Volantebloggen

På Volantebloggen får du senaste nytt från oss: nyheter om titlar, evenemang och vad som händer bakom kulisserna.

Ekonomipristagarna och jakten på det perfekta beslutet

Ingen annan svensk journalist har träffat så många ekonomipristagare som Alexander Norén. När han inte intervjuar pristagare runtom i världen eller står i SVT:s Nobelsändning från Stadshuset skriver han för fullt på sin nästa bok – om jakten på det perfekta beslutet och vad vi kan lära oss av Nobelpristagarna i ekonomi.

Alexander Norén med 2017 års Ekonomipristagare Richard Thaler. Foto Marco Nilsson

Inför årets Nobelprisutdelning har Alexander Norén gjort ett porträtt av årets mottagare av Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels ära: Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer. Den som vill lära sig mer om dessa pristagare och ”deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom” och deras forskning som ”hjälper oss att bekämpa fattigdomen” kan se Alexander Noréns inslag i Vetandets värld här (25 minuter in i programmet).

Ester Duflo, ekonomipristagare 2019. Foto Alexander Mahmoud

Den som vill lära sig fatta bättre beslut baserat på Ekonomipristagarnas upptäckter ska förstås hålla utkik efter Alexander Noréns nästa bok, som kommer ut på Volante 2020. Ett ämne som han berörde redan i sin bok Nudge – så funkar det men nu utforskar på djupet. Missa inte heller Alexander Noréns intervju med Nobelpristagaren Richard Thaler.

Årets digitala snackisar

Programmeraren Olga Stern och journalisten Marie Birde guidar här till de fem största digitala snackisarna 2019. Deras bok Ettor och nollors hemliga liv ger sina läsare en perfekt grund att stå på i det kommande decenniet då digital knowhow och programmering med största säkerhet blir allt viktigare kompetenser. Att de dessutom gör detta på ett roligt sätt gör boken närmast världsunik.

# 1 
En av årets mest fascinerande nyheter var Googles bekräftande av en ”överlägsen kvantdator”. Men vad ska man tro om dem egentligen? Och vad innebär det?
Olga Stern och Marie Birde reder ut det hela:
– Kvantdatorer är superspännande för de är så spaceade och det finns flera olika sätt att bygga dem på. De är också extremt kraftfulla och mäktiga och kommer säkert kunna hjälpa oss med massa coola grejer. Men kruxet är att man hittills bara vet 3-4 bra problem för dem att lösa, för det allra mesta är ”vanliga” datorer fortfarande bättre på. Det är lite som när Charles Babbage byggde sin första datorprototyp, differentialmaskinen: för sin tid var den extremt kraftfull men den kunde bara lösa ett enda problem. Däremot så var den ”generella analytiska maskinen” som han och Ada fnulade på som det riktiga guldägget eftersom den skulle kunna lösa en mängd olika problem.

#2
Det var inget storföretag utan en man i Huddinge som ligger bakom ett program som används i tio miljarder datorer och maskiner. Och ett av de mest populära programmen bland författare och skribenter, Scrivener (hyllat av bland andra Jenny Diski) togs fram av en frustrerad författare som aldrig hittade en ordbehandlare som han trivdes med.
En av de mest fascinerande sakerna med programmering är att den sortens stordåd kan uppstå överallt. Och ändå kan upphovsmännen leva härligt ostörda liv.
– JA! CURL (som Daniel Stenberg har uppfunnit) är jättestort och används av jättemånga. Jag tror att anledningen till att många inte känner till upphovspersonen är att uppfinningen är såååååå rudimentär så att till exempel jag har alltid antagit att det har varit någon stor spelare bakom, säger Olga Stern.

#3
Moderna museets utställning ”Mud Muses” visar upp hur techvärlden och konsten smälter samman.
Olga Stern och Marie Birde har med ett kapitel om det i boken.
– Det finns paralleller mellan konst och programmering – inte minst att man kan plugga båda ämnena och lära sig det tekniska men att det ändå krävs väldigt mycket utövning och träning eftersom det ändå är hantverk. Mycket av den digitala konsten handlar ju om att använda programmering som ett verktyg för att samla in data och forma om det på olika sätt. Men en stor del är också textilkonst som har en så himla tydlig parallell till skärmar och pixlar – varje stygn/väv är en prick som skapar ett större mönster tillsammans.

#4
Snart nytt år – och varför inte satsa på att lära sig programmering under 2020? Men – en fråga som återkommer varje år – vilket språk ska man välja om man vill börja programmera just nu? Olga Stern tror på en i högsta grad levande klassiker.
– Jag tror som sagt att JavaScript är en bra contender eftersom det är populärt, det har en stor spridning och språket är väldigt levande, säger Olga Stern.
Och var börjar man?
– Ta en kurs på Codeacademy, eller dylik sajt. Det är en lätt start.
https://hackernoon.com/the-4-best-programming-languages-to-learn-in-2020-7j2nn2gxn

#5
Vad kommer vi att se för stora genombrott gällande kod och relaterad teknologi framöver?
– Jag tror att kod kommer att bli mer och mer abstrakt, och vem vet – kanske är vi redo för att koda mer visuellt istället för med text som vi gör idag? säger Olga Stern.
https://medium.com/better-programming/2020-programming-trend-predictions-a5d6b70bec26

”Boken som faktiskt förändrade våra liv (och vårt sätt att jobba) – den måste vi ju också ge ut”

Böcker som förändrar människor och ibland hela samhällen – finns det något mäktigare? Det är sådana böcker som vi på Volante vill ge ut. Deep work visade sig vara en sådan bok, även om vi först läste den främst av eget intresse. Tobias Nielsén, Volantes förlagschef, fångade upp boken och gav den sedan till Klas Ekman, förläggande redaktör.

Sedan kunde de inte sluta prata om den.

Kort: Vad går boken ut på?
Tobias: Cal Newport börjar i en samhällsanalys med att de som kan koncentrera sig blir vinnare och mår bättre i en mer automatiserad och distraherande värld.
Klas: Sedan visar författaren, som är professor i datavetenskap på Georgetown University, hur vi kan återfå den utrotningshotade koncentrationsförmågan och bevara den.

Deep work kom på engelska för flera år sen. Varför ger Volante ut den nu?

Klas: För att vi på förlaget inte kunde sluta prata om den! Argumenten i boken är inte bara övertygande utan framförallt inspirerande. Jag tror faktiskt att boken behövs ännu bättre idag än när den kom. Där andra pekar på problemen med sociala medier och störande kontorsmiljöer så kommer Newport med en lösning som kanske inte går anamma till 100 procent, men i alla fall till 20 procent. Och de procenten gör enorm skillnad.

Vad var så tilltalande med det här då?

Tobias: Jag fångades direkt av begreppen ”djupjobba” och ”ytjobba”. Både intuitiva och väldigt användbara. Även Newports ”digital minimalism” satte sig.
Klas: Personligen kände jag att det var ett sätt att motverka stress. Det är ju till exempel svårt att redigera ett manus när man ständigt blir avbruten. Så jag fick testa, vilket väl då underlättades av att Tobias också älskar boken.

Vad har ni anammat?

Tobias
: Jag införde deep work-torsdagar på Volante. Det innebär att vi inte har några möten och uppmuntras till djupjobb-pass. Men det handlar inte bara om torsdagar. Jag tänker i tvåtimmarspass och börjar vissa dagar klockan 7 och får då en otroligt effektiv, underbar morgon.
Klas: Varje torsdag sitter jag med ett par vänner och djupjobbar. De med sina projekt, jag med manusjobb, och reglerna är tydliga: Total tystnad förutom under de schemalagda pauserna. Och inga mobiler.

Vad har Deep Work-dagarna inneburit?

Klas: Det är bisarrt vad lite ostörd koncentration kan innebära. För mig känns det som att jag har fått en extra arbetsvecka. Jag får i alla fall lika mycket gjort på en sådan dag som på fem vanliga arbetsdagar – och jag överdriver inte. Samtidigt har jag blivit mindre stressad eftersom det gett mig större kontroll över arbetsuppgifterna.
Tobias: Själv kanske jag inte tar heldagar med djupjobb. Men på eftermiddagen lägger jag in ytjobbandet med mejl och administration. Apropå digital minimalism så kollar jag aldrig några sociala medier en förmiddag och minimerar källorna för aviseringar.

Blir det inte ganska tråkigt?

Klas: Det tar ett tag att träna upp vanan, särskilt om en – som jag – har varit mobilmissbrukare. Men det är extremt tillfredsställande att få så mycket gjort och att få tillgång till sin hjärna på riktigt. Jag tittar inte ens på klockan längre utan ställer ett larm så att jag inte missar åtaganden.


Deep Work av Cal Newport finns där böcker säljs från och med januari 2020.

Förhandstitt på vårutgivningen 2020

Vi tänker stort, det är större

På Volante har vi som vanligt tänkt till. Inför våren 2020 serverar vi många kloka och roliga boknyheter. Böcker att tänka på och tala om!

Vi tänker på barnen

I vår fortsätter vår barnboks-satsning på Volante Knopp, med kloka och roliga böcker för yngre vetgiriga läsare. Vår Dr Seuss-utgivning, som i julas inleddes med Grinchen, kommer under våren kompletteras med Lorax och Hela världen är din!. Två böcker präglade av Dr Seuss karaktäristiska underfundiga språkglädje som handlar om vikten att ta hand om vår planet och hur det kan vara att växa upp och ha hela världen framför sig. Läs mer om Dr Seuss magiska universum här.

Tim Marshalls populära bok om hur kartor kan förklara världsläget har blivit en vacker barnboksanpassning i Geografins makt – 12 kartor som förklarar världen.

Författaren till den omåttligt entusiastiska och engagerande Insekternas planet, Anne Sverdrup-Thygeson, har skrivit barnboken Insekternas hemligheter – Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar. Med vackra illustrationer och faktaspäckad och finurlig text får vi kika in i insekternas underbara värld!

Inte för barnen (och alltså inte under Knopp), men väl för deras vuxna: Barnläkarens guide – Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring – skriven av meriterade barnläkaren och forskaren Jonas Ludvigsson – bjuder in till en barnläkares vardag. Författaren delar med sig av sin stora kunskap om barnmedicin, med tydliga fallbeskrivningar och gedigna insikter om både barns, ungdomars och föräldrars behov när sjukdomar och skador slår till.

Vi tänker på den personliga utvecklingen

En bok som på djupet påverkat oss på Volante, så till den grad att vi faktiskt måste ge ut den är Deep work –  Hur du finner fokus och djupjobbar i en distraherande värld av Cal Newport. Hos oss håller vi torsdagarna mötesfria, vikta för just djupjobb. Det berättar vi mer om i detta blogginlägg.
En annan bok som kan vända upp och ner på ens mentala värld är Bredd – därför lyckas generalister i en specialiserad värld av David Epstein, boken som fått Malcolm Gladwell att ändra sig om 10 000-timmarsregeln … Spelet utan slut, den andra boken av Simon Sinek vi ger ut, är också den omvälvande läsning som kommer få sina läsare att värdera tillvaron annorlunda.
För alla som har med kunder att göra (i butik, i kundtjänst eller som B2B-säljare) blir boken Förstå kunden – En bok om att doppa tån i kundens sko av Klas Hallberg och Per Kristersson nödvändig läsning. Därför ser vi också till att tillgängliggöra den i alla format samtidigt, både inbunden, pocket, e-bok och ljudbok!
I boken Delad – Om teknologi, tillit och att hyra ut sin toalett delar Maria Eriksson med sig av sin personliga upplevelse av ett galet år inom delningsekonomin, men serverar också en spännande samhälls- och framtidsanalys.
Slutligen: Många års forskning, flera tidigare böcker och inte minst en succéföreställning på Dramaten har alla på olika sätt behandlat  Micael Dahlens kärnämne, lycka. Nu samlar han sina rön i pärlan Så funkar lycka – En liten bok om det som får dig att tycka bättre om livet.

Vi tänker på omvärldens utveckling

En Tyst vår för vår tid, (den larmklocka vi behöver!), är Pulitzerbelönade Det sjätte utdöendet – Om arternas död i människans tidsålder av Elizabeth Kolbert, en bok som på bästa sätt förenar det litterära reportagets driv med klassisk populärvetenskap. Ett likartat mästerprov bjuder den världsberömde primatologen Frans de Waal på i boken En apas farväl – Djurens känsloliv och vad det kan lära oss om oss själva. Detta virala klipp, som visar schimpanshonan Mamas känslor då hon på sin dödsbädd får besök av en gammal vän, utgör fonden för boken. de Waal kommer på besök till Sverige i början av april, vilket vi förstås ser fram emot!
Mer populärvetenskap i vår: 120 år sedan upptäckten tycks kvantfysiken fortfarande vara lika obegriplig– fram tills nu! I Kvantfysiken och livet – Våra innersta mekanismer och världarna omkring oss tar forskargruppen HUBIQ tillsammans med vetenskapsjournalisten Tomas Lindblad med oss på en hisnande och djupt fascinerande resa in i mikrokosmos.
Att vi inte ska ändra vår livsstil för att rädda planeten, utan snarare rädda planeten för att bibehålla vår livsstil, är det tacksamt omvända perspektivet från en av hållbarhets-Sveriges mest trovärdiga profiler i boken Klimatsynda! – Hur girighet, lust och andra dödssynder räddar planeten av Mattias Goldmann.  En av de dödssynder som tycks göra stor nytta i trädgården är lättja (klipp inte gräset!), vilket man kan läsa mer om i Den vilda trädgården – En berättelse om det rika livet i en lagom tuktad täppa av Dave Goulson. Författaren är ju en återkommande och kär gäst i Sverige, och vi är så glada över att han kommer att till Sverige i samband med Nordiska trädgårdar-mässan i slutet av mars.

Vi tänker stora tankar i litet format

Även i vår kommer en mängd pocketnyheter:
Det här kommer göra ont av Adam Kay
Sant, falskt eller mittemellan? av Emma Frans
Geografins makt av Tim Marshall
BB-krisen av Lisa Bjurwald
Insekternas planet av Anne Sverdrup-Thygeson
Stillhetens styrka av Daniel Goleman

Mariannes boveteströdda grönkålsallad – grönare alternativ på julbordet!

I Stig Bengmarks uppmärksammade bok Välj hälsa! Mina samlade råd för ett friskare liv – hela berättelsen om antiinflammatorisk kost, god tarmflora och hur du ändrar din livsstil bjuds på ett antal fina recept. Här kommer ett smakprov, skrivet av hustrun Marianne.

För 4 personer

1/2 liten rödlök
3 msk äppelcidervinäger
6 msk kokosolja
1/2 kg grönkål
1/4 kg bovete
1/4 kg körsbärstomater i klyftor
1/4 gurka i små stavar
1 röd paprika skuren i mindre stavar
joderat salt och peppar

Blötlägg bovetet 8 timmar i förväg, om du vill använda det okokt. Koka det annars senare enligt anvisningarna på förpackningen.

Riv ner grönkålen i en skål, ångkokt eller rå, i små fragment. Tillsätt hackad lök, körsbärstomater, gurka och paprika samt kokosolja och vinäger. Bland. Strö över bovetet – rått, varmt eller kokt/kallnat.

Salta och peppra efter smak.

Julhandla med eftertanke

FN:s stora klimatmöte i Madrid och årets julhandel drar igång samtidigt … Vi är många som tampas med frågorna kring vår egen klimatpåverkan och våra konsumtionsmönster. Så hur tänker de som verkligen är insatta? Vi ställde några frågor till författaren
Anne Sverdrup-Thygeson, professor i biologi vid NMBU (det norska lantbruksuniversitetet på Ås). Hon har forskat på insekter i många år och undervisar i naturförvaltning och biologisk mångfald i skogen. Anne, som är en efterfrågad pedagog och föredragshållare, var sommarpratare i P1 2019 och driver en forskarblogg om insekter tillsammans med kollegor på NMBU. Bästsäljaren Insekternas planet – om småkrypen vi inte kan leva utan som utkommit i 24 länder kommer senare i vår ut i en vacker pocketutgåva. Ungefär samtidigt utkommer hennes första barnbok, Insekternas hemligheter – bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan?

– Jag gör detsamma som många andra; allt från att begränsa flygandet så mycket som möjligt, till att köra elbil om jag måste ta mig någonstans med bil. Jag äter lite kött – då främst lokalt viltkött – och brukar använda närproducerade råvaror. Jag engagerar mig i miljödebatten, både professionellt och privat, genom att prata och skriva om miljöfrågor i media och hålla föreläsningar för politiker, lärare med flera. Jag är medlem i miljöorganisationer. Miljöfrågor är viktiga för mig när jag röstar, både i lokala val och stortingsval. Och så skriver jag böcker om insekter och varför vi måste ta hand om naturen …

Förslag på hållbara julklappar? 

– Ge bort gemensamma upplevelser! En utflykt med lägereld, en middag tillsammans, ett teaterbesök eller kanske en skalbagge-safari? Man kan också ge bort tjänster – exempelvis nackmassage, matlagning, en reparationskväll – eller något annat som kan glädja mottagaren.

Vad önskar du för 2020 i miljö- och klimatfrågan?

– Att fler människor öppnar sina ögon för alla små kryp och fantastiska interaktioner i naturen och inser vikten av att säkerställa en rik artmångfald för att möta klimatförändringarna. Jag hoppas också att våra politiker inser allvaret och tar till starka åtgärder så att vi uppnår den grundläggande förändring i samhället som är nödvändig enligt kunskapsplattformen IPBES (Intergovernmental platform on biodiversity and ecosystem services). Vi måste skydda naturen och allt det goda vi får av den, för våra barns och barnbarns skull!

Anne Sverdrup-Thygeson, från Skavlan i SVT.

Låt dig inte luras av Black Friday!

Psykologen och författaren Niklas Laninge berättar här om tre tydliga fällor som man lätt faller i när kampanjer som Black Friday pumpar över oss. Hur lurad blir du?
Fler fällor, fördjupning och massor av intressant forskning finns i boken Beslutsfällan förstås!

Lästips från världens störste bokförsäljare

I oktober ger Volante ut Brad Stones prisbelönta bästsäljare om Amazon och dess mytomspunne skapare Jeff Bezos: Världens största butik. Stones bok är omistlig läsning för alla som vill förstå ett av världens mest inflytelserika företag och den ovanligt visionära entreprenören bakom det. Följande är ett smakprov ur boken i form av Jeff Bezos läslista – böcker som på olika sätt varit centrala i formandet av Jeff Bezos själv och Amazons interna kultur.

Återstoden av dagen, av Kazuo Ishiguro (1989).

Jeff Bezos favoritroman, om en butler som med sorgsen längtan ser tillbaka på sin tid som tjänare i krigstidens Storbritannien. Bezos har sagt att han lär sig mer av romaner än av facklitteratur.

 

Sam Walton: Made in America, av Sam Walton i samarbete med John Huey (1992).

I denna självbiografi utvecklar Walmarts grundare sina tankar kring lågprisförsäljningens principer och diskuterar sina grundläggande värderingar, sparsamhet och förkärlek för handling – en villighet att pröva många olika saker och begå många misstag. Bezos tog med båda två i Amazons företagsvärderingar.

 

Memos from the Chairman, av Alan C. Greenberg (1996).

En samling PM till de anställda från ordföranden för den numera kollapsade investmentbanken Bear Stearns. I sina PM återupprepar Greenberg gång på gång bankens grundvärderingar, särskilt ödmjukhet och sparsamhet. Hans upprepning av visdomarna från en påhittad filosof förebådar Amazons årliga återanvändning av företagets ursprungliga brev till aktieägarna från 1997.

 

The Mythical Man-Month, av Frederick P. Brooks Jr (1975).

En inflytelserik datavetare framlägger det paradoxala argumentet att små grupper av programmerare är mer effektiva än stora när det gäller komplexa programvaruprojekt. Boken målar upp teorin bakom Amazons tvåpizzateam.

 

Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies, av Jim Collins och Jerry I. Porras (1994).

En berömd ledarskapsbok om varför vissa företag lyckas på lång sikt. En kärnideologi genomsyrar dessa firmor, och endast de anställda som tar till sig det övergripande målet når framgång – alla andra ”utrotas som ett virus” från företagen.

 

Good to Great: hur vanliga företag tag språnget till mästarklass, av Jim Collins (2001).

Collins höll ett föredrag om sin epokgörande ledarskapsbok för Amazons chefer innan den kom ut. Företag måste konfrontera den hårda verklighet som påverkar verksamheten, ta reda på vad deras unika förmåga består av och bemästra sitt svänghjul, där varje del av verksamheten förstärker och accelererar de andra delarna.

 

Creation: Life and How to Make It, av Steve Grand (2001).

En datorspelsdesigner menar att intelligenta system kan byggas upp från grunden om man utformar en uppsättning primitiva byggstenar. Boken var inflytelserik under skapandet av Amazon Web Services, eller AWS, den service som gjorde molntjänster allmänt kända.

 

The Innovator’s Dilemma: The Revolutionary Book That Will Change the Way You Do Business, av Clayton M. Christensen (1997).

En enormt inflytelserik affärsbok vars principer Amazon tog till sig och som bidrog till skapandet av Kindle och AWS. Vissa företag är skeptiska till att anamma omstörtande teknik eftersom det riskerar att avskräcka kunderna och underminera kärnverksamheten, men Christensen menar att det är ännu kostsammare att ignorera något som har potential att revolutionera verksamheten.

 

Data-Driven Marketing: The 15 Metrics Everyone in Marketing Should Know, av Mark Jeffery (2010).

En guide till att använda data för att mäta allt från kundnöjdhet till effekten av marknadsföring. Amazonanställda måste backa upp alla påståenden med data, och om dessa data har brister måste de påpeka det, annars gör kollegorna det åt dem.

 

Målet: en process av ständig förbättring, av Eliyahu M. Goldratt och Jeff Cox (1984).

En redogörelse för tillverkningsindustrins vetenskap skriven i romanform, som uppmuntrar företag att identifiera de största begränsningarna i sin verksamhet och sedan strukturera orga- nisationen för att få ut så mycket som möjligt av dessa begränsningar. Målet var rena bibeln för Jeff Wilke och teamet som fick ordning på Amazons distributionsnätverk.

 

Lean Thinking: Banish Waste and Create Wealth in Your Corporation, av James P. Womack och Daniel T. Jones (1996).

Den tillverkningsfilosofi som lanserades av Toyota förordar ett fokus på aktiviteter som skapar värde för kunden och det systematiska utplånandet av allt annat.

 

Den svarta svanen: vad mycket osannolika händelser kan leda till, av Nassim Nicholas Taleb (2007).

Denne akademiker menar att folk har en naturlig tendens att se mönster i kaos samtidigt som de förblir blinda för oförutsägbara händelser, med enorma konsekvenser. Experiment och empiri slår den enkla och uppenbara förklaringen.

 

Texten är ett utdrag ur Världens största butik : biografin om Jeff Bezos och Amazon av den amerikanska ekonomijournalisten och författaren Brad Stone. Utgiven på Volante hösten 2019.

Sprudlande seussiansk vers utmanar prisbelönt översättare

Dr. Seuss är älskad världen över för sina lättlästa böcker skriva på vers. Han tog fram det versmått som har kommit att kallas Seussiansk vers för att göra läsning roligt för stora och små, ett svängigt och kreativt versmått uppbyggt av rim, meter och nonsensord. Det är poesi i ordets mest sprudlande bemärkelse.

På vita duken har vi sett Grinchen tas till surhetens gräns av Jim Carrey och Benedict Cumberbatch, men inte förrän nu har den klassiska barnboken översatts till svenska. Uppgiften att klä honom i en svensk språkdräkt har fallit på Marianne Tufvesson, en av Sveriges största översättare som tidigare översatt bl.a. Max Porters Sorgen bär fjäderdräkt, eftersom utmaningen i att översätta Dr. Seuss inte är någon liten sak.

 

Hej Marianne Tufvesson! Du har översatt Dr Seuss älskade barnbok Grinchen till svenska. Var det svårt?

Nej, inte när jag väl hade etablerat det där med versmåttet, då får man ju mycket gratis. Det som var svårt var snarare att avgöra ”hur länge ska man sitta med det?”. Det är klart att det känns som att man skulle kunna sitta och knåpa på ett enda rim hur länge som helst! Det är lätt att bli perfektionist tänker jag. Man får hitta en balans.

Hur skilde sig ditt arbetssätt med Grinchen, som är en barnbok på ibland lite klurig vers, från ditt vanliga?

I vanliga fall så sitter man vid datorn och kör på, tuggar mycket text och kollar upp grejer. När jag började översätta Grinchen så råkade det falla sig så att jag var sjuk, så jag låg i sängen och så hade jag texten och en penna. Så det blev från början ett helt annat arbetssätt. Det var också mer av ett knåpande med rimmen, för det var ju det som var den stora svårigheten. Det är ju utgångspunkten för alltihop, att hitta rim som går att använda och få med någon betydelse som ligger i närheten av det som finns i originalet. Så man jobbar helt annorlunda än vad man gör i vanliga fall när man bara ”betar av” texten. Man får sitta och se helheten på ett helt annat sätt för att få ihop innehållet. Det är väldigt roligt att jobba så.

Dr Seuss skriver ju ganska roligt många gånger. Har du skrattat till någon gång under arbetet?

Nej det kan jag inte säga, men det är en väldig tillfredställelse när man ser att det funkar, att texten faller på plats.

 

 

 

 

Volante Knopp: För en klokare och roligare generation!

Nu börjar vi med klok och rolig växthjälp också för barn. Vi vill väcka nyfikenhet, förmedla kunskap och inspiration. Vi vill hjälpa knopparna att blomma ut.

Volantes devis har alltid varit att göra världen klokare och roligare. I 15 år har vi gjort precis det genom att ge ut sakprosa av högsta kvalitet skriven av forskare, experter och tänkare som visar vägen inom sina fält – skribenter som Max Tegmark, Daniel Kahneman, Jonna Bornemark, Simon Sinek, Anne Hope Jahren, Nassim Nicholas Taleb, Daniel Pink, Adonis, Linda Liukas, Micael Dahlen, Emma Frans, Alain de Botton, Neil DeGrasse Tyson, Alexander Norén och Nelson Mandela. Fantastiska skribenter med vassare pennor än de flesta. Vi har stått upp för behovet av kunskapsbärande, idéspridande och tankeväckande böcker i den allmänna debatten, och för dess rätt att kallas litteratur. Nu vill vi öppna vår utgivning för en ny generation.

Med Volante Knopp vill vi skapa ett särskilt rum i vår utgivning för barn- och ungdomsböcker. Här börjar vi en satsning på högkvalitativ populärvetenskap tillgänglig för alla åldrar. Under våra år som förlag har vi inte kunnat låta bli att ge ut en och annan barnbokstitel – bland annat Linda Liukas fantastiska barnböcker Hej Ruby, där de yngsta får lära sig om programmering och datalogiskt tänkande – men de har alltid varit udda inslag på vår lista. Nu får äntligen våra kloka och roliga barnböcker ett ordentligt hem!

Förutom böckerna om Ruby och Randall Munroes Så funkar allt, som flyttas över till Volante Knopp i samband med nytryck, kommer vi att satsa på såväl nya titlar som klassiker och anpassningar av Volantes vuxenutgivning. Först ut blir Dr. Seuss barnboksklassiker Grinchen i översättning av prisbelönta Marianne Tufvesson, för första gången på svenska. Grinchen blir också den första i en rad planerade Dr. Seuss-titlar, där Volante Knopp blir det nya hemmet för en språkskatt som älskas av stora och små världen över.

Så, varför Knopp? En ordlek, förstås – det är främst med knoppen vi upplever böcker. Och Volante har sedan starten haft en blomma som symbol.