften. Det är dags att vi går vidare och börjar fundera på hur stater och en ny vapenindustri använder samma data för att kontrollera vad vi ser och för att hålla koll på oss. Detta är inte Orwell – det händer nu, hela tiden och överallt. Graden av övervakning i till exempel Sverige styrs delvis av lagstiftning, delvis av vad som är tekniskt möjligt, men också av hur mycket/lite insyn vi har i underrättelseorganisationers arbete. Jag ställde mig själv frågan: Om jag stått där på Drottninggatan när Akilov kom farande med lastbilen, skulle jag då inte tyckt det hade varit bra om elektronisk övervakning hade hindrat honom långt innan den där fredagen i april? Det finns alltid en iskall, oskön, pragmatik i kontrast till de ideal som inte minst jag själv proklamerat under alla års arbete.
– Eftersom våra tankar och intentioner numera finns på till exempel sociala medier, är rätten till våra åsikter inte längre låst till vad vi explicit säger. Genom att ett företag som Facebook kan förutse vad vi tycker och vet om vi besökt en partilokal, är den implicita, outtalade, digitala dimensionen av vårt medvetande något som måste skyddas i deklarationer och lagstiftning. Om vi vill skydda vår fria tanke, så måste vi reglera det digitala rummet.
– Det här är ingen lätt fråga, därför måste vi förstå de olika aspekterna. Ingenstans blev den ena aspekten tydligare än i Syrien 2011-2012, och som boken visar har Sverige spelat en stor roll på båda sidor i den digitala konflikten. Att förstå att neutrala Sverige öppnar upp ännu en vapenindustri är viktigt i sammanhanget. Och sällan har den andra aspekten, säkerheten, terror, et cetera blivit så tydlig i samband med den internationella terrorismens utveckling under 2000-talet fram till nu med Breivik och Akilov.

Att förstå att neutrala Sverige öppnar upp ännu en vapenindustri är viktigt i sammanhanget.

Vad har varit det svåraste?
– Jag har arbetat med boken i princip heltid i ett års tid, och det svåraste har varit själva grävandet, att faktiskt få fram hur det egentligen var och är. Ingen i Europa vill ha insyn, källor är såklart livrädda och hackers är paranoida by default. Jag har också fått lära mig en hel del nya, tekniska, grejer av hackers som är minst dubbelt så smarta som jag, och samtidigt mer än hälften så unga. Det har varit utmanande, också för dem inbillar jag mig.

Vem tänker du dig ska läsa den?
– Alla som gillar yttrandefrihet men är rädd för terror och ser en kamera på sin dator eller telefon när de tittar upp från den här texten, och undrar: borde jag tejpa över den? Hjälper det?

 

Volante på Bokmässan 2018

Välkomna till Volantes monter (B03:21).
Men vi är inte bara där — häng med på alla öppna (och några betal-) seminarier i år.

På plats är många författare. Bland några som finns med i Bokmässans seminarieprogram märks Jonna Bornemark, Emma Frans, Pontus Wasling, Mattias Beijmo, Jonna Bornemark, Linda Skugge samt författarparet Niklas Laninge och Arvid Janson

Program till seminarier och föredrag

TORSDAG

> Torsdag 12:00-12:20, Mediescenen, F-hallen
Mattias Beijmo – Aktivism vs journalistik – kan de gå hand i hand?

> Torsdag 12:30-13:10, Ledarskapsscenen, F-hallen F02:50
Jonna Bornemark – Behöver vi alla siffror och statistik? Om det omätbara

> Torsdag 13:00-13:45, Seminarium
Linda Skugge – Åter till lägerelden

 > Torsdag 14:30-14:50, Grävscenen F-hallen
Mattias Beijmo – Hackers – hot mot demokratin eller de nya journalisterna?

> Torsdag 14:30-14:50, Café Skriva F-hallen F01:64
Linda Skugge – Skriva ljud för barn och unga

> Torsdag 15:00-15:45, Seminarium
Jonna Bornemark – Konsten att ta ansvar

> Torsdag 16:00-16:45, Seminarium
Linda Skugge – Jag berättar därför finns jag

> Torsdag 16:20-16:50. Forskartorget, B-hallen B05:72
Jonna Bornemark – Det omätbaras renässans

På fredag missa inte Niklas & Arvid, Emma, Jonna eller Mattias

FREDAG

> Fredag 10:00-10:20, Psykologiscenen C-hallen
Niklas Laninge och Arvid Janson – Beslutsfällan

> Fredag 10:00, D04:33
Emma Frans – Vetenskap och Fortbildning

> Fredag 12:30-12:50, Ledarskapsscenen F-hallen F02:50
Niklas Laninge & Arvid Janson – Fattar du dina egna beslut?

> Fredag 13:00-13:45, Seminarium
Jonna Bornemark – Pedanternas världsherravälde

> Fredag 14:00-14:30, B09:19
Emma Frans – Konspirationsteorier och demokratins död

> Fredag 15:25-15:55, Mediescenen F-hallen
Mattias Beijmo – Internet – yttrandefrihetens räddande ängel, eller ett verktyg för dess bödlar?

Superminne med Pontus Wasling!

LÖRDAG

> Lördag 10:30-11:00, Forskartorget B-hallen B05:72
Pontus Wasling – Så får du ett superminne

 


Uppdatering: Nedan de första bilderna från onsdagskvällen inför mässans start.