#nytt jobb: Volante söker förläggande redaktör och redaktör

Volante förlag utlyser två nya redaktionella tjänster till vårt kontor i Gamla stan i Stockholm. Vi söker personer som vill hjälpa oss att
göra världen lite klokare och roligare.

  • Förläggande redaktör (tillsvidareanställning)
  • Redaktör (vikariat/projekt)

Ansök gärna så tidigt som möjligt, senast torsdag 11 mars.

 

FÖRLÄGGANDE REDAKTÖR 

Du är en genomförare och du kommer att fungera som projektledare med ansvar för att böckerna blir fantastiska till sitt innehåll, formgivna väl och färdigställda i tid. En viktig del av jobbet blir förstås relationen till författare och andra viktiga personer i den redaktionella processen och vidare – från formgivare och översättare till tryckerier. och

mångårig erfarenhet

Du har troligen en bakgrund som hängiven textredaktör med mångårig erfarenhet på bokförlag, men kanske också i tidningsvärlden. Du har säker blick för såväl helhet som detaljer i ett manus, men är också trygg i rollen som projektledare i kontakt med författare, formgivare och korrekturläsare. Du kommer att arbeta både med projekt där du själv är redaktör hela vägen igenom processen och sådana där du projektleder frilansredaktörer. (Visst såg du korrfelet med det missade ”och” i slutet av förra stycket?)

Du har ett intresse för hela bokens utformning och kommer att ha ansvar för både formgivningsprocessen och beställning av tryck i samråd med redaktionsansvarig. Helst har du ett öga för formgivning och ett strategiskt tänk kring såväl material som nya digitala format och kanaler.

I rollen ingår även att delta vid utgivningsmöten, ta nya författarkontakter och leta efter nya titlar, såväl svenska som utländska.

högt tempo

REDAKTÖR (VIKARIAT)

Som redaktör arbetar du nära våra författare och översättare med fokus på manusredigering.

Givetvis har du en exceptionell språkkänsla och vet hur man berättar en god historia samtidigt som man förmedlar vetenskapliga fakta. Du har ett stort intresse för sakprosa och populärvetenskap. Vi ser gärna att du är bekant med akademiska texter och referenssystem.

Struktur och noggrannhet är krav, men också nyfikenhet och en vilja att jobba nära kollegor, författare och formgivare och andra som är med och gör boken. Du bidrar med textunderlag för hemsida och nätbokhandel och kan skriva omslagstexter som lockar till omedelbart köp.

Placering på annan ort kan diskuteras. 

Det är högst troligt att vikariatet/projektet leder fram till fortsatt anställning eller samarbete.

 

I BÅDA FALLEN GÄLLER

Du är van vid att jobba med tuffa deadlines och i högt tempo utan att kvaliteten brister. Du är bekväm med att variera mellan traditionella bokprojekt med längre ledtider och sådana som kräver att du kanske måste hitta nya arbetssätt för att få projektet i hamn på kort tid. Särskilt öga för form och kunskaper i InDesign är extra plus.

Du tänker dessutom kring digitala kanaler och vart förlags- och bokbranschen är på väg.

nyfikenhet som ett krav

För att ringa in ytterligare, vi söker efter en person som:

  • Drivs av samma vision som Volante har, att bidra till en klokare och roligare värld.
  • Funderar om vi kan göra saker på nya sätt – och sedan testar.
  • Tänker som en dagstidningsredaktör: tidningen måste bli klar och komma ut, och det hänger på dig (ihop med oss andra).
  •  Noterar att det blev ett blanksteg för mycket i början av den här punkten.
  • Fångar upp och utvecklar nya idéer, och vill utmana rådande konventioner.
  • Är nyfiken på och intresserad av samhällsutveckling och forskning, och brinner för att förpacka kunskap och goda idéer.
  • Gillar att att det är olika saker på gång och kan då sortera och prioritera.
  • Hade kunnat korta den här onödigt långa punktlistan till högst fem punkter, eller låtit en väl vald redaktör göra det, och tycker att det gör ont om ”före” och ”innan” används felaktigt. (Du såg förstås också att det blev ett ”att” för mycket i punkten ovan.)

Vi kan inte nog betona nyfikenhet som ett krav, och troligen är du främst intresserad av gränslinjerna mellan mänskligt beteende (filosofi, psykologi, organisation, självutveckling) och vår värld i stort (a.k.a. ”samhället”, men det är så trist ord). Du har förstås koll på Jonna Bornemark, Micael Dahlen, Emma Frans, Martin Hägglund, Daniel Kahneman och Max Tegmark.

 

HUR DU SÖKER

Ange vilken tjänst som du söker, alternativt båda, och när du kan börja.

Du får också berätta vilken Volante-bok som är din favorit och varför du vill arbeta med oss.

Skicka ansökan senast torsdag 11 mars, men gärna tidigare.

E-post till jobb@volante.se så snart som möjligt. Märk i ämnesraden ”Nytt jobb”.

För frågor kontakta redaktionsansvarig Mattias Pettersson,
mattias@volante.se
. Du kan också kontakta förlagschefen Tobias Nielsén, tobias@volante.se.

Heltid. Tillträde i vår eller enligt överenskommelse.

 

Volante är ett av Sveriges ledande förlag inom framför allt kvalitativ och publiktillvänd facklitteratur, sakprosa och populärvetenskap.

I Volante-gruppen ingår även Gamla stans bokhandel, Volantes agentur- och föredragsverksamhet samt Speakersnet.