Plötsligt är insektsboken viktigare än någonsin

Illustration: Nina Marie Andersen. Svensk anpassning: Daniel Bjugård.

Vi på Volante, som så många andra i vårt avlånga land, har älskat Anne Sverdrup-Thygeson sedan vi först läste henne. Hon tog Sverige med storm med sitt sommarprat – på norska! – och boken Insekternas planet, där hennes smittsamma entusiasm och enorma kunnighet öppnade våra ögon för vikten av biologisk mångfald i insektsriket. När hon sedan tillkännagav att hon jobbade på en barnbok om våra livsviktiga insekter var utgivningsbeslutet en regelrätt no-brainer.

Vad ingen hade kunnat gissa var att vi, när Insekternas hemligheter ges ut, skulle sitta avskärmade från resten av världen. Svemester och hemester har blivit begrepp som definierar sommaren 2020. Aldrig har vi varit i ett större behov av att hitta miraklen bakom husknuten, eller att hitta aktiviteter för sommarstugan. Dessutom har denna unika situation tvingat oss att reflektera över vad som krävs för att ställa om till en hållbar framtid – och hur många arter som kan frodas bara av att människan stannar inomhus. Och där har vi själva grejen med Anne: hennes passion för att lyfta insekterna, som är vitala för människans överlevnad, i människans ögon. Den biologiska mångfalden bland dem är avgörande för att vi ska kunna ha mat på bordet, så varför vägrar vi se dem?

I barnboken hjälper Nina Marie Andersens levande akvarellillustrationer oss att möta insekterna som vi inte mött dem förut: vackra, stolta, coola och roliga. Med Annes humor parad med känsla för spännande och engagerande fakta blir det en bok som sprakar av liv. Vi på Volante är stolta över att ge ut denna pärla, inte bara trots omständigheterna, utan med förhoppningen att den kan bidra till att hjälpa oss genom dem.

Illustration: Nina Marie Andersen.