Hur vi tänker, vad vi gör. Gästblogg hos Svensk Bokhandel

Jag har gästbloggat hos tidningen Svensk Bokhandel i två veckor.

Framför allt det första inlägget i listan nedan ger en bild av vad vi gör och hur vi tänker på Volante.

Sedan kunde jag inte hålla mig ifrån att kommentera den snäva synen på, och begränsade samtalet om, litteratur i Sverige. Det gäller både avsaknaden av bok som samtalsämne i näringlivet, och hur kulturredaktioner smalnar av vad som räknas som litterärt.

Jag kommentar också rekryteringen av den redaktörstjänst som vi lade ut i mars. Tjänsten är nu tillsatt och alla som sökte tjänsten har fått besked.

Det blev Lisa Ehlin som fick jobbet. Hon är nydisputerad från Stockholms universitet och har även verkat som DJ och skribent; både som bloggare på Rodeo och skrivit flera SvD-under-streckare.

SvB blogg Tobias

 

Mina blogginlägg nedan:

Varför ger vi ut böcker?
”Svaret på frågan ovan svarar även på nedan. Varför ger Volante ut en ungdomsbok i vår? Varför gav vi i höstas ut en barnbok? Sysslar inte vi med sakprosa, populärvetenskap och management framför allt? Vi ger inte ut böcker för att ge ut böcker.”

Enögd litteraturbevakning
”Det här är ett tips för svensk litteraturbevakning. Många är intresserade av sakprosa, popvetenskap och ekonomiböcker. Det råkar för övrigt vara en typ av böcker som jag alltid har hållit högt – och som dessutom Volante främst ger ut.”

Jag sörjer kritikern
”… handlar om bristen på kritiker som vågar tänka och tycka själva.”

300 ansökningar – bra för boken
”… svarar på jobbansökningar och slås samtidigt av hur stark bokens ställning är bland många i 20- och 30-årsåldern.”

Var är satsningarna?
”Bokbranschen isolerar sig och går därmed miste om en rad möjligheter, såsom finansiellt stöd, utbildningar och kompetenshöjande åtgärder för författare”

***

Och det inledande: ”Hallå där, Tobias Nielsén”. Glömde för övrigt nämna en lysande barnbok där apropå vad jag läser just nu. Mina barn (8 och 9), liksom jag, älskar ”Mördarens apa” av Jakob Wegelius.